Romokban az álomház

2013.03.08. 19:34

álomház.jpg

A Facebookon csak úgy nézelődtem, amikor egy különös fényképre bukkantam, amin egy régi villamos kanyarodik elő egy a múlt századfordulón vagy talán a XIX. század végén épített ház mögül. A ház maga kísértetiesen fest, mintha egy ködös viktoriánus álomból lépne elő, ahol kontyos asszonyok és lányok szellemei állnak a lépcsőn. Gyanús volt, hogy magyar, de mivel a Cthulhu Hand Luke oldalról láttam megosztva, így csak akkor esett le, hogy ez a ház magyar, amikor az egyik volt bloggerünk felhívta rá a figyelmet, hogy ez bizony budapesti, és persze a linket is komolyabban megnéztem, amelyhez tartozott a kép. Ez a Merites.hu-ra vitt, és onnan bizony már nem volt visszaút.

A lelkesedés sajnos csalódásba csapott át, amikor kiderült, az "álomház" az összedőlés szélén áll, és bizony kellene egy lottónyeremény, ahhoz hogy az ember megvehesse, aztán fel is újíttassa a kellő restauráció szerint. Nagyon bízunk benne, hogy lesz olyan befektető, aki lát ebben az épületben fantáziát, és inkább felújít, mint lebontat és/vagy átépíttet. Az önkormányzat jelenleg olyan vásárolónak adná el, aki az épületet megfelelően rendbeszedné és közösségi célokra használná fel, akár éttermet vagy galériát nyitva benne.

Az 1896-ra felhúzott épület az 58-as villamos állomásul szolgált. A járat 1977-ben szűnt meg. Zugligeti út 61. szám alatti házban egy ideig szolgálati lakások voltak. Az utolsó lakók 2011-ben költöztek ki. Azóta az épület szó szerint rémes állapotba került. Hogy mi lesz a jövőben a sorsa, azt nem tudni, de az önkormányzati ingatlant szegényt magára hagyták az utóbbi években, és így már álomház helyett "szellemház" lett belőle.

A jelenlegi állapotáról a Merités oldalán és a hamster blogon találtok képeket.

A történetéről itt olvashattok:

Budapest elveszett sínei

Arról, hogy miként eladó:

Urbanista

süti beállítások módosítása