Csináld magad gőzgépek

2009.09.19. 11:44

 

Otthon barkácsolni sok mindenki szeret: dísztárgyakat, ékszereket, ajándékokat, apró használati tárgyakat, elektronikus mütyűröket, hangszereket, stb, stb... Ám mi más dobogtatná meg jobban egy steampunk rajongó szívét, mint egy saját építésű kicsi (vagy nagy) gőzgép?

 


 

A továbbiakban egy kis ízelítőt olvashattok az otthon megépíthető gőzgépekről, az egyszerű, bárki által elkészíthetőktől, a komoly fémmunkát igénylőkig.


Otthon barkácsolni sok mindenki szeret: dísztárgyakat, ékszereket, ajándékokat, apró használati tárgyakat, elektronikus mütyűröket, hangszereket, stb, stb... Ám mi más dobogtatná meg jobban egy steampunk rajongó szívét, mint egy saját építésű kicsi (vagy nagy) gőzgép? A továbbiakban egy kis ízelítőt olvashattok az otthon megépíthető gőzgépekről, az egyszerű, bárki által elkészíthetőktől, a komoly fémmunkát igénylőkig.



A legegyszerűbb kreálmány a "steam candle" tükörbe fordítva "gőzgyertya". Nem kell hozzá más, csak egy teamécses, és egy darab vékony rézcső (avagy valamilyen hajlítható vékony cső, lényeg, hogy tűzálló legyen). Habár messze még karácsony, de minden steampunk ünnepi asztalán szépen mutatna egy ilyen forgó mécses... :-)

 

Íme, az elkészítése:



A következő gépek az egyszerű gőzturbinák. Ezekből sokféle készíthető, a lényeg, hogy egy kis tartályban vizet forralunk, majd a kilépő gőzzel hajtunk meg egy kereket (turbinát). Itt már kicsit több munka szükséges, de ezek is könnyen elkészíthetők otthon:

 



 

Az élelmesebbek egyből gőzautót gyártanak belőle (ajánlom figyelmetekbe az óramechanika áttételt):



A következő lehetőség Héron labdája. A görög természettudós találmánya az előzőhöz hasonlóan, egyszerű anyagokból megvalósítható:

De létezik igen komoly megvalósítása is:



Az ennél is több vállalkozó szellemmel rendelkezőek építhetnek egyszerű kis "Putt Putt" gőzhajót, amely órákig vígan úszkál egy teamécses erejével akár a kádban, akár egy medencében. Elkészítéséhez már kicsit jobb felszereltség szükséges, de szerencsére nagy gépek nem kellenek. Íme:


Működés közben:



Végül de nem utolsósorban a rendes dugattyús gőzgépek következnek. Ezek elkészítése otthon már szinte lehetetlen, mindenképpen műhely és gépek kellenek hozzá: eszterga, marógép, stb... Ennek ellenére rengeteg tervrajz és elkészítési útmutató található az interneten, néhány ezek közül:

tripod.com/steam

vintageprojects.com-steam-engine-hobby


De azok kedve se menjen el, akiknek nincs lehetőségük maguknak építeni. Komplett gőzgép szettek rendelhetők, amelyekkel tetszőleges gőzős álomszerkezet megvalósítható. Néhány példa:


Gőztank:


Hogyan építsd meg a gőztankot

A megvalósult gőzrobotkar


Gőzhajó:


Vagy a minden képzeletet felülmúló, távirányítású gőzszázlábú:



Nincs más hátra, mint utánaolvasni és megrendelni!
A legnagyobb hobbigőzmotor gyártó: jensen steam engines

Hobbigőzmotor tesztek, leírások: indianarog.com

Eredményes barkácsolást kívánok!

süti beállítások módosítása