Mitől punk a steampunk?

2010.04.14. 21:17

Elérkezett amire mindenki várt, egy "Mi a steampunk?" poszt:

Az ezúton közölt értelmezésért köszönetet G.D. Falksen nagymesternek illik köszönetet mondani, én csak fordítom és kommentelem. A Falksen gondolatait tartalmazó Steampunk 101 című cikket szabadfordításban közlöm; a lényeget ültettem át magyarra, nem a tényleges szöveget.

 

 

Mi is a steampunk?

A steampunk három szóval összefoglalva: viktoriánus tudományos fantasztikum. A viktoriánus jelen esetben nem egy kultúrát, hanem egy periódust és esztétikai ízlést jelent: az iparosodott XIX. századot. A steampunk az akkoriban kialakult technikát képzeli újra, továbbfejlesztve, kiegészítve gőzhajtású repülőgépekkel és mechanikus komputerekkel és egyéb manapság használatos tárgyaink átértelmezésével.


Honnan is jött ez?

Bizonyos szempontból nézve a steampunk már a XIX. században is létezett, hisz a kornak megvolt a saját sci-fije, gondoljunk csak Vernére és H G. Wellsre, és a XX. század is néha visszatért ide. Ám maga a "steampunk" kifejezés a 80-as évek végén jött a köztudatba, mikor is K.W. Jeter ezzel a szóval írt le humorosan pár történetet, amelyek a viktoriánus korban játszódtak, mindezt akkortájt tette, amikor a "cyberpunk" tematika dívott a sci-fi irodalomban.

 

Hogy jön ide a sci-fi?

Ami különválasztja a steampunkot és a neoviktoriánus irodalmat az nem más mint a steampunkban fellelhető sci-fi, még ha az jelegében mélyen inspirált is a viktoriánus korszak által. Ezt általában kétféle képpen érik el: A XIX. századi "proto-steampunk" történetei megfelelnek a mai kor sci-fijének, a modern íróknak a steampunk lehetőséget nyújt a mai technológiák régi köntösbe ültetésére, így jutunk el a steampunk számítógépekig, internetig, kémtörténetekig.

Hogy jön ide a Gőz?

Nem csak magáról a technológiáról beszélünk, ami persze áthatja a steampunk egészét, hanem arról a korról amit áthat a gőzerő. A gőz átformálta az egész addigi technológiát ezzel felszabadítva sok embert a munka alól, így fellendülhetett a társadalom, a tudományok és iparcikkek gyártása. A steampunk inspirációt merít ezen változásokból és azokra a kultúrákra alkalmazza azt, amit épp befolyásolni kíván.



Hogy jön ide a Punk?

Igazából sehogy. Ahogy azt már mondtuk a "steampunk" kifejezés inkább csak egy humoros referencia a "cyberpunkra" mintsem a punk szubkultúrára vagy a punk-rockra. Ám akit mégis érdekel a kettő összemosása az ihletet meríthet a viktoriánus kor ellenkultúráiból: huligánok, ludditák, utópisták, egy kis ragtime és máris megvan a steampunk "punk".

 

Hogy jönnek ide a fogaskerekek?

A fogaskerék a steampunk legegyszerűbben felismerhető szimbóluma. Maga a fogaskerék magában nem jelent semmit, de amikor korabeli masinákba tesszük a műfaj kulcselemévé válik.

Hogy jön ide a Kukker(Goggles)?

A kukkert gyakran megtalálhatjuk a steampunk öltözetek részeként, így kialakulhat bennünk az a téves képzet, hogy ez létfontosságú része a jelmeznek. Ugyanúgy mint bármely más kiegészítő a kukker is élővé változtathat egy steampunk felszerelést, ha módjával használják, de hamar bagatellé válhat, ha azt teszik meg fő elemnek. (Példa: ha egy úri hölgy vagy nemes úr vagy, aki nem foglalkozik se gőzrepüléssel, se feltalálással, akkor nem sok értelme van annak, hogy kukkerod legyen, így nem is lesz értelme.)

Miért is tetszik ez az embereknek?

A steampunk egy elég széles réteget ölel fel, vannak akiket a viktoriánus kor vonz, vannak akiket a technológiához való egyedülálló megközelítése csábít. Az egyik legszebb dolog a steampunkban, hogy szinte minden ember találhat benne valamit ami tetszik nekik. Tovább támogatják a stílust a mostani mainstream neo-vintage irányzatok filmben, divatban és esztétikában. A steampunkban a divatot az egyénre szabják, a tárgyakat időállóra tervezik és a gépészetet vizuálisan csodálni való dolognak gondolják.

Ez remekül hangzik, hol kezdjem?

Az alap tanács, hogy válasszunk ki egy korszakot majd adjunk hozzá a magunkét. Remekül hasznunkra fordíthatjuk, hogy a viktoriánus korban már létezett a fotográfia, a XIX. végén pedig megszületett a film és a mozi. Így sok képet láthatunk különböző osztályú, szakmájú, hatterű és kultúrájú emberekről a korszakból. Tehát azok, akik divathoz, karakterhez inspirációt keresnek, ezek a képek és felvételek remek referenciaként szolgálhatnak.


+1 A Kommentek:

Al-X: "Én úgy jellemzem a steampunkot mint ezek egyensúlyát:
-Mi volt?- , -Minek kellett volna lennie?...- és -Mi a fene?-"

G. D. Falksen: Steampunk 101

süti beállítások módosítása