Invictusos.jpgTovább folytatjuk a HoldfényConos beharangozóinkat, ugyanis egy előadással is kint leszünk, vagyis pontosabban e blog szerzője, és még remélem jó pár régi és meglévő blogger, valamint érdeklődő. Az egyik korábbi cikkünk témáját fogjuk megspékelni vasárnap (25-én, Millenáris "B", Kisszínpad) 15:30-tól egy kis mélyebb (kultúra)elmélettel várhatóan közérthető módon (igaz ez csak tőlem függ a_a, igyekezni fogok :D). Az előadás anyaga természetesen írásban is meg fog jelenni a blogon. 


Mi ez a sok "punkság"? Clockpunk, steampunk, teslapunk, atompunk...

Az 1980-as évek óta egyre csak szaporodnak a valódi a -punk utótagú tematikák, stílusok és szubkultúra. Napjainkban pedig újabb és újabb trendeket illetnek valamilyen punk névvel. Vajon mit takarnak ezek az elnevezések? Hogyan alakult úgy, hogy a sci-fi és a fantasy világát „-punkságokkal” bolygatta meg a múltról-jelenről és jövőről való gondolkozásunk?
Szubkultúrák, szubkultúrák hátán. Stílusmásolatok, stílusmásolatok hátán. A múlt jövőképei újragondolva. Történetileg töredezett és gúnyt vesztett gesztusok.
Ismeretterjesztő előadásunkban megpróbáljuk felvázolni, mit érdemes tudni a különböző alternatív történelmi, anakronisztikus sci-fi és fantasy stílusok, tematikák és szubkultúrák világáról. Kísérletet teszünk, hogy meghatározzuk a steampunk helyét ebben az „elméleti univerzumban”.
Miközben egy hatalmas elméleti „gombolyagot” csomózunk – amelyről egy külön könyvet is lehetne írni -, reméljük legalább csírájában választ találhatunk arra a kérdésre, mi vonzza annyira a mai embert az újraírt "időhöz", miért érez vágyat számos ma élő embert arra, hogy a lelkében rejlő időzavart és a múlt technológiáit művészeti alkotássá, előadó művészetté, jelmezzé alakítsa vagy egyéb a médiumokban fejezze ki.

Az előadást tartja:
Tóth Emese
szt!mpank blogszerkesztő
Hungarian Steampunk Communty alapító

Szeretettel várok minden kedves érdeklődőt!

Facebook Event 

(fotó: NoviNowotny, készült a Cosplayer Expón az Invictus reklám a véletlen pozíció műve)

 

szorolap_con_hu.jpg

süti beállítások módosítása