Ez már a negyedik Halloweenünk. Ami azt jelenti, hogy igen a blog négy esztendős. Boldog születésnapot blog! És boldog születésnapot Jusztina! (Ő az egyik alapító blogger.) Volt már itt egy csomó gőztök, réztök, fogaskerekes tök, tökökkel már tököket lehetne tökölgetni Tökölön, így idén ismét visszatérünk a vicces viktoriánus halloweeni jelmezekhez. Ez azért is aktuális, mert így az egyik kedvenc forrásunkra utalhatunk megint, igen, ez a Retronaut. (Hisszük, hogy magyarul is létre lehetne hozni egy ilyen okos kis gyűjteményt. Csak sajnos tengernyi idő, lelkesedés és jó pár munkatárs kellene hozzá. :S)

Valamint egy jelmezleírásokat tartalmazó gyűjteményre a Fancy dresses described-re, ami de jó, hogy online is forgatható.

Érdekesség, hogy a képek alapján és a leírások alapján az derül ki, hogy bizony a viktoriánus angolszász hölgyek igen leleményesek voltak jelmezkészítés terén. Nemcsak boszorkányt, Pompei-i nőt, Carment, Esmeraldát, tehenészlányt valamint különböző népek idealizált viseleteit és híres férfiakat (lásd. Jean-Antoine Watteau festő) elevenítettek meg jelmezeikkel, hanem földrajzi helyeket is, mint Monte Carlo vagy olyan fizikai entitást, mint a levegő vagy az újság. (Jogosan vethetjük fel ezek után a kérdést: öltöznél-e jövő farsangkor internetnek?)

Boszorkány.JPG

boszorkány

szarka.JPG

szarka

darázs.JPG

darázs

klasszikus.JPG"klasszika"

MonteCarlo.JPGMonte Carlo

normann.JPGnormann

történelmi.JPGBrionne özvegye

Watteau.JPGJean-Antoine Watteau


történelmi2.jpgValois Margit, francia királyné

Ha pedig jelmezek muszáj ismét - illetve a blog.hu-s olvasóknak is - megmutatnunk a kedvenc viktoriánus kosztümösködést, a viktoriánus batgirlt (azaz denevérlyányt):

denevérlány.jpg

Holnap pedig, azaz, aki e bejegyzést később olvassa, mint ahogy mi írtuk, már mindenszentek ünnepe van, majd pedig halottak napja. Tudjuk, hogy nagyon trendi angolszásznak lenni a neten. Főleg steampunkként, mivel a steampunk akár akarjuk, akár nem mindenképpen az USA-ból ered.

Ugyanakkor tudnunk kell, hogy a sírok feldíszítésének szokása hazánkban XIX. századi hagyomány, úgyhogy ha nem halloweenezünk, és esetleg rendesen "jó magyar" módra, kimegyünk a temetőbe, akkor sem követünk el a viktoriánizmus (vagy "ferencjóskánizmus") elleni vétséget. Sőt!

mécses.jpg(kép: Emily Bell)

süti beállítások módosítása