Már pár éve ez az a nap, amikor minden steampunk ünnepel. Hogy miért pont ma? És hogy mit ünneplünk? Ez a két kérdés még évek múltán is megválaszolatlanul lebeg a levegőben.

A legtöbb steampunk blog szerint, azért ma tartandó a steampunk ünnepe, mert H. G. Wells június 14-én látta meg a napvilágot. De ez nem igaz. H. G. Wells szeptember 21-én született, így aki kitalálta, hogy Wellstől eredeztethető az ünnep, az téved.

A Nemzetközi Steampunk napon inkább egy igen érdekes informatikatörténeti momentumnak "örülhetünk" - legalábbis a Wikipedia információi alapján -, nevezetesen e napon adta be a Brit Királyi Asztronómiai Társaságnak Charles Babbage a differenciálgép ötletéről szóló tanulmányát: a "Nagyon nagy matematikai táblázatok gép általi kiszámításáról" címmel.

"A Társaság helyeselte a tervet, és az angol kormány 1500 fontos díját is odaítélték neki 1823-ban. A gép készítését elkezdte, de soha nem fejezte be.

1833-ra 17000 font ellenére sem tudott kézzelfogható végleges eredményt felmutatni.

Az első differenciálgép 25 ezer alkatrészből állt. 15 tonnát nyomott és két és fél méter magas volt. A másodiknak, amelyet nyomtatóval szerelt volna fel csak a terveit készítette el. Ezekre alapozva 1855 után Per Georg Scheutz, majd Martin Wiberg épített differenciálgépet." /Wikipedia/

MI AZ A DIFFERENCIÁLGÉP?

A differenciálgép egy hatalmas mechanikus számológép, egy kis túlzással élve a korai számítógépek egyik elődje. A gép tízes számrendszert használt, és egy kar tekerésével lehetett működtetni.

Babbage születésének kétszázadik évfordulójára 1992-ben a londoni Science Museum Babbage tervei alapján elkészítette a második differenciálgép korhű mását, korabeli gyártási technológia felhasználásával.

2000-ben rekonstruálták a Babbage által a géphez tervezett nyomtatót is. Néhány apróbb hibát ki kellett javítaniuk Babbage terveiben, de ezután a gépek tökéletesen működtek, és működnek ma is. Ezzel eldőlt a hosszú ideje tartó vita, hogy lehetséges lett volna-e Babbage tervei alapján működőképes gépet készíteni a korabeli technológiával elérhető pontosság mellett.

----

Mi a Nemzetközi Steampunk Napot június 17-én vasárnap egy szentenderi kirándulással ünnepeljük. Tarts velünk! Részletek a Facebookon

süti beállítások módosítása