Tavaly indítottunk el azon sorozatokat, ahol a magyar steampunkos helyeket gyűjtjük össze. Hogy miért? Például a helyszínek kiváló fotózási lehetőséget biztosítanak, érdekesek számunkra, és ha ezeken a helyeken járunk, akkor úgy érezhetjük, mintha időutazáson vennénk részt.

Korábban már sokszor szó volt a blogon és Facebookon is az Istvántelki Főműhely vonattemetőjéről, a Vasúttörténeti Parkról, a Közlekedési Múzeumról, a  az óbudai gázgyárról, és az Öntödei Múzeumról, de ilyen a Városi Tömegközlekedési Múzeum is Szentendrén, amelyet Nagy Norbert (nanoimpala) olvasónk ajánlott figyelmünkbe.

"A Városi Tömegközlekedési Múzeum névre elkeresztelt ipartörténeti szakgyűjtemény 1992. július 14-én nyitotta meg kapuit először a nagyközönség előtt, a HÉV-vonal villamosításakor, 1914-ben épült kocsiszín épületében.

Az öreg kocsiszínt felújították és átalakították, hogy megfeleljen legújabb rendeltetésének. A múzeum ma öt kiállítóteremmel, bemutatócsarnokkal, szabadtéri kiállító területtel várja a közlekedés iránt érdeklődőket.

A látogatók számos fényképfelvétel és korabeli tárgyi emlék segítségével kaphatnak képet a magyar főváros közösségi közlekedésének kialakulásáról és fejlődéséről az első lóvasúti vonal 1866. augusztus 1-jén történt megnyitásától egészen a megépített- és tervezett metróvonalakig.

Megismerhetik a mai BKV Zrt. jogelődjeit, továbbá az egykori és mai Magyarország nagyvárosainak közlekedését, villamoshálózatát, járműveit. Bemutatják a vasutakat kiszolgáló infrastruktúra, a pálya- és felsővezeték építés, - fenntartás, a távközlés és az áramellátás műszaki emlékeit és eredeti helyén tekinthetik meg a szentendrei régi kocsiszín egykori kovácsműhelyét.

Külön terem foglalkozik a budapesti autóbusz- és trolibusz-közlekedés történetével. A látogatók megismerhetik mind a korabeli jegyfajtákat és vállalati rangjelzéseket, mind a különféle járműalkatrészeket és berendezéseket.

Mindezek mellett a múzeum mintegy 60 felújított járművel várja a régi korok szerelmeseit. Nem csak gyerekek számára jelenthet élményt, hogy a kiállított járművek egy részére fel is szállhatnak.

A járművek között szerepel az 1887-ben - a legelső HÉV mozdonyok egyikeként - forgalomba helyezett, 4-es pályaszámú, Haraszti névre keresztelt gőzmozdony, de - a legidősebbek közül válogatva - bemutatjuk azt az 1897-ben készült, 1906. évi állapotában megtekinthető 418-as pályaszámú villamost, mely 2001-ben a párizsi magyar évadon reprezentálta a budapesti közösségi közlekedés több mint másfél évszázados történetét." (olvasható a Szentendrei Városi Tömegközlekedési Múzeum honlapján)

A felnőtt belépő a Vasúttörténeti Múzeumhoz képest rendkívül olcsó, mindössze 320 Ft. Fotósjegyért ellenben már 490 Ft-ot kérnek el. De mégis érdemes a helyszínre fotóalkalmatossággal érkezni, mert ahogy Nagy Norbert (nanoimpala) fotói is mutatják páratlan élményben lehet részünk:

 

A múzeumhoz eljutni igen egyszerű, mivel a szentendrei HÉV végállomásától nem messze található.

Címe:

2000 - Szentendre - Dózsa György út 3.


Nagyobb térképre váltás

 

-----

A fotókért köszönet Nagy Norbertnek!

Ha szeretnél Te is egy "steampunkos" magyarországi helyet bemutatni fotókkal vagy egy élménybeszámolóval, akkor várjuk e-mailed az sztpunk@gmail címre!

süti beállítások módosítása