Stirlingpunk

2012.01.25. 21:43

Már többször is bemutattuk a blogon a Stirling-motort, a gőzgépek nagy vetélytársát A nagy ellenlábas a Stirling-motor ; Ministirling gyönyörűségek

Azért ismételjük át, mi is az:

Már többször is bemutattuk a blogon a Stirling-motort, a gőzgépek nagy vetélytársát A nagy ellenlábas a Stirling-motor ; Ministirling gyönyörűségek

Azért ismételjük át, mi is az:


"A Stirling-motor vagy más néven hőlégmotor, külső hőbevezetésű hőerőgép, általában dugattyús-forgattyús mechanizmussal készül. A belsőégésű motorokkal szemben a Stirling-motor hőforrása nem a hengerben elégő fűtőanyag, mint az Otto- és Diesel-motoroknál vagy a gázturbinában, hanem a motoron kívül van. A hőátadási folyamat lehetővé teszi, hogy az összes hőerőgép közül a legjobb hatásfokot nyújtsa: hatásfoka megközelítheti annak az ideális Carnot-körfolyamatnak a hatásfokát, mely az alkalmazott szerkezeti anyagoknál gyakorlatilag elérhető. (A termikus hatásfokot a hőmérséklet határolja le).
A motort Robert Stirling lelkész találta fel 1816-ban, aki az első gépeken lényeges újításokat dolgozott ki, az első szabadalmat adta be és később segített mérnök fivérének, James Stirlingnek a további fejlesztésben."                 


Kevésbé bonyolult meghatározásban egy külső melegítésű hőerőgép, ami levegő, vagy más, alkalmasabb gáz hőre történő tágulását és hidegre összehúzódását használja működéséhez. De leginkább azért szeretjük őket, mert látványosak.

Rendkívül figyelemre méltó szerkezet. Oly annyira, hogy már Magyarországon is megalakult a A Stirling-motorok rajongó tábora, saját elnevezésük alapján a Stirlingpunkok. Weboldalukon rengeteg információt kaphatunk a motorok történetéről, működéséről, típusairól, fórumukon pedig arról is sokat megtudhatunk, hogy hogyan készíthetünk mi is hasonlót.


süti beállítások módosítása