Már 112 éves az első Sherlock Holmes film, de londoni nyomozó még mindig hajthatatlanul uralja a mozivásznat...

Most a legújabb Guy Ritchie Sherlock Holmes film és a BBC Sherlock sorozata kapcsán divat lett újra a világ talán legnépszerűbb kitalált detektívjével foglalkozni. Ha pedig adaptációk kerülnek szóba valószínűleg sokaknak Jeremy Brett jut eszébe a felejthetetlen alakításával (meg kell jegyezni, amelybe úgy „beleőrült”, mint anno Lugosi Béla Drakula gróf szerepébe).

Persze olvasóink között már vannak olyanok, akik már túl későn születtek ahhoz, hogy értékeljék Brettet, nekik mindenképpen ott van a 2010-ben indult sorozat Benedict Cumberbatch főszereplésében Mark Gatiss és Steven Moffat készítésében (Doctor Who rajongóknak ismerősen csenghet e két név).

Akiket részletesebben érdekelnek a Sherlock Holmes-ok azoknak mindenképpen ajánlom a figyelmébe a Wikipedia Sherlock Holmes színházas, filmes és tévés adaptációkkal foglalkozó aloldalát. Itt a blogon most csak a korai Sherlock-filmekről szeretnék írni. Lehet, hogy sokatok számára ez a téma nem tűnik olyan izgalmasnak, mert már régen volt, fekete-fehér, és sokszor néma is, az az ijesztő mégis, hogy a XX. század első felében mégis többet foglalkoztak a filmesek Sherlock Holmes figurájával, mint manapság.

Nem túl ismert tény, de század elejére már megszületett az első színházi Sherlock legenda Willam Gillette személyében. Ezzel kezdeném a mozgóképes Sherlockok történetét. Gillette azért fontos, mert 1899 és 1835 között nyújtandó alakításaival megalapozta a legtöbb későbbi Sherlockok megformálását. holott csak egy audio felvétel és pár fotográfia és néhány filmkocka maradt fenn róla.

Nem nagyon ismert tény, de század elejére már megszületett az első színházi Sherlock legenda Willam Gillette személyében. Ezzel kezdeném a mozgóképes Sherlockok történetét. Gillette személye azért fontos, mert valószínűleg 1899 és 1835 között nyújtandó alakításaival megalapozta a legtöbb későbbi Sherlock Holmes filmet, holott csak egy audio felvétel és pár fotográfia és néhány filmkocka maradt fenn róla.

Doyle miután befejezte elvileg az utolsó Sherlock-történetet is a nyomozó színpadra vitelén ábrándozott. A figura legnépszerűbb megtestesítője pedig a törékeny alkatú Gillette lett, aki mintegy 1300-szor bújt Holmes bőrébe.

Egy karikaturista az ő alakja nyomán formálták meg a Vanity Fair-ben Sherlock Holmes egyik ábrázolását. A nagy Broadway sikerek után pedig megszületett a Gillette film is 1916-ban.

A Sherlock adaptációkban és filmes újragondolásokban az az izgalmas, hogy Sherlock Holmes kiagyalója Sir Arthur Conan Doyle még megtekinthette őket. Mivel 1930-ig élt, és az első Sherlock Holmes film 1900-ban készült így bőven volt 30 évtizede erre az írónak. Azért ne éljük bele túlságosan magunkat abba, hogy a mai Guy Ritchie filmhez hasonló akciókban pörgő élménnyel lehetett gazdagabb az író, amikor az első Sherlock filmek elé ült a mozikban.

Akkoriban már annak a varázslatnak örültek az emberek, hogy igazi mozgóképeket láthattak. Az American Mutoscope and Biograph Company által készített első Sherlock a  Sherlock Holmes Baffled mai szemmel nézve szinte nézhetetlen. Egyszerűen kulturális kincsként érdemes belepillantani, azt mormogva magunkban: „ez volt az első”.

Az 1900-as változatot – mármint a filmtörténészek így tartják nyilván – öt évvel követte egy újabb Sherlock megfilmesítés: A Vitagraph jóvoltából  az Adventures of Sherlock Holmes; or, Held for Ransom. Sherlock Holmes-t a Benedict Cumberbatchra kissé emlékeztető némafilmszínész Maurice Costello – Drew Barrymore dédnagypapája -  alakította. A film forgatókönyve a Négyek jelének történetére építkezett. Vitagraph felvételeket sajnos nem tudjuk megmutatni, s nemcsak azért mert bárki lusta lett volna feltölteni a YouTube-ra vagy bármelyik archív videókkal foglalkozó portálra. A film eredetije elveszett, de aki egyszer a washingtoni kongresszusi könyvtárban jár az valahol rábukkanhat a tekercsek papírra rögzített változatának.

Az „ős Sherlock Holmes sorozatok” tekintetében nem egy angol vagy amerikai alkotás viszi a prímet, hanem a Dániában magánkezdeményezésre indult Nordisk cég gyártotta 1910-es öt részes Sherlock Holmes i Bondefangerkløer (angol címen így találtam rá szerintem helytelenül német eredetűként feltüntetve: Arsène Lupin contra Sherlock Holmes). A főszerepet Viggo Larsen alakította.

Persze dán sorozat után már az amerikaiak is észhez kaptak, hogy a Sherlock Holmes történetek valójában jól mutatnak sorozatként – maga az író is úgy írta meg őket, mintha egy-egy sorozatrész epizódjai lennének – pedig Doyle nem látott a jövőbe, csak a „jónépet” akarta szórakoztatni azzal, hogy egy szuszra elolvasható novellákat alkotott.

Egy komikus szériában nem sokkal ezután Mark Sennett kapta a világhíres magánnyomozó megformálásának lehetőségét. Ne higgyük azt, hogy ez már az I. világháború után történt, még mindig csak 1911-et írunk!

A Sherlock-filmet sorából, amit kiemelnék az mindenképpen „Nagy Háború” ideje alatt forgatott The Valley of Fear, majd jön az első brit nagysorozat a 47 epizódos Sherlock sorozat az 1920-as években. 1922-ben Sherlockot játszott a Barrymore család egyik másik tagja, nevezetesen a már említett Maurice Costello fia, Drew nagyapja. A némafilm címe egyszerűen és talán elsőként csak ennyi Sherlock Holmes. A filmről az 1970-es évekig úgy hitték eltűnt. A film maradványait az Eastman House-nak sikerült rekonstruálni, 2001-ben DVD kiadásként jelent meg.

A nagy világválság után a filmipar váltott. Ami eddig néma volt a mozikban végre megszólalhatott. Nem is kellett sokáig várni az első igazi hangos Sherlockra.

1931 és 1937 film között forgatott öt brit Sherlock film vált igen sikeressé. A sikerhez természetesen egy olyan főszereplő is kellett, mint Arthur Wontner, aki pipájával, filigrán alkatával szinte egy az egyben Jeremy Brett elődje.

Az öt filmből sajnos a The Missing Rembrandt kilétét homály fedi, de az 1931-es Fatal Hour, az 1932-es The Sign of Four , az 1935-ös The Triumph of Sherlock Holmes és az 1937-es Silver Blaze (Murder at the Baskerville) teljes egészében megtekinthető a világhálón.

De hogy ne untassam tovább a kedves olvasót, ajánlok egy négyperces filmográfiai áttekintést, mely a legtöbb filmadaptációt bemutatja plakátok formájában, és hogy megmutassam mennyire népszerű volt az író halála előtt és után Sherlock Holmes mozgóképes megformálása – illetve mennyire halhatatlan irodalmi alak -, arról tanúskodjon az a lista, mely ezekhez a plakátokhoz is kötődik:
1900: Sherlock Holmes Baffled
1905: Adventures of Sherlock Holmes.
1908: Sherlock Holmes.
1909: Den graa dame.
1910: Sherlock Holmes i Bondefangerkløer
1911: Den Stjaalne millionobligation; Hotelmysterierne; The $500 Reward.
1912: Flamme d'argent; Le mystère de Val Boscombe; Le ruban moucheté; The Copper Beeches; Les Hêtres Rouges.
1913: Sherlock Holmes Solves the Sign of the Four.
1914: A Study in Scarlet; Detektiv Braun; Der Hund von Baskerville; Der Hund von Baskerville, 2. Teil - Das einsame Haus; A Study in Scarlet.
1915: Das dunkle Schloß; Der Hund von Baskerville, 3. Teil - Das unheimliche Zimmer; Der Hund von Baskerville, 4. Teil; The Crogmere Ruby; The Crimson Sabre.
1916: The Valley of Fear; Sherlock Holmes.
1917: Der Erdstrommmotor; Der Schlangenring; Die Kassette.
1918: Was er im Spiegel sah.
1920: Der Hund von Baskerville - 6. Teil: Das Haus ohne Fenster.
1921: The Dying Detective; The Devil's Foot; A Case of Identity; The Yellow Face; The Red-Haired League; The Resident Patient; A Scandal in Bohemia; The Man with the Twisted Lip; The Beryl Coronet; The Noble Bachelor; The Copper Beeches; The Empty House; The Tiger of San Pedro; The Priory School; The Solitary Cyclist. 1922: Charles Augustus Milverton; The Abbey Grange; The Norwood Builder; The Reigate Squires; The Naval Treaty; The Second Stain; The Red Circle; The Six Napoleons; Black Peter; The Bruce Partington Plans; The Stockbroker's Clerk; The Boscombe Valley Mystery; The Musgrave Ritual; The Golden Pince-Nez; The Greek Interpreter; Sherlock Holmes; The Hound of the Baskervilles
1923: Silver Blaze; The Speckled Band; The Gloria Scott; The Blue Carbuncle; The Engineer's Thumb; His Last Bow; The Cardboard Box; The Disappearance of Lady Frances Carfax; The Three Students; The Missing Three Quarter; The Mystery of Thor Bridge; The Stone of Mazarin; The Mystery of the Dancing Men; The Crooked Man; The Final Problem; The Sign of Four.
1929: Der Hund von Baskerville; The Return of Sherlock Holmes.
1930: Paramount on Parade.
1931: The Speckled Band; The Sleeping Cardinal.
1932: The Hound of the Baskervilles; The Missing Rembrandt; Lelícek ve sluzbách Sherlocka Holmese; The Sign of Four: Sherlock Holmes' Greatest Case; Sherlock Holmes.
1933: A Study in Scarlet; Le roi bis.
1935: The Triumph of Sherlock Holmes.
1937: Der Hund von Baskerville; Silver Blaze; Der Mann, der Sherlock Holmes war.
1939: The Hound of the Baskervilles; The Adventures of Sherlock Holmes.
1942: Sherlock Holmes and the Voice of Terror.
1943: Sherlock Holmes and the Secret Weapon; Sherlock Holmes in Washington; Sherlock Holmes Faces Death.
1944: The Spider Woman; The Scarlet Claw; The Pearl of Death.
1945: The House of Fear; The Woman in Green; Pursuit to Algiers.
1946: Terror by Night; Dressed to Kill.
1947: Arsenio Lupin.
1949: The Adventure of the Speckled Band.
1959: The Hound of the Baskervilles.
1962: Sherlock Holmes und das Halsband des Todes.
1965: The Double-Barrelled Detective Story; A Study in Terror.
1969: The Best House in London.
1970: The Private Life of Sherlock Holmes.
1971: Touha Sherlocka Holmese.
1975: The Adventure of Sherlock Holmes' Smarter Brother.
1976: The Seven-Per-Cent Solution.
1978: The Hound of the Baskervilles.
1979: Murder by Decree. 1983: Sherlock Holmes and a Study in Scarlet; Sherlock Holmes and the Sign of Four; Sherlock Holmes and the Valley of Fear.
1984: The Case of Marcel Duchamp; Seung lung chut hoi.
1985: Young Sherlock Holmes.
1988: Without a Clue; Testimony.
1991: Sherlock Holmes en Caracas.
1994: Fu er mo si yu zhong guo nu xia.
1997: J'en suis!.
2001: Sherlock Holmes à Trouville; O Xangô de Baker Street.
2007: I Am Bob.
2009: Mashup Movie; Sherlock Holmes.
2010: Sherlock Holmes; La dernière enquête de Sherlock Holmes; Tom and Jerry Meet Sherlock Holmes.
2011: Sherlock Holmes and the Shadow Watchers; Sherlock Holmes: A Game of Shadows.
És aki azt hinné a Guy Ritchie filmnél nem jöhet új szín a nap alatt annak ajánlom olvasson minél többet Sacha Baron Cohen terveiről, aki viccesre szeretné venni a jövőben a világ egyik leghíresebb magánnyomozójának figuráját.

De hogy ne untassam tovább a kedves olvasót - nem akarom, hogy ez a cikk egy enciklopédia szócikké fajuljon - ajánlok egy négyperces filmográfiai áttekintést, mely a legtöbb filmadaptációt bemutatja plakátok formájában:

És hogy mennyire népszerű volt az író halála előtt és után Sherlock Holmes mozgóképes megformálása – illetve mennyire halhatatlan irodalmi alak -, arról tanúskodjon az a lista, mely a fenti videó a plakátjaihoz is kötődik:

 

1900: Sherlock Holmes Baffled

1905: Adventures of Sherlock Holmes.

1908: Sherlock Holmes.

1909: Den graa dame.

1910: Sherlock Holmes i Bondefangerkløer

1911: Den Stjaalne millionobligation; Hotelmysterierne; The $500 Reward.

1912: Flamme d'argent; Le mystère de Val Boscombe; Le ruban moucheté; The Copper Beeches; Les Hêtres Rouges.

1913: Sherlock Holmes Solves the Sign of the Four.

1914: A Study in Scarlet; Detektiv Braun; Der Hund von Baskerville; Der Hund von Baskerville, 2. Teil - Das einsame Haus; A Study in Scarlet.

1915: Das dunkle Schloß; Der Hund von Baskerville, 3. Teil - Das unheimliche Zimmer; Der Hund von Baskerville, 4. Teil; The Crogmere Ruby; The Crimson Sabre.

1916: The Valley of Fear; Sherlock Holmes.

1917: Der Erdstrommmotor; Der Schlangenring; Die Kassette.

1918: Was er im Spiegel sah.

1920: Der Hund von Baskerville - 6. Teil: Das Haus ohne Fenster.

1921: The Dying Detective; The Devil's Foot; A Case of Identity; The Yellow Face; The Red-Haired League; The Resident Patient; A Scandal in Bohemia; The Man with the Twisted Lip; The Beryl Coronet; The Noble Bachelor; The Copper Beeches; The Empty House; The Tiger of San Pedro; The Priory School; The Solitary Cyclist.

1922: Charles Augustus Milverton; The Abbey Grange; The Norwood Builder; The Reigate Squires; The Naval Treaty; The Second Stain; The Red Circle; The Six Napoleons; Black Peter; The Bruce Partington Plans; The Stockbroker's Clerk; The Boscombe Valley Mystery; The Musgrave Ritual; The Golden Pince-Nez; The Greek Interpreter; Sherlock Holmes; The Hound of the Baskervilles

1923: Silver Blaze; The Speckled Band; The Gloria Scott; The Blue Carbuncle; The Engineer's Thumb; His Last Bow; The Cardboard Box; The Disappearance of Lady Frances Carfax; The Three Students; The Missing Three Quarter; The Mystery of Thor Bridge; The Stone of Mazarin; The Mystery of the Dancing Men; The Crooked Man; The Final Problem; The Sign of Four.

1929: Der Hund von Baskerville; The Return of Sherlock Holmes.

1930: Paramount on Parade.

1931: The Speckled Band; The Sleeping Cardinal.

1932: The Hound of the Baskervilles; The Missing Rembrandt; Lelícek ve sluzbách Sherlocka Holmese; The Sign of Four: Sherlock Holmes' Greatest Case; Sherlock Holmes.

1933: A Study in Scarlet; Le roi bis.

1935: The Triumph of Sherlock Holmes.

1937: Der Hund von Baskerville; Silver Blaze; Der Mann, der Sherlock Holmes war.

1939: The Hound of the Baskervilles; The Adventures of Sherlock Holmes.

1942: Sherlock Holmes and the Voice of Terror.

1943: Sherlock Holmes and the Secret Weapon; Sherlock Holmes in Washington; Sherlock Holmes Faces Death.

1944: The Spider Woman; The Scarlet Claw; The Pearl of Death.

1945: The House of Fear; The Woman in Green; Pursuit to Algiers.

1946: Terror by Night; Dressed to Kill.

1947: Arsenio Lupin.

1949: The Adventure of the Speckled Band.

1959: The Hound of the Baskervilles.

1962: Sherlock Holmes und das Halsband des Todes.

1965: The Double-Barrelled Detective Story; A Study in Terror.

1969: The Best House in London.

1970: The Private Life of Sherlock Holmes.

1971: Touha Sherlocka Holmese.

1975: The Adventure of Sherlock Holmes' Smarter Brother.

1976: The Seven-Per-Cent Solution.

1978: The Hound of the Baskervilles.

1979: Murder by Decree.

1983: Sherlock Holmes and a Study in Scarlet; Sherlock Holmes and the Sign of Four; Sherlock Holmes and the Valley of Fear.

1984: The Case of Marcel Duchamp; Seung lung chut hoi.

1985: Young Sherlock Holmes.

1988: Without a Clue; Testimony.

1991: Sherlock Holmes en Caracas.

1994: Fu er mo si yu zhong guo nu xia.

1997: J'en suis!.

2001: Sherlock Holmes à Trouville; O Xangô de Baker Street.

2007: I Am Bob.

2009: Mashup Movie; Sherlock Holmes.

2010: Sherlock Holmes; La dernière enquête de Sherlock Holmes; Tom and Jerry Meet Sherlock Holmes.

2011: Sherlock Holmes and the Shadow Watchers; Sherlock Holmes: A Game of Shadows.

 

És aki azt hinné a Guy Ritchie filmnél nem jöhet új szín a nap alatt annak ajánlom olvasson minél többet Sacha Baron Cohen terveiről, aki viccesre szeretné venni a jövőben a világ egyik leghíresebb magánnyomozójának figuráját.

süti beállítások módosítása