Alternatív realitás, anakronista életfilozófia, performansz-megvalósítás, életművészet és steampunk esztétika.

Ezek azok a kifejezések, amelyekről a következő rövidfilmben is szó van. Amióta a steampunk egyre inkább a tömegkultúrába férkőzik, szükség van olyan főképp művészi bázisokra, ahol mintegy egy érintetlen szigetként a stílus őrzi az eredeti céljait, motivációit. Valahol ez a rövidfilm is erről szól rövid riportok formájában.

Ha lebontjuk egységekre, szó van a steampunk lakáskultúráról, tárgyalkotásról - a csináld magad mozgalomról -, ami egy belsőséges viszonyt eredményez, egyfajta életművészet, valóban alternatív realitás. Csak azok érthetik meg a tárgyak és ember közötti a belsőséges viszonyt, akik saját maguk alkotta, gyűjtötte dolgokkal veszik körül magukat, ami manapság a fogyasztói társadalomban egyre nagyobb kihívás, és egyfajta belső békét, a külvilágtól való valamilyen szintű elzárkózást és lelki nyugalmat igényel.

Másodsorban hallhatunk a steampunk zenéről, amely nem feltétlenül merül ki a steampunk sztáregyüttesek produkcióiban, egyre több helyen fedezik fel a hagyatékban őrzött hangszereken és tárgyakon - például írógépen - produkált "preindusztriális" muzsikát, vagy a modern zenék régiessel való ötvözését. Teslapunk módon azt is mondhatnánk "vissza az elektronikus muzsikálás gyökereihez", ami a XIX. századra nyúlik vissza. Verklik, muzsikáló dobozok, zenei automaták, kezdetleges elektromos orgonák korunkban való magasfokú zenei igényességet mutató alkalmazása mind köthető a steampunk zenélés fogalmához.

Harmadsorban ott a színház és a flashmobok, melyek egyelőre a legjobban elkerülték a tömegkultúrát, és amelyekben jelen kell lenni, ott kell lenni, tehát a virtualitást a leginkább tagadó "műfaj".

Végül de nem utolsósorban a filmben megelevenedik a XIX. bizarr dolgok világának felidézése, "újraírása", mely a mélyebb leginkább a neoviktoriánus goth stílussal - mások szerint inkább a steamgoth-tal - rokonítható önmegvalósítás művészeti szempontból: mely egy misztikus, soha nem létező "kísértetkastélyba" vezet el minket.

És, aki eddig bírta pedig nem elméleti szinten akar foglalkozni a steampunkkal: annak is tartogat meglepetéseket az Off Book, a végén ugyanis kiderül, mik azok a dolgok, vagy kik azok, akik a steampunkosításban eddig a legjobbak voltak.

via Vespertine Nova Lark

süti beállítások módosítása