Ígértem, hogy írok pár szót a Csillag Attila rendezte Az Őrzők - posztapokaliptikus dark fantasy című filmről, ha már a hétvégén volt szerencsénk nagyképernyőn, házimozis jelleggel megtekinteni.

A filmről, ahogy kivettem a többiek reakcióiból, illetve ahogy hazamentünk és beszéltünk róla mindenki mást gondolt, és ez szerintem jó valamilyen szempontból, mármint, hogy valamilyen szinten elgondolkoztatta az embereket. Viszont, amit negatívumként tapasztaltam, hogy aki nem gondolkozott rajta, nem tudott el belemerülni, és csak felszínesen látta az egyébként láthatóan alapos odafigyeléssel és nagy rutinnal megkomponált képeket, nem nagyon értette már a film alapkoncepcióját sem.

Ezt elsősorban nem a film hibájának tekintem, hanem annak, hogy a napjainkban nézőként elszoktunk a művészfilmek - de általában bármi képi művészibb munkák - befogadásától, így nagyon nehéz egy ilyen mű felé befogadó gesztust tenni. Továbbá sokan - mivel a legtöbb film, videoklip, reklám ilyen - a gyors, expilicit, hadaró, ingereket a végletekig felkeltő technikájú filmeket kedvelnek, így ha valami lassú, vontatott, merengésre ingerlő képi tematikát tartalmaz, akkor a gondolkodás helyett az unalmat váltja ki, akkor is, ha nem egy Tarkovszkij-féle valóban gigantikusan hosszúra nyúló kompozícióról, hanem csak egy félórás mozgóképről van szó.

Az Őrzőkről azt gondolom nemzetközi szinten is megállná a helyét a steampunk művészfilmek sorában, sőt a jobbak közé tartozna, mivel alapötlete jól átgondolt, a fényképezés, operatőri munka profi, a szereplők megfelelően alakították a rájuk rótt feladatot, és nőként meg kell jegyeznem a sminkek valami elképesztőek voltak.

Történetéről nem igazán mondanék semmit, mert ez az, amit nem lehet elmondani. A szereplők nem beszélnek, és ez egy jó pont, mivel némafilmként tényleg nemzetközivé tud válni. Ahogy én felfogtam különböző steampunk, de néhol inkább goth/dark szubkultúra körébe tartozó karaktereket egy gépezet egyfajta szociális hálóba - kvázi egy megtestesült steampunk Facebookba - köti össze, hogy őrizzenek az emberiség által lerombolt világot.

 

Beszúrom, hátha valaki szeretné megnézné a szóban forgó filmet:

Az Őrzők from WildungPhoto on Vimeo.

 

Abban egyetértettünk mozizás után, hogy nálunk a karakterek tekintetében mindenképpen a kártyás vitte a prímet, de ez azért is lehet így, mert a mi Budapest (-Miskolc-Eger :D vonalon)  működő társaságunk inkább bohém, és sokszor nem veszi komolyan magát, így ezzel a szereplővel tudott leginkább azonosulni.

Továbbá, ami a kártyást fő karakterré teheti képzeletben, hogy a karakterek olyan szimbolikusak voltak, mintha a Tarot kártyákról léptek volna ki, de ez már csak egyfajta feltételezés a részemről, és mivel nem fejthetem meg az alapmotivációt, így nem találgatnék e téren tovább.

Ugyanakkor felmerült bennem, hogy egyéni szinten ki milyen kitalált karaktert tudna kitalálni magának, és arra lennék kíváncsi, hogy mások is elgondolkodtak-e ezen filmnézés közben. Így végezetül egy elgondolkodtató film után elgondolkodtató kommentelésre invitálnám az olvasókat: írjátok le, ti milyen steampunk karakterhez, archetípushoz - nem muszáj a steampunk szubkultúrában definiáltnak, létezőnek lennie, te is kitalálhatod! - állnátok a legközelebb, illetve benne lennétek-e egy olyan találkozóban, ahol mindenki ennek a karakternek megfelelően öltözne be, és próbálna viselkedni.

Szerintem nagyon érdekes és pszichológiailag is hasznos lenne egy ilyen esemény, ezáltal is jobban megismerhetnénk másokat és magunkat is.

Tehát a fő kérdés, ami a címben is olvasható és, amelyre válaszokat várunk:

Te milyen steampunk karakter lennél?

süti beállítások módosítása