A címben nem lehangolás végett szerepel a WC világnapja kifejezés, november 19-én ugyanis tényleg a vízöblítéses WC-t ünnepeltük, amely egy igen fontos - ráadásul viktoriánus - találmány, csak az illem kedvéért rendszeresen megfeledkezünk róla.

Először is, mielőtt belevágnék a lecsóba, meg szeretném köszönni ezt az estét a szervezőknek: Vincentnek (a képen ő látható, amit pózol ezzel a "múmiafejjel"), Eszternek, B. Balázsnak és Flamarának. A rendezvény nem nagyon jöhetett volna létre az ő közreműködésük nélkül. Az estet ezúttal az Aloé Caféban szerveztük meg. Szeretjük ezt a helyet, akkor is, ha néha nagyon zsúfolt éjszakánként. Elégedettek vagyunk a kiszolgálással, fantasztikusak a koktéljaik, és le a kalappal, hogy ennyire türelmesek hozzánk.

A III. Anakronista est elvileg a Csengetett, Mylord - valamennyire a húszas évek - jegyében telt, de mivel steampunkosra is szerveztük, így egy furcsa egyveleget alkotott a társaság, ahol aztán reményeink szerint mindenki jól érezte magát és megtalálta a maga helyét.

Csillag Attila Az őrzők - posztapokaliptikus dark fantasy című filmjével indítottunk. Ha jól tudjuk Budapesten ez volt a fél órás film első nyilvános vetítése, így lényegében a győri steampunk film premierjéről beszélhetünk. A filmről szeretnék végre a vetítés után egy külön bejegyzésben is megemlékezni, de annyit előlegbe írnék, hogy a mozi egyik központi témáját a szereplők karakterei adják. (A filmet ugyan bárki megtekintheti a Vimeo-n, de nagyképernyőn társaságban az élmény is nagyobb! :D)

A mozizás közben érdekes volt elgondolkoznom azon, vajon a mi csapatunkból ki milyen típust képviselne, ha hasonló "játékot" játszanánk, így ha van kedvetek, írjátok meg kommentben, Ti milyennek látjátok magatokat, milyen steampunk szerep megformálójának.

A film után egy kis koktélszünet következett, majd kiosztásra kerültek a Jövőfeltaláló pályázat nyereményei. A pályázat alkotásait egy-egy bejegyzésben itt is be fogjuk mutatni, továbbá, ha kész lesz az Antológia, akkor az irodalmi alkotások belekerülnek.

A pályázatoknál - amit hárman bíráltunk el: Vincent, Flamara és én - csak két kategóriában - tárgy és szöveg - érkeztek alkotások. Mindkét kategóriában végül az első kettőt jutalmaztuk nyereménnyel.

Első helyezett tárgy kategóriában Róth Erik;

Második helyezett tárgy kategóriában Véninger Péter - aki el is hozta a lenyűgöző órát megmutatni!

Első helyezett szöveg kategóriában Bobovszky Dániel;

Második helyezett szöveg kategóriában Kovács Imre.

A gratulációk után az est Irodalmi est része következett. Amit nagyon sajnálok, hogy a rendszeresnek mondható abszurd diavetítés kimaradt. A jövő valamelyik steampunkos rendezvényén ezt mindenképpen szeretném bepótolni.

Az irodalmi esten felhangzott Nowotny jóvoltából a Csengetett, Mylord!-ból jól ismert avantgárd kompozíció a Veszett lelkek, veszett lelkek vándorolnak vándorolnak... Gunyorka jóvoltából (ő látható a képen) Douglas Adams eredeti vogonverse.

Bevallom, azt hittem saját írású vogonversekkel fog Gunyorka készülni, ezért végül én saját érthetetlen vogonverseket hoztam. Vincent pedig felolvasta az első fejezetet magyarul - mert hogy kitűnően lefordította - a Queen Victoria: The Demon Hunter című így első hallásra jól olvasható, műveltségi poénokkal is dolgozó, leleményes regényből. (Itt volt erről a fajta regényekről szó korábban.)

Az est további részét a Beugró-láz alkotta. Azaz Gunyorka elkészítette a Beugró steampunkos változatát, amely során bárki kipróbálhatta mennyire ügyesen rögtönöz. A Beugrózás emlékét őrzi az a rövidke videó is, amit Sisiék a Múltidéző blogon már vasárnap közzétettek.

Végezetül annyit írnék még: kellemesen telt az este, köszönjük mindenkinek, aki eljött! Köszönjük Csillag Attilának és a győri steampunkoknak, hogy levetíthettük filmjüket! Reméljük, jól éreztétek magatokat!

(Képeket várunk még, úgyhogy küldjétek őket az e-mail címeinkre, osszátok meg Facebookon)

Fotók: Nowotny

süti beállítások módosítása