Képzeljük el, mi lenne, ha lehetne egy hely, ahol állandó jelleggel tarthatnánk steampunkos összejöveteleket, igényes programokkal, divatbemutatókkal, koncertekkel, társulatok fellépésével, felolvasóestekkel, táncprodukciókkal, performanszokkal, kiállításokkal, bazárral és mindenfélével, amit csak a fantáziánk megenged.

A Dorian's Parlor egy ilyen "hely" pontosabban lehetőség, Philadelphia szívében. Egy szállodában található a helyi "művésznegyedben", ahol mindenféle bohémek gyűlnek össze nagyjából hétvégente, hogy megmutassák magukat, kiéljék magukat, jól érezzék magukat, és hogy elmeneküljenek a szürke hétköznapok elől.

A Dorian's Parlor hivatalos reklámja:

Hogy hogyan is zajlik egy ilyen rendezvény a valóságban?

 

Vegyük szemügyre közelebbről hogyan is zajlik egy ilyen rendezvény!

Íme erről egy ügyesen összevágott videó:

Ahhoz, hogy részletesebben szemügyre vehessük, nézzük meg az idén október bál (október 22., aki gyorsan az USA-ba utazik, még ott lehet) akciótervét.
Először is egy jegy ára nagyjából ötezer forintra tehető, ezért cserébe italjegyet és előételeket is fogyaszthatunk.
Érkezés mindenképpen "viseletben", a dress-code meghatározása alapján dandy, steampunk, neoviktoriánus, neo-vintage, ünneplős, 18. századi, viktoriánus, báli és egyéb kreatív ruhák megengedettek. Higgyétek el megéri, a legjobban öltözött hölgy és úr markát 500 dollár - átszámítva száztízezer forint - ütheti éjfélkor.
A helyszínen mindenkit szeretettel a "mindig jól öltözött" író G. D. Falksen fogad.
Ezután kezdődik a divatbemutató, ami idén októberben Latex baroness reszortja. Állítólag Lady Gaga is viselte munkáit, nem tudjuk így van-e, de Lady Gaga változatos majdhogynem csakis öltözködésre építő életművét tekintve mindenképpen elképzelhető.
Ezután következik Alexx Reed performansza, aki valószínűleg valamilyen zenés produkciót ad elő. Nem tudjuk ki ez az Alexx Reed, ránézésre egy szoknyás emósnak tűnik, de valószínűleg, és reméljük nem véletlenül hívták meg.
A talpalávalót és a látványt DJ Dave Ghoul adja. Az ígéretek szerint a buli ideje alatt lehet vintage stílusú fényképeket készíttetni tehetséges fotográfusokkal.
Az itt készült fényképeket a Wildside Press, Tor Books, Retroscope Fashions, Steampunk Tales és mindenféle egyéb publikáló szervezetek tulajdonába kerülnek, aztán Facebookon, blogokon, Flickr-n és nyomtatott és online steampunk és a szubkultúrákkal foglalkozó magazinokban jelennek meg (meg szerintem fotóügynökségeknek is elpasszolnak párat, de ez csak feltételezés).
No, dehogy valami komoly is történjen az este. A Tor Booksot képviselve Lev AC Rosen író felolvas legújabb regényéből az All Men of Geniusból!
Megtekinthetők egy kiállítás keretében Hugh Casey neoviktoriánus fotói.
A programterv nagyjából itt zárul. A felsoroltakon kívül a rendezők szerint még bármi történhet. Ami számomra igen tetszetős, ahogy kivettem az asztaloknál előkelő helyet kap a teázás szokása, így bármi is történjen olyan jó angolosan tea nélkül nem marad senki.

De példának itt a következő bál akcióterve (október 22., aki gyorsan az USA-ba utazik, még ott lehet!).

Először is egy jegy ára nagyjából 5000 forintra tehető, ezért cserébe italjegyet és előételeket is fogyaszthatunk.

Érkezés mindenképpen "viseletben", a dress-code meghatározása alapján dandy, steampunk, neoviktoriánus, neo-vintage, ünneplős, 18. századi, viktoriánus, báli és egyéb kreatív ruhák megengedettek (képeket erről itt). Higgyétek el megéri, a legjobban öltözött hölgy és úr markát 500 dollár - átszámítva száztízezer forint - ütheti éjfélkor.

A helyszínen mindenkit szeretettel a "mindig jól öltözött" és jóképű író és ezúttal ceremóniamester G. D. Falksen fogad! Ezután kezdődik a divatbemutató, ami idén októberben Latex baroness reszortja. Állítólag Lady Gaga is viselte munkáit, nem tudjuk így van-e, de Lady Gaga változatos majdhogynem csakis öltözködésre építő életművét tekintve mindenképpen elképzelhető.

Ezután következik Alexx Reed performansza, aki valószínűleg valamilyen zenés produkciót ad elő. Nem tudjuk ki ez az Alexx Reed. Zenél. Ránézésre egy szoknyás túlkoros emósnak tűnik, de valószínűleg, és reméljük nem véletlenül hívták meg.

A talpalávalót és a látványt DJ Dave Ghoul adja. (Fenntartások? Sajnos mindenki másféle zenét szeret, igaz az ital sokszor megmásítja az ízlést, így ki tudja, elektronikus-rockos-undergroundos, nem igazán tudtam meghatározni stílusát.)

Az ígéretek szerint a buli ideje alatt lehet vintage stílusú fényképeket készíttetni tehetséges fotográfusokkal (Egyikük Hugh Casey, aki a Tardisos fűzős képeiről lett újabban ismert). Szóval a pózerkodás betervezett program.

Az itt készült képek a Wildside Press, Tor Books, Steampunk Tales és mindenféle egyéb "publikáló szervezetek" tulajdonába kerülnek, aztán Facebookon, blogokon, Flickr-n, de hivatalosan nyomtatott és online steampunk és a szubkultúrákkal foglalkozó magazinokban kössenek ki (meg szerintem fotóügynökségeknek is elpasszolnak párat, de ez csak feltételezés).

No, dehogy valami komoly is történjen az este. A Tor Booksot képviselve Lev AC Rosen író felolvas legújabb regényéből az All Men of Geniusból (borítóját ne nagyon nézzétek meg, mert egy rosszul renderelt hermafrodita sims figura fog visszanézni rátok)!

A programterv nagyjából itt zárul. A felsoroltakon kívül a rendezők szerint még bármi történhet. Ami számomra igen tetszetős, ahogy kivettem az asztaloknál előkelő helyet kap a teázás szokása, így bármi is történjen olyan jó angolosan tea nélkül nem marad senki.

Az öltözékek versenyeztetése is ügyes ötlet, mert motivációt ad a vendégeknek, hogy kicsípjék magukat. Bár ez hazánkban a pénzbeli jutalom kivitelezhetetlen lenne, hacsak be nem szállna a steampunkos rendezvények egy kőgazdag mecénás.

Mindenképpen becsülendő, hogy a felolvasás, és az irodalom megismertetése fontos szerephez jut. A showt pedig egy koncert, plusz egy divatbemutató dobja fel. A steampunkos bazár kiegészítő elem, amiből jól megélnek az amcsi kézművesek.

Végső soron arról akartam még írni, hogy hazánkban működne-e a Dorian's Parlor rendszer, de rájöttem erről egy külön regényt írhatnék.

Csak azért mutattam be a philadelphiai steampunkok akcióit, hogy lássátok van a világnak olyan pontja, ahol "nagyban is" fel tudják ébreszteni a XIX. század végi nagy "mulatók és mulatozások szellemét", van ahol ez működik, sokakat érdekel, sokan összejönnek, és színvonalasan szórakoznak (mármint reméljük nemcsak a képek csapnak be).

Még annyit ide a végére, és több konklúziót nem vetnék föl: ha valaki egyszer eljut Philadelphiába egy Dorian's Parlor estre mindenképpen ossza meg velünk élményeit! Mert tényleg kíváncsiak vagyunk mi történik ott. :)

süti beállítások módosítása