Úgy is hangozhatna, mintha ennek az eseménynek százhuszonnyolcadik évfordulóját ünnepelnénk, de nem. Ez napjaink legújabb anakronista fejleménye, hogy végre megjelentették Sherlock Holmes kiagyalójának legelső hosszúprózai művét.

A regény egy találóan egyszerű John Smith nevű ötvenes pasasról szól, aki köszvénye miatt egy hétig nem mehet ki az utcára, ezért unalmában - mivel hát a viktoriánus Angliában nem volt még net :) - könyvet kezd írni a világ nagy kérdéseiről, orvoslásról, vallásról és irodalomról elmélkedik.

Akkoriban sok ilyen úgynevezett végül is cselekmény nélküli gondolati regény született, szóval volt honnan merítenie a keretet Doyle-nak.

Doyle 1883 és 1884-ben között írta meg John Smitht, akkor el is küldte egy kiadónak. Az eredeti sztori szerint - vagy hogy a kiadó nevére utólag ne essék szennyfolt? - az irat elkeveredett a postán. Doyle ezután fejből próbálta újraírni, és kiadatni, de valahogy mindig pórul járt. Végül a 130 oldalas kéziratot négy darab fekete füzet őrizte 128 éven át. A kutya se olvasta, látta, csak az egerek rágicsálhatták.

A füzeteket 2007-ben a British Library megvette, a dokumentumok végre szabad utat kaptak a megjelentetés felé, sőt a kéziratot már ki is állítják a könyvtárban.

Szegény Doyle, sajnos első regényének kiadását már így nem élhette meg, de reméljük, ha eddig ezért forgott a sírjában, mint egy motolla, egy angol könyvkiadónak hála végre 2011-ben abbahagyhatta kényszerű kálváriáját.

A őr The Narrative of John Smith (John Smith elbeszélése) egy ötven év körüli férfiról szól, akit egy hétre szobafogásra kényszerít a köszvény, ezért elkezd könyvet írni, amelyben a világ nagy kérdéseiről, egyebek között az orvostudományról, a vallásról és az irodalomról elmélkedik. Gondolatai összecsengenek Conan Doyle saját meglátásaival, aki nagy tisztelettel adózott az orvoslásnak és a tudománynak, azonban szkepticizmussal fogadta a vallási dogmákat.

A regényt 1883 és 1884 között írta az akkor húszas éveinek elején járó Doyle, majd elküldte egy kiadónak, ám az irat elkeveredett a postán és többé nem került elő. Később emlékezetből újraírta a művet, de soha többé nem próbálta meg kiadatni. A 130 oldalas kéziratot azóta is négy darab fekete jegyzetfüzet őrzi, amelyeket egy aukción vásárolt meg a British Library és 2007 óta részei a könyvtár Conan Doyle-gyűjteményének. A dokumentumokat január 5-ig a nagyközönség is megnézheti az intézmény Conan Doyle-nak szentelt kiállítán

süti beállítások módosítása