Szerencsére egyre kevesebben kérdezik meg, mi is az a steampunk. Újabban inkább azt kell legtöbbször megmagyarázni, mitől steampunk valami és mitől nem.

Ahogy egy Facebookos vitából - egy autóról szóló cikk kapcsán - már kiderült az emberek számára még nem feltétlenül egyértelmű az, hogy csak az lehet steampunk, ami valamilyen sci-fi jellegzetességgel bír, az anakronizmusból merít - Mi lenne ha megváltoztathatnánk a múltat? -, de csak a francia forradalom és az I. világháború közötti időszakból (és nem kell feltétlenül barnásnak lennie a_a).

A Vintage Tomorrows dokumentumfilmnek már a címe is egyértelművé teszi nem csak egyszerűen nosztalgiáról van szó a steampunk kapcsán, annál sokkal több, olyan jövő megteremtése - főleg a művészet nyelvén -, amelyben paradox módon az ismert múlt is belefoglaltatik. A film Cory Doctorow és Cherie Priest közreműködésével készült.

Cory Doctorowot már többször említettük, mint a steampunk egyik "online undergrund" teoretikusát, aki nem ismerné katt a Boing Boingra.

Cherie Priest egy elszánt hölgy, aki amellett, hogy híres sci-fi és horror szerző, bloggerinaként is működik. Az SF-ben jártas emberkéknek pedig csak remélem növeszti az érdeklődését, ha megjegyzem Boneshaker című regényét Nebula-, Locus- és Hugo-díjra jelölték.

süti beállítások módosítása