Denevér: a cári őstank

2011.07.22. 22:02

A steampunk Doctormonocle tumlbr oldalán közöltek egy I. világháborús hatalmas, futurisztikus kétkerekű harckociról szóló képet a N(y)etopirról, azaz a "Denevérről", amit anno Nyikolaj Lebegyenko tervezett meg.

Bármelyik steampunk filmbe vagy számítógépes játékba – netán képregénybe - beleillene, olyan látványos. Mintha a hatalmas velocipéd kerekeket dolgoztak volna át tankokra.

De éppen ez a látványos ötlet lehetett a harckocsi veszte is, mivel a nagy kerekek hiába tudták volna az árokáthidalási képességét növelni, a tesztelési próbák alatt a tank meghajtása gyengének bizonyult.

Gigantikus kerekei miatt rendkívül sérülékeny volt a tüzérséggel szemben. A kisebb kerekek elsüllyedtek a laza talajban, és az így elsüppedt harci járművet még a nagyméretű első kerekek sem tudták kihúzni a bajból.

A Nyetopir végül sosem állt hadrendbe, mindössze történelmi érdekesség maradt, aminek egyetlen megépített példányát 1923-ban a szovjet-oroszországi polgárháború után szétbontották.

És hogy lássuk mennyire együtt élt üknagyapáink tudatában a kerekezés és a "harckocsizás", íme a lövöldözős kvadrocikli:

süti beállítások módosítása