A Lolly Jane Blue tagjai nagyjából e blog elindulásával nagyjából egy időben 2008-ban léptek fel az A38-as hajón, s végül is így találtam rájuk. Négy + egy alkotóról van szó, ezúttal nem egy énekesnőről, de a vezetőjük ugyanúgy egy énekesnő, aki mellesleg képzőművészeti felsőoktatásban részesült. Ugyanígy a jelmez és sminkmester, és a lenyűgöző animációk készítője Sil Van Der Voerd.

Aki nem hinné el, hogy mennyire tehetséges alkotókról van szó, ajánlom ezt a videóklipet megtekintésre, mely tíz nemzetközi díjat söpört be:

 

A Lolly Jane Blue egy holland banda. Az együttes nevének ötlete onnan jött, hogy az énekesnő lerajzolt egy furcsa tornyoshajú mesebeli hölgyet, akit Lolly Jane Blue-nak keresztelt el. Aztán felvette Lolly Jane Blue jelmezét, holott soha életében nem gondolta volna, hogy ilyen ruhákban fog szerepelni.

Lolly Jane Blue - aki itt egy edwardianus teadresszben pózol - nagyon sokáig kedvtelésből hobbiból zenélt, pedig ösztönösen olyasmi a hangja, mintha egyszerre egy PJ Harvey, női Thom Yorke és Brian Molko jönne ki a torkából. Persze sokkal finomabban, lágyabban.

A háttérzene az alternatív, kissé ambient vonalat közelíti, kevés disszonanciával, de annál több érzelemmel az egyszerűségre építkezve.

A Lolly Jane Blue-t az indította el, hogy Sil Van Der Voerd animátornak szüksége lett volna filmjeihez zenére, és így az egyetemi csoporttársához fordult, akiből Lolly Jane lett. A négy zenésszel pedig létrehoztak egy tündérmesék világára és a modern digitális festmények vizualitására építő performanszot.

A steampunk nem tudom, hogy került bele a képbe főleg a White Swan világára, de szerintem valahol ez az építkezés is a mesék világához való vonzódással függ össze.

A csapatnak eddig két videója készült el. Az eddig a fönt mutatott, alább pedig itt látható a digitális neobarokk stílussal induló Worms, mely főleg geek körökben a meztelen - igen ismét - Leiás cyberpunk epizódról vált népszerűvé:

Lolly Jane Blue - Worms from Sil van der Woerd on Vimeo.

 

És most koppan a túzok, miért írok róla ilyen hosszan. Úgy tűnik hiába nyugat, valahogy Hollandiában sem könnyű a művészek élete, ugyanis a Lolly Jane Blue-nak nincs pénze albumot kiadni olyan színvonalon, ahogyan ők és a rajongói szeretnék, hogy megjelenjen. Így online gyűjtik a támogatásokat: Lolly Jane Blue album persely.

16500 dollárra van összesen szükségük, ebből egyelőre 2340 dollár van meg, ha egy hónap múlva nem gyűl össze a támogatói összeg, akkor lőttek a Lolly Jane Blue albumnak. Végül is a kapitalizmusnak meg a bankoknak ez nem jelent semmit. Ugyanúgy megy Lolly Jane Blue nélkül is a gépezet, csak éppen a kortárs zene és média lesz kevesebb annál, amilyen lehetne egy kevésbé pénzéhesebb világban.

 

Lolly Jane Blue myspace
Lolly Jane Blue hivatalos weboldal

süti beállítások módosítása