' Tea'punk!

2011.04.09. 16:22

Hogy rendezzünk steampunk tea partit. A válasz nem egyszerű, hiszen a steampunk tea parti legalább olyan változatos lehet, mint a steampunk maga. De nézzünk néhány példát a lehetőségeink közül.

 

Hogy rendezzünk steampunk tea partit. A válasz nem egyszerű, hiszen a steampunk tea parti legalább olyan változatos lehet, mint a steampunk maga. De nézzünk néhány példát a lehetőségeink közül.

 

Kezdetnek vegyük a klasszikus viktoriánus tea partit. Szükséges kellékei az elegáns öltözék, mind a vendéglátó, mind a vendégek részéről. Egy szép porcelán teás készlet, finom angol tea, sok teasütemény és uborkás szendvics. Akinek van vállalkozó kedvű ismerőse, inasról vagy szobalányról is gondoskodhat, aki felszolgálja a teát a vendégeknek. A hagyományos viktoriánus tea parti szervezéséről bővebben olvashattok a múltidéző blogon 1-2, de lássuk hogyan tehetjük ezt steampunkosabbá. A steampunk öltözék az alap, ezen kívül készíthetünk fogaskerék alakú vagy mintájú süteményeket is, vagy bevethetünk néhány remek teakészítő kütyüt. És hogy a tea se legyen átlagos, ajánlhatok egy rendkívül különleges és látványos teát. A neve virágzó tea (blooming tea). Különleges zöld teából és szárított virágokból készül és csomagolásának köszönhetően, ha forró vízbe kerül varázslatos módon kinyílik és virágozni kezd.

Ha nem szeretnénk ennyire klasszikusak lenni, választhatunk steampunkosabb közeget is a tea partihoz. Például rendezzük partinkat egy léghajón. Persze csak idézőjelesen. Ha eltérő közeget választunk, mindig vegyük figyelembe, hogy az új helyszín milyen hátrányokat és előnyöket nyújt a teázáshoz. Például léghajón fontos, hogy minél kevesebb súlyt vigyen, ebből kifolyólag, nem valószínű, hogy 642 darabos antik kínai porcelán készlettel fognak teríteni. És hacsak fel nem találtál egy gőzhajtású hűtőszekrényt, abban az esetben a menün ne szerepeljenek romlandó ételek, valamint hosszadalmasan elkészíthetőek sem.
Mivel a léghajó valószínűleg gőzhajtású, így nem lesz gond a meleg víz ellátással, és a boiler fűtőkazánjában meg lehet sütni néhány könnyebb ételt, de egyszerűbb tartósabb kész ételt felszolgálni, vagy némi száraz kekszet. Az Adagio tea's ajánlata erre az alkalomra a Steampunk Airship Tea, Earl Grey és Ceylon teák keverékéből kókusszal, hogy meg legyen mind a tradicionális Angol ízvilág, mind egy kis egzotikum.



Őrült tudós barátunk valószínűleg sosem fog nekünk tea partit rendezni, de meglephetjük azzal, hogy váratlanul beállítunk hozzá és meghívatjuk magunkat teára. Amennyiben nem vágja ránk az ajtó, abban az esetben se számítsunk sokra.
Az őrült tudósokra nem jellemző az etikett, a kellemes társalgás, sem az, hogy cuki teáskészleteket gyűjtenének. Csészének megfelel pár mérőpohár, tányérnak a petri csésze, cukortartónak néhány kémcső, teás kannának pedig egy nagyobb lombik. Teát bunsen égőn főz. Nem túl bőbeszédűek, de ha megkérjük biztos szívesen beszélnek legújabb kísérletükről, vagy a tea kémiájáról.

Szóval az őrült tudós tea parti fontos kellékei a laborfelszerelések, vagy legalább egy cona rendszerű kávéfőző. Süteménynek megfelel néhány száraz keksz, vagy néhány furcsa kinézetű zselé. Ehhez van is egy remek receptem.
Az Adaigio Tea's ajánlata: a Back to the Lab tea, erős fekete teából enyhe mandula és mogyoró ízesítéssel.

Amennyiben hely hiányban szenvedünk, még mindig rendezhetünk szabadtéri tea partit, felfedező címszó alatt. Itt is fontos szempont a súly, valamint ne vigyünk magunkkal törékeny dolgokat. Tábori vagy katonai fém bögre tökéletesen megfelel a célra, öltözködéshez pedig ajánlom az archetípusok felfedező bekezdését. Ami az ételt illet, itt még annyi luxus sincs, mint egy léghajón, szóval csak tartós és kész ételt vigyünk. Kekszet, vagy apró édes vagy sós pitéket, ami már a viktoriánus korban is könnyen hordozható kész étel volt. Tea ajánlatunk: Frontier Foraging
Folytathatnám a sort, hiszen egy steampunk sosem tudhatja, hol éri utol az öt óra, de kezdetnek ez is elég lesz.


Még valamit végezetül:
Amerikai steampunk barátaink találmánya egy játék, kifejezettem steampunk tea partikra: a tea párbaj (tea duel). Mindössze 2 csésze teára és néhány vajas kekszre van hozzá szükség. A szabályok egyszerűek. A két párbajozó fél, fegyvert (kekszet) választ, majd egyszerre a meleg teába mártják, míg a párbaj bíró elszámol ötig. Ötre kiveszik a kekszet a teából és az a fél nyer, aki utoljára eszi meg az egész kekszet mielőtt szétmállana. A párbajozó veszít, ha a keksz szétesik mielőtt  megenné.


Így teázik a League of STEAM:

 

süti beállítások módosítása