Száz év múlva

2011.03.14. 08:17

1900 környékén, a századforduló újításoktól felfokozott hangulatában, sokan találgatták, vajon hogyan fog alakulni a következő 100 év. A feltételezések néha túlzóan fantasztikusak, néha meglepően realisztikusak. A következő cikk 1900-ban jelent meg a "The Ladies Home Journal"-ban, és érdekes és meglepő képet fest a világról a 2000-es évben.

 

1900 környékén, a századforduló újításoktól felfokozott hangulatában, sokan találgatták, vajon hogyan fog alakulni a következő 100 év. A feltételezések néha túlzóan fantasztikusak, néha meglepően realisztikusak. A következő cikk 1900-ban jelent meg a "The Ladies Home Journal"-ban, és érdekes és meglepő képet fest a világról a 2000-es évben.

 


A cikk fordítása:


Ezek a jövendölések talán furcsának tűnnek, majdnem lehetetlennek. Mégis Amerika legtanultabb és konzervatívabb elméitől származnak. Elmentem tudományos és oktatási rendszerünk legbölcsebb és leggondosabb embereihez, és megkértem mindegyiket, hogy véleménye szerint saját szakterületén belül, milyen fejlődések várhatóak a 2000-es év végéig - mostantól egy évszázad múlva. Ezek a vélemények óvatos átírásban.

500 millió ember: A jelenlegi 350 millióról, 500 millióra nő Amerika és a hozzá tartozó területek lakossága egy évszázad múlva. Nicaragua kérni fogja felvételét az Államokba, a nagy csatorna befejezése után. A következő Mexikó lesz. Európa további területeket keres tőlünk délre, ami sok Dél és Közép- Amerikai állam lakoságát arra ösztönzi, hogy az Államokhoz való csatlakozásukat megszavazzák.
(megjegyzés: Észak Amerika lakossága tényleg elérte az 500 milliós lakosságot, de az Államok lakossága ebből alig 300 millió 2005-ös adatok szerint)

Az amerikaiak magasabbak lesznek
3-6 centiméterrel. A termet növekedés a jobb egészségének köszönhető, ami a sok új gyógyszer, jobb egészségügyi ellátás, megfelelő étkezés és testmozgás eredménye. Az átlag életkor a jelenlegi 35-ről 50-re emelkedik, mivel a külvárosokban laknak. A városi házak gyakorlatilag mgeszűnnek. A lakótelepek illegálisak lesznek. A külvárosi otthontól az irodáig az út alig néhány percet vesz igénybe, és alig egy penny-be kerül a viteldíj.

A C, X, Q betűk nem fognak szerepelni
a mindennapi beszédben. Elhagyják őket, mert szükségtelenek. Viszont adaptálják a hallás utáni betűzést, elsőként az újságoknál. Az angol lesz a közvetítő nyelv, amit gyakrabban beszélnek, mint bármelyik másikat. A második az orosz nyelv.

Meleg és hideg levegő csöveken át. Meleg vagy hideg levegő érkezik csöveken keresztül, hogy optimalizálja a ház levegőjének hőmérsékletét, ahogy mi is meleg vagy hideg vizet engedünk a csapból a fürdővíz hőmérsékletének beállításához. Központi üzemek szolgáltatják a hideg és meleg levegőt a város házainak, ahogy jelenleg a gázt és az elektromosságot. Korán kelni, hogy begyújtson az ember a kazánba, a régi idők feladata lesz. Az otthonoknak nem lesz kéménye, mivel nem keletkezik füst a falakon belül.

Időjárás gép:



Se szúnyogok, se legyek. A szúnyogháló feleslegessé válik. A szúnyogokat, házi legyeket és csótányokat gyakorlatilag kiirtják. Egészségügy okokból elpusztítanak minden helyet, ahol a szúnyogok szaporodhatnak - csatornákat, állóvizeket, feltöltött mocsras területeket, - és vegyszerekkel kezelnek minden egyéb élővizet, folyókat. A lovak és istállók felszámolása a városokban csökkenti a házi legyek számát.

Előfőzött, kész ételeket veszünk olyan üzlettől, mint manapság a pékségeink. Óriási mennyiségben felvásárolják az alapanyagokat nagybani áron, és eladják az elkészített ételt jóval alacsonyabb áron, mint amennyibe egyénileg megfőzve kerülne. Az ételt pneumatikus csöveken vagy teherautókon szállítják házhoz, hidegen vagy melegen. Megkapják az ételt, majd összecsomagolva visszaküldik a használt edényeket az ételgyártó céghez, ahol elmossák. Az ilyen nagybani főzést inkább elektromos laboratóriumokban végzik, mint konyhákban. Ezek az elektromos laborok fel lesznek szerelve elektromos sütőkkel, és mindenféle elektromos eszközzel, mint kávédarálók, habverők, keverők, shakerek, reszelők, húsfűrészek, krumplinyomók, citromcsavarók, mosogatógépek, edényszárítók és hasonlók. Az összes ilyen eszközt vegyileg tisztítják, a mikróba betegségek elkerülésére. Extravagáns lesz, ha valaki saját szakácsot tart, és saját magának készített ételt.

Nem lesznek romlott ételek. Az üzlettulajdonosokat, akik az ételeket a vevők által használ légtérbe, vagy a nyüzsgő utca levegőjére teszik ki, letartóztatják, mint azokat is, akik lejárt szavatosságú vagy hamisított termékeket árulnak. A folyékony levegő hűtéses hűtőszekrények hosszú ideig frissen tartanak nagyobb mennyiségű ételet is.

Nem fognak használni szenet sem fűtéshez, sem főzéshez.
Nem lesz elegendő, de azért nem merül ki teljesen. A föld kemény szén tartalékai kb. 2050-2100-ig tartanak ki, a könnyűszén-bányák 2200-2300-ig. Ezalatt mindkét szénfajta egyre drágább és drágább lesz. Az elektromosság vízerőművekben való előállítása sokkal olcsóbbá válik. minden folyót és patakot, ami megfelelő vízeséssel rendelkezik felszerelnek vízi-motorokkal, amik dinamókat hajtanak, és elektromosságot állítanak elő. A tenger partokon számos tározót állítanak fel, amiket az áradások és hullámok töltenek felvízzel. A tározókból kifelé jövet a víz folyamatosan forgó kerekekre esik. Minden nyughatatlan vizünk, édes vagy sós, végzi majd el a munkát, mint ahogy a Niagara teszi napjainkban: elektromosságot állít elő fűtéshez, világításhoz, üzemanyagként.

Nem lesznek utcai autók a nagy városainkban. A sietős forgalom a föld alá, vagy magasan a talajszint fölé helyeződik a városok belterületén. A legtöbb városban a közlekedés a föld alá, jól megvilágított és szellőző alagutakba, metrókba, vagy magas állványokra korlátozódik, ahol mozgó járdák és lépcsők visznek fel a magasba. Ezeken a földalatti vagy magaslati utakon párnázott kerekű, nagy kapacitású személyszállító autóbuszok és tehervagonok közlekednek. Külön alagutak vagy állványok állnak az expressz vonatok szolgálatára. Így a városok zajmentessé válnak.



Telegrafálható fényképek
bármilyen távolságba. Ha például harcok törnek ki Kínában, a legfontosabb eseményekről készült pillanatképeket, egy órával később az újságok már ki is adhatják. Már ma is tudunk fényképeket telegrafálni kis távolságokra. A fényképek pedig a természet minden színét képesek lesznek reprodukálni.

A vonatok 240 km/h sebeséggel.
A normál vonatok percenként 3 kilométert tesznek majd meg, az expressz vonatok pedig 240 km/h sebességgel közlekednek majd. Az út New Yorkból San Franciscoba mindössze egy napot és egy éjszakát vesz igénybe. Szivar formájú elektromos mozdonyok fognak húzni hosszú vasúti kocsikat. A vagonokat, mint a házakat is mesterségesen hűtik majd. A vasút mellett nem lesz többé füst és hamu, mert nem alkalmaznak és égetnek szenet. Nem kell megállni vízért. Az utasok meleg és poros vidéki területeken is átutazhatnak lehúzott ablakkal.



Az autók olcsóbbak lesznek mint a lovak manapság. A farmereknek takarmányszállító- és teherautójuk, ekéjük, boronájuk, és aratógépük lesz. Az ezekben lévő egy font-os motor legalább két vagy több ló munkáját lesznek képesek ellátni. A gyerekek motoros szánnal járnak telente. Az automobilok minden ma ismert lovas közlekedési eszközt helyettesítenek majd. Lesznek automobil halottaskocsik, automobil rendőr járművek, automobil mentők, automobil utcaseprűk. A munkára fogott lovak visszaszorulnak annyira, ha nem jobban, mint az igavonó ökrök napjainkban.

Mindenki 10 mérföldet fog sétálni. A gimnasztika a orvosi ellátás részét képezi majd, ahol olyan eszközöket és játékokat fejlesztenek ki, amik megerősítik az izmokat.  A testedzés kötelező lesz az iskolákban. Minden iskola, egyetem és közösség rendelkezni fog saját komplett tornateremmel. Minden városban lesz mindenki számára nyitott tornaterem. Minden férfit és nőt, aki nem tud egyhuzamban lesétálni 10 mérföldet, puhánynak tekintik majd.



Angliába 2 nap alatt. Gyors, elektromos hajók, amik több mint egy mérföld per perces sebességgel szelik át az óceánt, 2 nap alatt átérnek New Yorkból Liverpoolba. Ezeknek a hajóknak a testét kiemelik a hullámok fölé, ami a vízen sikló talpakon áll, mint egy szán. Az alsó részükre egy szerkezet lesz szerelve, ami levegő sugarat bocsájt ki. Így egy levegőréteg képződik a talp és a víz felszíne között. Ez a légréteg a talpak alacsony süllyedésével együtt,  a lehető legkisebb fokra csökkentik a hajó súrlódását a hullámokkal szemben. Elektromos hajtású propellerek hajtják majd előre mind a víz alatt, mind a levegőben. A hajó mesterségesen hűtött kabinjai, teljesen tűzbiztosak lesznek. Viharban a víz szintje alá merülnek és ott várják ki a jobb időt.



Lesznek léghajók, de nem tudnak sikeresen versenybe szállni a felszíni autókkal, és vízi járművekkel a utasok tömegszállításában. Katonai nemzetek tartják majd fenn, mint hadihajót. Néhány szállítani fog embereket vagy árut. Másokat tudósok használnak majd, hogy megfigyeléseket végezzenek magasan a föld felszíne felett.



Légi Hadihajók és Erődök kerekeken. Óriási fegyverek 25 mérföldre, vagy messzebbre is ellőnek, és így hajtva, a sugáron belül a lövedékek felrobbannak és elpusztítanak egész városokat. Ezek a fegyverek célzó-tájolóval vesznek célba dolgokat ha szárazföldön vagy vízen használják, és teleszkóppal nagyobb magasságból. Léghajó flották az általuk kibocsájtott sűrű, füstös ködbe burkolózva repülnek városok, erődítmények, táborok vagy ellenséges flották fölé. Meglepik az alattuk lévő ellenséget, halálos villámcsapásokkal támadva rájuk. Ezeknek a légi hadihajóknak bombabiztos erődöknek kell lennie, vastag acéllemezekkel megerősítve a tetejükön és az oldalukon egyaránt. Hatalmas kerekeken gürüló erődök száguldanak át a nyílt területeken, napjain expressz vonatainak sebességével. Ez lesz a jövő lovassága. Óriási automobil ekék szántanak mély árkokat a földbe, hogy a katonák fedezéket találjanak. A puskák halk lövedékeket használnak. Merülő hajók képesek lesznek napokra alámerülni, egy komplett tengerész zászlóaljat elrejtve a felszín alatt. Hőlégballonok és repülőgépek 100 mérföldes fókuszú teleszkópokat és rájuk szerelt kamerát visznek magukkal, hogy ezen a távon belül fényképeket készíthessenek a ellenségről. Ezek a fényképek olyan nagyok és pontosak lesznek, mintha csak az utca másik oldaláról fotózták volna őket, és amiket az illetékes parancsnoknak továbbítanak.

Nem lesznek vadállatok kivéve az állatkerteket. Az egereket és patkányokat kiirtják. A lovak gyakorlatilag eltűnnek. Néhány nemesebb fajtát a gazdagok fent tartanak versenyzésre, vadászatra, vagy gyakorlásra. Az automobilok kiszorítják a lovakat. A marháknak és juhoknak nem lesz szarva, és nem fognak tudni gyorsabban futni, mint egy elhízott kutya napjainkban. Egy évszázada a vaddisznó le tudott futni egy lovat. Az élelmezésre szánt állatokat arra tenyésztik, hogy gyakorlatilag minden energiájukat a hús, tej, gyapjú és egyéb termékek termelésére fordítsák. A szarvak, csontok, izmok, tüdő elhanyagolódnak.



Az emberek világot látnak. Mindenféle személyek és dolgok kerülnek a kamerák fókuszába, amik elektromos képernyőkhöz kapcsolódnak az áramkör másik oldalán, több ezer mérföldre egy pillanat alatt. Az amerikai közönség a színházakban, óriási függönyökön nézheti majd végig egy európai király koronázását, vagy egy háború kimenetelét a távol-keleten. A szerkezet elhozza ezeket a távoli képeket az emberek ajtajáig, óriási telefon készülékekhez csatlakozva, átküldve a legapróbb hangokat is a megfelelő helyre. Egy távoli harcban elsütött fegyver dörrenése akkor lesz hallható, mikor a képen látható a torkolattűz, és távoli színészek hangja is szinkronban lesz szájuk mozgásával.



Telefon a világ körül. Vezeték nélküli telefon és telegráf rendszerek hálózzák be a világot. Egy férj az Atlanti óceán közepén képes lesz telefonon beszélni a feleségével aki az öltözőszobájában ül Chicagoban. Képesek leszünk olyan könnyedén Kínába telefonálni, mint ahogy most New Yorkból Brooklynba. Egy automata vonallal képesek lesznek kapcsolódni bármelyik hálózatra a környéken a "hello lány" beavatkozása nélkül.

Nagy operákat közvetítenek telefonon privát otthonokba, és olyan harmonikus hangzást ad mintha a zenét a színházi páholyban élveznénk. Automatikus hangszerek fogják pontosan reprodukálni az élő zenét, hogy a legjobb zene a kevésbé tehetséges családokhoz is eljusson. Nagy zenészek összegyűlnek egy helyen New Yorkban, és elektromos billentyűk segítségével, ugyanabban az időben, ugyanazt a zenét reprodukálják San Francisco-i, vagy New Orleans-i színházakban vagy koncerttermekben felállított hangszereken. Híres együttesek és zenekarok távkoncerteket fognak adni. Nagyobb városokban lesznek állami opera házak, ahol az énekeseket és zenészeket, emberbarát alapítványok és a kormány fizeti. A zongora képes lesz a hangszínét derűsről szomorúra váltani. Sok szerkezet fog érzelmi effektet adni a zenéhez.



Hogy tanulnak majd a gyerekek: Az egyetemi képzés ingyenes lesz minden férfi és nő számára. Alapítanak nagy nemzetközi egyetemeket. A gyerekek egyszerű nyelvtant fognak tanulni, amit az egyszerűsített angol nyelvhez adaptálnak, és nem követik a latint. Időt spórolnak meg a csoportos jellegű oktatással. A szegény diákok kapni fognak igyen táblákat, ruhákat és könyveket, ha ambícióik és anyagi helyzetük nem összeegyeztethető az iskolai és egyetemi oktatásuk költségeivel.  Egészségügyi felügyelők gyakran meglátogatják majd az állami iskolákat hogy ellássák a diákokat, szegényebb tanulók ingyen szemüveget, fogorvosi ellátást, és mindenféle egyéb orvosi ellátást kapnak. A nagyon szegény gyerekek, ha szükséges, ingyen utaztatást kapnak az iskoláig, és ingyen ebédet az iskolai idő alatt. Szünidőben a szegény gyerekeket kirándulni viszik a világ különböző helyeire. Az etikett és a háztartástan fontos tantárgyak lesznek az állami iskolákban.


Bevásárlás csöveken át. Pneumatikus csövek szállítják házhoz a csomagokat a bevásárló kocsik helyett. Ezek a csövek összegyűjtik, elszállítják, és házhoz szállítják a postát egy bizonyos távolságból, talán több száz mérföldről. Eleinte csak a tehetősebbek privát házaihoz csatlakoznak majd, később minden házhoz. Nagy vállalatok küldik szét őket állomásokra, hasonlóan a posta hivatalokhoz napjainkban, ezzel egyidőben gyors automobilok szállítják az árukat háztól házig.

Elektromossággal termelt zöldségek
. A tél nyárrá változik és az éjszaka nappallá a farmerek számára. Hideg időben csak hősugárzó elektromos vezetékeket helyeznek a kert földje alá, és így tartják melegen a termelt növényeket. Hatalmas kerteket nevelnek majd üveg alatt. Éjszaka a zöldségek elektromos fényben fürödhetnek, a napfényt helyettesítve, hogy elősegítsék a növekedésüket. A talajba elektromos áramot vezetnek majd, hogy az értékes növények gyorsabban és nagyobbra nőjenek, és hogy kiirtsák a kártékony gazt. Sok növény növekedését színes fénysugarakkal segítik. Elektromos árammal kezelik majd a vetőmagokat, hogy azok az átlagosnál gyorsabban csírázzanak és fejlődjenek.

Philadelphiában narancsot termesztenek.  Gyorshűtők földön és vízen ízletes gyümölcsöket fognak hozni a trópusokról és a déli mérsékelt területekről néhány napon belül. Dél Amerika, Dél Afrika, Ausztrália, és a Déli tengeri szigetek farmerjei, ahol az évszak a minénk ellentettje, ellátnak minket télen is friss nyári ételekkel, amiket itt nem lehet megtermelni. Tudósok ki fogják dolgozni, hogyan nevelhetnek itt olyan gyümölcsöket, amik melegebb vagy hűvösebb éghajlathoz szoktak. Ízletes narancsok fognak nőni Philadephia külvárosában. Sárgadinnye és más nyári gyümölcsök olyan szívósak lesznek,  hogy hasonlóan lehet őket raktározni télire, mint manapság a krumplit.

Alma nagyságú epreket fognak enni az ük-ükunokáink a karácsonyi vacsorához száz év múlva. A málna és szeder is ilyen nagy lesz. Egyetlen gyümölcs elegendő lesz egy embernek. Az eper és az áfonya magas bokrokon nő majd. Az áfonya, egres és ribizli akkorára nő, mint egy narancs. Egy sárgadinnyével jóllakik egy egész család. A dinnyék, cseresznyék, szőlők, szilvák, almák, körték, barackok, és minden bogyós gyümölcs mag nélküli lesz. A füge az államok egész területén elterjedt növény lesz.

Cékla nagyságú borsók. A borsók és babok akkorák lesznek, mint a cékla napjainkban. A cukornád kétszer annyi cukrot fog termelni, mint most a cukorrépa. Újra a cukornád lesz a cukor készleteink fő forrása. A csorbóká-t tovább fejlesztik gumi termelő növénnyé. Az olcsó őshonos gumit gépekkel aratják le országszerte. A növények ellenállóak lesznek a betegségek és mikrobák ellen, oly könnyedén, mint manapság az ember a himlő ellen. A föld tápanyag tartalmát olyan növényekkel tartják fenn, amik kiszűrik a nitrogént a levegőből, és ezzel táplálják a talajt.

Fekete, kék és zöld rózsák. A rózsák akkorák lesznek, mint a káposzta fejek. Az ibolya orchidea méretűre nő. Az árvácska akkora lesz mint egy napraforgó átmérője. Egy évszázada az árvácska virágának átmérője kb 1 cm volt. Lesznek fekete, kék és zöld rózsák. Lehetséges lesz minden virágot minden színben termeszteni, és hogy illatos virágok illatát átvigyék szagtalan virágokra. Szóval lehet ibolya illatú árvácska.

Elég lesz néhány pirulát lenyelni, hacsak nem szükséges a szerv közvetlen kezelése. A tüdőre való gyógyszert például, közvetlenül a szervbe juttatják a bőrön és húson keresztül. A gyógyszer elektromos hullámokkal jut a testbe, a külső bőrréteg sérülése nélkül. Az élő testet orvosi célból átlátszóvá lehet majd tenni. Ez nem csak arra ad lehetőséget az orvosok számára, hogy láthassák az élő dobogó szivet a mellkasban, de fel is nagyíthatják és lefényképezhetik bármely részét. Ez a munka láthatatlan fények segítségével fog működni.


linkek:

Cikk
Képek
Képek


süti beállítások módosítása