Halljatok csudát! A steampunk népszerűsége a legutóbbi összevetésünk óta is növekedett, világszerte és hazánkban is. Tavaly a Vogue Italia borítója és Lady Gaga VMA-s szerelése nem is beszélve az Alejandro-ról nagyot dobott a steampunk népszerűségét.

2010 végére divatosakká váltak Bob Bosset gázálarcai, a bizarr fogaskerekes fejékek, az urban steampunk - azaz a street steampunk fashion - sajnos nem hazánkban, de máshol szintén felüti a fejét, s már nem csak a conokra szorítkozik. A kalap 2011-ben újra reneszánszát éli, így viseljük akármilyen neműek vagyunk! Bővebben egy nagyszerű összefoglalóban  minderről...

Van egy nagy meglepetésem! Mégpedig az, hogy a magyar steampunk megelőzte az eddig legbecsesebbnek tartott lengyel steampunkot is. :)

Magyarországon a világ steampunk trend-ranglistáján jelenleg a 8. helyen áll! Ez azt jelenti, hogy úgy tűnik jöjjön tűz-víz-meteor-sarki fény egyebek, zombi Lincoln és vámpír Viktória királynő, goggles Petőfivel nálunk ez most egy népszerű stílus.

Még egy kis adalék...

Mióta beszélhetünk Magyarországon steampunkról?

Sokkal korábbra tennénk a magyar steampunk művek megjelenését, mint ahogy a szubkultúra iránti igény megjelent, derül ki a régión belüli steampunk trendkutatásból.

A steampunkot Magyarországon a 2000-es évek közepén kezdték felfedezni. A steampunk rajongók centruma egyértelműen Budapest (ez az adat eléggé meglepett). Magyar steampunkról a netkultúra tükrében 2007 tavaszától beszélhetünk.

A magyar rajongókat elsősorban a játékok érdeklik, másodsorban a bölcsészettudomány területéről érkeznek. Ez azt jelenti, hogy a könyvek, a filmek, képregények, a kézzel készült iparművészeti tárgyak és a komolyabb képzőművészeti alkotások.A divat hazánkban nem szerepel olyan előkelő helyen, mint a nagyvilágban.

A steampunk hatalmas népszerűségnek örvendett 2009 végén - amikor az utolsó ilyen elemzésünk készült -, majd 2010 közepére a steampunk iránti magyar rajongás majdnem visszaesett a kezdeti szintekre. Ez azért meglepő, mert a világon trendszempontjából ekkor érte el csúcsát.

2011-ben most ismét a csúcson van hazánkban is a lelkesedés, s a Google Trends jóslata szerint egész éven át kitart, csak a tavaszi fáradság altathatja el a kütyümánokat, főleg Budapesten!

 

Steampunk világszerte:

 

 

Steampunk hazánkban:

 

 

 

 

Azok az országok, ahol a legnépszerűbb a steampunk a neten:

süti beállítások módosítása