Steampunk Archetípusok

2011.02.11. 21:55

Mielőtt mindenki elkeseredne azon, hogy sablonos sztereotípiává válunk, gondoltam kifejtem egy kicsit bővebben, mennyire színes és sokrétű a steampunk kultúra, és hogy sokkal több mint egy bajuszos fickó bőrkabátban és gugliban.

A steampunk több egymástól elkülönülő archetípusra bontható le. Kezdetnek jó kiindulás ha eldöntöd milyen karakter áll a legközelebb hozzád, vagy milyen karakterré szeretnél válni. Arisztokrata, gépész, aviátor, kalóz, felfedező vagy zombi vadász? Sok ezek közül átfedi egymást, de mégis mindegyiknek megvan a saját egyedi maghatározható stílusa. Például egy gépész elég furcsán nézne ki szoknyában. Vagy a karakterednek feltétlenül szükséges guglit viselnie? Ami tegyük hozzá elég klisévé vált a steampunkban. Persze azért lett klisé, mert egy könnyen felismerhető és ikonikus elem, szóval ha van értelme egy karakteren, miért ne viselnénk...

Steampunk Archetípusok

ARISZTOKRATÁK


 

 

Ez a karakter roppant kifinomultan öltözködik, ruhái látványos színekben és drága anyagokban dúskálnak. Mindig odafigyelnek a megfelelő kiegészítőkre: kesztyűk, napernyők vagy sétapálcák, és nem utolsó sorban a feltűnő kalap. Ezt a karaktert nehéz egyértelműen steampunkosítani, mivel inkább a neo-viktoriánus jelző jellemzi igazán, de hozzáadhatók kifejezetten steampunk kiegészítők és személyes kütyük, amik előtérbe helyezik a karakter steampunk voltát. Apró anakonisztikus dolgok is segíthetnek, mint rövidebb szoknyák és a fűző ruhán kívüli viselete a hölgyeknél.

 

DANDY ÉS FEMME FATALE:

Ez a karaktertípus a csábítás eszközeit veti be, hogy elérje amit akar: pénz, ékszerek, vagy esetleg információ. Ruházatuk jól szabott, testhezálló és kihívó, mindez többnyire selyemből vagy bársonyból. Nőknél a mély dekoltázs és kacéran kivillanó lábak elengedhetetlenek. A jól megválasztott ékszerek, a kackiásan viselt kalap, egy kis csipke és toll, egy pár kesztyű és legyező mindig jó kiegészítője a ruhatáruknak.

LOLITA (Felhúzhatós baba):

Elvileg a steampunk lolitának egy valamire kellene épülnie, azaz az eredeti japán lolita viseletekre. A loliták közül a klasszikus lolita közelíti meg leginkább a steampunk loliták stílusát. A loliták öltözködése a viktoriánus és a rokokó gyermekdivatból merít, célja a kislányos, esetenként porcelánbabaszerű kinézet. Térdig érő szoknyát hordanak alsószoknyával, mintás vagy csipkés térdzoknival. Előfordul, hogy térdzokni helyett térd fölé érő zoknit vagy harisnyát viselnek. Cipő gyanánt általában kerek orrú, keresztpántos, úgynevezett Mary Jane-fazonú cipőt hordanak, télen pedig kerek orrú, lehetőleg aranyos, édes kis csizmát. A steampunk lolita öt lolita stílusból építkezik többnyire a klasszikus stílusból, kevésbé a punkból és az aristocratból. Ekkor is inkább a világosabb színeket kedvelik. A gothic jegyek hiányoznak a steampunk loliták kiegészítőik közül. A kereszteket, koponyákat, pókhálókat helyettesíthetik fogaskerekek, kulcsok, órák és izzók. A steampunk loliknak általában vörös vagy fekete a haja. Ezeken kívül, ami steampunkká tesz egy lolitát az az, hogy többnyire a mechnikus, felhúzható, automata babákat utánozza. Jó példa a steampunk aristocrat-lolira R. O. S. E., a League of STEAM tagja, aki úgy mozog és énekel, mint E. T. A. Hoffman Olympia babája.

KALANDOZÓ, FELFEDEZŐ:

 

Ennek a karakternek az életcélja, hogy felfedezze a még feltérképezetlen területeket, hogy eljusson a világ legtávolabbi sarkaiba, és út közben talán összejön egy kis kincsvadászat is. A körülményeknek megfelelően kell öltözni, erős, de kényelmes cipő, felgyűrt ingujj, lovaglónadrág nadrágtartóval, sok felszerelés, iránytű, gugli (homok viharok esetére) és egy trópusi sisak. A ruházat legyen erős szövetből esetleg bőrrel megerősítve, színben általában keki. Önvédelem céljából mindig ajánlott egy megfelelő fegyver beszerzése.

VADÁSZ VAGY HARCOS:

 

Ez a karakter mindig jól fel van szerelve fegyverekkel, ami a prédája elejtéséhez szükséges. Szörnyvadászokon például füzérekben lógnak a karók, ezüst töltények és furcsa misztikusnak tűnő fegyverek. Egy légi marshal nem visel ennyi fegyvert, inkább egy nagyobb vagy veszélyesebb darabot. Gyakran viselnek bőrből készült ruhákat, és a vadnyugati stílus is remekül passzol a karakterhez.

KATONA:

 

Ebből az időszakból rengeteg különböző katonai uniformisból lehet válogatni, vagy akár kreálhatunk teljesen egyedi darabokat is a kornak megfelelő stílusjegyekkel. Érdemérmek, váll-lapok, paszomány, kesztyűk, sisakok és csizmák mind remekül mennek a katonai megjelenéshez. Mi szeretnél lenni? Léghajó parancsnok, vagy tengeralattjáró kapitány? Annyi lehetőség van ebben a karakterben, de ne felejtsünk el beszerezni egy a karakterre jellemző kütyüt vagy fegyvert.

AVIÁTOR:

 

Egy pilóta szinte biztos hogy visel guglit, repülős sisakot, bőr kabátot, kesztyűt és erős cipőt. Legyen akár a légierő pilótája, vagy csak egy légi csibész, az erkölcsei mindenképpen megkérdőjelezhetőek, de ettől függetlenül kemények, bátrak és néha kissé arrogánsak. Többnyire fel vannak fegyverkezve légi kalózok ellen...... persze hacsak nem ők a kalózok, mert ebben az esetben tetőtől talpig fel vannak fegyverkezve.

ŐRÜLT TUDÓS ÉS FELTALÁLÓ:

 

Ők viszik a gőzt a steampunkba :D, felfedeznek új dolgokat, problémákat oldanak meg, időnként felrobbantanak ezt-azt. A gugli itt nem lehetőség, hanem kötelező elem. Akárcsak a munkás- vagy hosszú bőrkesztyű.  Ezek a karakterek legyenek mindig jól felszerelve a hivatásuknak megfelelő eszközökkel, nem is említve a különböző csodás találmányaikat. NE FELEJTSD EL A TALÁLMÁNYOKAT! Ennél a karakternél kiélheted a kreativitásod a különböző kütyükön és kiegészítőkön. Nem véletlenül ez az egyik legnépszerűbb archetípus: bármilyen tömegben pillanatok alatt ki lehet szúrni őket :D

GÉPÉSZ

A Gépész és a Tinker is ebbe a kategóriába tartozik. Míg a feltaláló a semmiből épít új dolgokat, addig ezek a karakterek inkább meglévő dolgokat fejlesztik tovább, vagy kijavítják a feltalálók nagyszabású terveinek hibáit. Általuk működnek a dolgok :D Megjelenésre: felgyűrt ingujj vagy overál, olajfolt és szerszámok jellemzik, és persze az elengedhetetlen hegesztő szemüveg.

 

FILOZÓFUSOK ÉS TUDÓSOK:

Szeretik az öreg könyveket, és ragaszkodnak a klasszikusokhoz, persze gyakran tanulnak új dolgokat is, vagy fedeznek fel új ideákat, vagy cáfolják meg a régieket. Jobban kedvelik a könyveket az embereknél, és túl sokat beszélek olyan dolgokról, amik rajtuk kívül senkit nem érdekelnek, Öltözetük visszafogott, hasznos kiegészítője a többlencsés kerek szemüveg vagy monokli, na és persze minimum egy antik könyv bőr borítással réz veretekkel.

UTCAI ZSIVÁNYOK:

 

Az utcai csirkefogók, zsebtolvajok és koldusok fontos elemét képezték a viktoriánus kornak, így ésszerű, hogy remek steampunk karakterek válhatnak belőlük. Mindig azt csinálják amit akarnak, vagy ami éppen szükséges az életben maradáshoz. Igazi túlélők. Gyakran forradalmi érzelműek, akik meg akarják változtatni a világot (többnyire a saját javukra)  Megjelenésre koszosak, szakadtak, akik a magasabb társadalmi réteget próbálják utánozni. Ing, mellény, szakadt kabát, használt keménykalap, és némi könnyű fegyverzet. Nőknél is kopott, lógós öltözék. Minden esetre ez a legjobb választás, ha nincs elég pénzed, mivel kétség kívül a legköltségtakarékosabb archetípus.

És még valami: ne felejts el punkot rakni a steampunkba!
Diana Vick mondta, hogy " A steampunknak annyira van szüksége a történelmi hitelességre, mint egy léghajónak aranyhalra." Persze jó tudni miből indulunk ki, de ettől függetlenül nem kell ragaszkodni a történelmi tényekhez, elvégre a steampunk anakronista stílus, és egy sosem létezett időszakot mutat be. Ha történelmileg hiteles öltözéket is viselsz, érdemes valamilyen anakronista elemmel, kiegészítővel átemelni azt Steampunk módba. Például a gugli. Tudom klisé, de remekül alátámasztja a koncepciót. Ilyenek még a vészjóslatú szimbólumok, mint a koponyák vagy a polipok. Egy kis mechanikus, mégis antik megjelenéssel, szinte bármilyen kiegészítő remekül működik. A steampunk egy rendkívül kreatív szubkultúra, ahol van hely a téma sokrétű értelmezésének. Nincs jó vagy rossz, itt csak a "mi lenne ha" érvényes.



Kiemeltem néhány főbb archetípust, de ez csak a jéghegy csúcsa, ráadásul annyi átfedés lehet közöttük, hogy szinte lehetetlen mindent tökéletesen bemutatni. Elvégre nem kell minden tudósnak őrültnek lennie, lehet alkimista vagy cryptozoológus. Láttam már steampunk bányászt, szellemírtót, Voodoo papot (igen Vincent rád gondoltam :D), bár a kedvencem a "Steampunk hölgy kék sálat köt barna papírzacskóból" archetípus :D

A viktoriánus sci-fik karakterek egész sorát mutatja be, amit felfedezhetsz.
Ez csak egy kiinduló pont, a számodra legmegfelelőbb steampunk karakter megalkotásához. Remélem megfelelő inspirációt tudtam nyújtani hozzá. 

süti beállítások módosítása