La comtesse de Castiglione

2011.01.31. 22:09

 

2000-ben készült David Lodge kísérleti, szürrealista anakronista rövidfilmje. Steampunkos is, igaz magasabb művészeti értékét tekintve már a szubkultúra szélén mozog.

Történetét nem tudom elmesélni, így ha akarnám se írhatnék spoilert. Fő témája a XIX. század szexbálványa, "bombázója" a tökéletes testű rokokónak öltözött - álarcos fotográfiáiról híres - dekadens hölgy "az isteni" Virginia Oldoini Castiglione grófnője. A film egyes részei a Zimmer Feriből ismert visszafele pörgetett jelenetek technikáját használják ki. Zenéje fülbemászó. A hangeffektek zseniálisak.

A látvány egy az egyben a korai fényképezés időszakát idézi. Elsődleges ihletők a grófnőről készült sejtelmes-romantikus fotográfiák voltak.

Amikor a képkockákat néztem úgy éreztem, mintha egy dekadens és patetikus túlvilág zsánerképeit látnám, ahová képzeletben a XIX. század végi pozitivista lelkek szöktek, azok akik, mint Virginia is, rettegtek az elmúlástól - csúnya szóval élve a rothadástól - és a haláltól. Azok, akik örökké akartak élni, de csak az emlékezet és a művészet által válhattak földöntúliakká.

 

 

IMDb

süti beállítások módosítása