Nagy örömmel jelentem be, nem futamodtam meg ama nemes feladattól, hogy meg ne találjam a remélem nem csak fehér holló magyar steampunk női archetípust: Sass Flórát, más néven Lady Florence Bakert. Ez is azt mutatja, hogy a steampunk mennyire multikulti, hiszen az egyetlen magyar felfedező nő majdnem annyira volt erdélyi, mint amennyire angol, afrikai, török és örmény.

Élete igen kalandosan alakult, hét éves koráig Erdélyben élt családjával, akit román felkelők mészároltak le. Születése dátumát se tudják biztosan. Ő később úgy, tartotta 1841. augusztus 6-án születhetett. Nagy lélekjelenléttel sikerült megszöknie az egyik szolgálóval, ezután egy örmény család vette magához, tőlük kapta a Finnián családi nevet. Finnián, a családfő, Bem seregében volt őrnagy, s szabdságharc bukása után Törökország felé menekül családjával. Vidin városában a nagy fejetlenségben a kis Flórának nyoma vész, ismeretlen eladják rabszolgának.

Ami egyben átok néha áldás. Későbbi férje Samuel White Baker éppen Duleep Singh herceggel utazott hajóján, amikor Dunán a jég fogságába kerültek, s így kénytelenek voltak partra szállni Vidin városánál. Ekkor ellátogattak az illegális rabszolgapiacra is. Itt látta meg először Flórát, s mint a mesében - reméljük ez tényleg mesébe illő volt, és nincs semmi piszkos, szexuális mellékzöngéje - kiváltotta a leányzót.

Ezután Flóra hű társa lesz Bakernek, s mindenhová követi. Így Afrikába is, ahol együtt keresik a Nílus forrását. 1861. április 15-én indulnak Kairóból. Kísérőik fellázadnak az embertelen körülmények miatt és majdnem megölték őket. Flóra türelme és rábeszélőképessége menti meg őket - úgy gondolják, hogy a Nílus forrása a Viktória-tóban lehet.

A közel három évig tartó útjuk során több nehézségbe ütköztek, az utolsó évet betegen, elgyötörten tették meg. 1889-ben ismét útra kelnek a walesi herceg kérésére. Anglia szerette volna meghódítani a Szudántól délre fekvő afrikai királyságokat és ebben kérte Samuel Baker segítségét.

Feledezték a Albert-Nyanza tavat, a Murchison-vízesést. A bennszülöttek csodálták Sass Flórát a szőke haja miatt, el is nevezték Hajnalcsillagnak. Még negyed század után is emlékeztek a világos hajú nőre.

Az első magyar felfedezőnő megérte a boldog békeidők végét, a "nagy háború" delén, 1916-ban halt meg, Devonshire birtokán.

S mint minden történetben itt is volt egy erkölcstelen poén, amire a fentebbiekben már "utalgattam". Viktória királynő nem volt oda Flóráért, Flóra nevezzük úgy kiélhette nőiességét Bakerrel, Viktória királynő pedig állítólag még a szék lábára is zoknit húzott. A wales-i herceg eképpen mentegette Viktória királynő előtt Flórát:

„Kedves Mama! … Sir W. Knollys tájékoztatott arról, hogy értesültél Sir Samuel és Lady Baker itt-tartózkodásáról, s hogy ezzel kapcsolatban azt kívántad, tudassák velünk, miszerint Lady Baker még házasságkötésük előtt bizalmas kapcsolatba került férjével. ...
Lady Baker kiegyensúlyozott, tökéletes úri személy, hűséges, és csak férjének él. Úgy vélem, nagy igazságtalanság mindkettőjükkel szemben, hogy vannak, akik e történetnek hitelt adnak... Sir Baker nevét a történelem úgy tartja majd számon, mint a legnagyobb felfedezőét.”

Szerintem, büszkék lehetünk, hogy egy ilyen hősnőnk van, aki rabszolgából, angol lady lett, bejárta Afrikát, ízig-vérig nő tudott maradni egy olyan világban, ahol kevés esélye volt minderre, megírta életének történetét, majdnem 1848-tól az első világháború végéig élt, afrikai bennszülöttek adták történetét szájról-szájra. Az a furcsa és igen szégyenletes, hogy eddig mi sem ismertük őt. Remélem, az utókor méltatlan feledékenységét ezzel az írással sikerül orvosolnom.

 

Még több információ róla:

Terebess

Wikipedia

Sass Flóra emlékoldal

Sass Flóra az Élet És Tudományban

Részletek Sass Flóra naplójából (szintén a tudományos ÉS-ben)

süti beállítások módosítása