Kaiserpunk, villanypunk, elektropunk, Teslapunk. Tudjátok, aki az elektromosság megszállottja, és odavan a villanykörtékért... Nos nekik ajánlom: digitálisan olvasható a Tungsram Rt. története a kezdetektől majdnem napjainkig:

 

"Elektromos áramot zárt üvegedényben világításra felhasználni — ez a feladat a XIX. század elejétől foglalkoztatta a kutatókat. A számtalan kísérletező az izzótest megfelelő anyagát (platina, grafit, szén, irídium stb.) és formáját (pl. rúd, spirál, pálca) kereste.

Az izzólámpa történetének első nagy fordulópontja az Edison-féle szénszálas izzólámpa (1879) megalkotása 1905-ig a szénszálas izzólámpák egyeduralkodók. 1904-ben Juszt Sándor és Hanaman Ferenc megalkotja a wolfram izzószálat.

Miután 1908-ban a wolframhuzal megmunkálásának technológiáját kidolgozzák (Coolidge, 1908), lehetővé válik a wolframszál ipari előállítása. Az 1896-ba

n alapított Egyesült Izzólámpa és Villamossági Rt. 1911-ben már wolframizzót gyárt. A gyár 1921-ben felállítja a később világhírnévre szert tett kutatólaboratóriumát.

A kutatólaboratóriumban folyó munka, az automatizált gyártás eredményeként a különféle Tungsram-izzók világmárkává válnak. 1934-től a nagyobb fénysűrűséget adó dupla spirál wolframszál alkalmazásával kialakul az izzók mai alakja." (forrás)

 

A Tungsram Rt. története 1896-1996

süti beállítások módosítása