Mivel folyamatosan teszünk fel képeket, és gondolom olvasóinknak egyre ismertebb az újra és újra feltűnő arcok, ráadásul hivatalosan is egyre több helyen bemutatkozunk, így éppen időszerű elindítani az "ismerd meg azokat, akik a steampunkot kedvelik" interjúsorozatot.

Szeretném, ha nem csak képeken látnátok minket, hanem emberi arcunkat is megmutathatjuk, hiszen sok minden rejtőzik a jelmez alatt.

Így van ez az első riportalanyunkkal is, Ghoulina von Royallal, azaz keresztnevén Ildikóval, aki amellett, hogy nálunk is blogol, online népszerűsíti a pin-up divatot és stílust, csinos modell és jelmeztervező. Mindezek mellett fest és fantasztikus ruhákat, kalapokat és ékszereket készít. Hallgassuk meg ő hogyan gondolkodik a steampunkról, miért szeret beöltözni, mitől szexis szerinte a steampunk, és mit üzen nekünk.

 

 

 

Mivel folyamatosan teszünk fel képeket, és gondolom olvasóinknak egyre ismertebb az újra és újra feltűnő arcok, ráadásul hivatalosan is egyre több helyen bemutatkozunk, így éppen időszerű elindítani az "ismerd meg azokat, akik a steampunkot kedvelik" interjúsorozatot.

Szeretném, ha nem csak képeken látnátok minket, hanem emberi arcunkat is megmutathatjuk, hiszen sok minden rejtőzik a jelmez alatt.

Így van ez az első riportalanyunkkal is, Ghoulina von Royallal, azaz keresztnevén Ildikóval, aki amellett, hogy nálunk is blogol, online népszerűsíti a pin-up divatot és stílust, csinos modell és jelmeztervező. Mindezek mellett fest és fantasztikus ruhákat, kalapokat és ékszereket készít. Hallgassuk meg ő hogyan gondolkodik a steampunkról, miért szeret beöltözni, mitől szexis szerinte a steampunk, és mit üzen nekünk.

 

 

- Hol találkoztál életedben először a steampunkkal? Mi befolyásolt (film, könyv, egyéb) hogy megkedveld ezt a stílust.

A stílussal magával, illetve azzal, hogy egyáltalán ez a vizuális megjelenés stílushoz köthető, először az internet-illetve egy barátom segítségével találkoztam. Őszintén szólva már régebben is láttam filmeket, képeket a stílusról, ám nem tudtam, hogy ez a steampunk. Az interneten egyre jobban beleástam magam, utána néztem a stílusnak, különböző aspektusainak, így formált egy kerek egészet a fejemben, és teszi ezt folyamatosan. Első látásra megtetszett, hiszen egy igazán különleges dologról van szó, ám hogy valóban beleszeressek, ahhoz az amerikai Outland Armour steampunk csapat, és vezetője volt, akiket meg kellett ismerjek. A munkáik, amit csinálnak, lenyűgözött, és ez pedig egyenes úton vezetett az alkotói válságom feloldásához, a stílus és az ehhez tartozó divat utáni kutatáshoz.


- Ha lenne időgép, melyik korszakba utaznál vissza, és miért?


Több korszakba is szívesen vissza látogatnék, de két "kedvencem" az 1800as évek korszaka, illetve az 1930-as, 40-es 50-es évek amerikája. Az 1800as évek ugye a steampunk kapcsán :) az 1930-40es évek pedig az akkori korszak, és pin-up kultúra iránti szeretetem miatt.


- Clockpunk, dieselpunk, steampunk, elektropunk, retrofuturizmus, vintage? Melyik áll legközelebb hozzád, és miért?


Steampunk és vintage. A steampunk azért, mert rajongok az 1800as évek és viktoriánus korszakáért, mind divat, mind masinológia szempontjából, maga az éra ami megfog. A vintage pedig másik szerelmemhez, a pin-up kultúrához kötődik, melyet szintén minden szempontból kedvelek, ezért is hoztuk létre Párommal a blogjainkat, és a Royal Pin-ups-ot ami kifejezetten erről a stílusról szól.


- Leírod a saját steampunk stílusodat?

Igen, a steampunkon belül is ezernyi alstílus létezik, aszerint is, ki hogyan éli meg, "teszi magáévá" a dolgot. Hozzám leginkább az elegánsabb, dandy stílus áll közel, annak is sokkal inkább a férfi verziói, mint a női. :) A kor és stílus női ruhái is megkapóak, ám a férfi divatért megőrülök. :) Összegezve: kicsit crossdressing, dandy, vámpírikus, elegáns, részletekre figyelő, kicsit mechanikus, olykor különleges plusz elemekkel tarkítottan tudom leírni magam ebben.


- Kik a példaképeid? (bárki nem csak steampunk)


Gondolkodásmód, vagy külső-és tettek szempontjából? Gondolkodásmódban a sikeres attitűdű emberek, akik tudják könnyen is venni az élet nehézségeit, és céljaikat, álmaikat véghezviszik, megvalósítják. Konkrétan, és steampunkosan nem tudok olyat mondani, aki konkrétan példakép, olyan értelemben hogy pl őt "követem", de nagyon szimpatizálok pl Kato-val, mint steampunk ruhatervezővel, az Outland Armourból Danny Ashby-vel, mint múzsával-modellel, Olivia de Berardinis-el mint világhírű művésszel....és még sorolhatnám.


- Szeretsz modellkedni, művészkedni, megmutatni magad. Az életben mennyire hasonulsz ahhoz a figurához, akinek a fényképeiden és a pin-up magazinhoz mutatod magad?


Teljes mértékben. Véleményem szerint nem jó, vagy nem minden esetben, ha egy teljesen más képet mutatunk magunkról, mint amilyenek valójában vagyunk. Kicsit olyan ez mint a szerepjáték, ott is csak olyan karaktert tudsz igazán kijátszani, aki hasonló jellemben mint te magad. Hát, végülis az élet maga is egy nagy szerepjáték...... A pin-up stílus szeretete előbb jött nálam, mint a steampunk. A pin-up inkább a nőies, kifinomult oldalam mutatja meg, úgy érzem az teljesíti ki igazán, de hozzá kell tegyem  a nőiesség méginkább felszínre hozásában Párom is sokat segített. :) A steampunk a művészi oldalam mutatja meg, egyenlíti ki javarészt, mert enyhén szólva is megihlet, egy rendszer mögötti szertelenséget, szabadságot sugall- elég csak a megjelenésre gondolni.  Mindezen felül úgy gondolom és eddigi életemben mindig azt tapasztaltam, kell az embernek valami "mánia" vagy hobby, hogy ki tudjon kerülni a hétköznapok szürkeségéből, és ha van benne annyi, alkotni tud.


- Megmutatod az embereknek, hogy a steampunk szexi dolog is lehet. Mi tesz szerinted egy steampunk nőt szexivé?

Ez részben célom is. :) Bár őszintén szólva inkább a másik nem oldaláról szeretném megmutatni a steampunk szexi oldalát (lásd festményeim), mert ebben hiány van. Saját fotóim szempontjából őszintén szólva csinálom, amit hoz a helyzet, a fotózás hangulata. Hogy mitől szexi egy steampunk nő, az már összetett kérdés. Véleményem, tapasztalataim alapján itt is a legfontosabb tényező maga a személy. Leginkább a kisugárzás. Az pedig, hogy a steampunk vagy viktoriánus stílus különböző válfajait ki hogyan mutatja be szexin, szerintem teljesen egyéni. Mindenesetre itt is, mint a nő egyéb aspektusaiban is kéne lennie, a burkoltabb bujaság, vagy szofisztikált csábítás lehet járhatóbb út, mint a nyílt szexizmus.


- Mitől lehet szexis szerinted a steampunk?

Szerintem attól, hogy mit hogyan tálalsz. Lehet egy teljesen "átlagos" steampunk szituációba is rejtett erotikát, vagy szexiséget csempészni, ám ez is nagyban függ a modelltől, a koncepciótól. Magam részéről kedvelem a másik nem bemutatását ebben a stílusban, szexis attitőddel ám sajnos ennek eléggé híján vagyunk jelenleg. Elég csak belenéznünk egy magazinba, vagy csak körbenézni az utcán és bármerre is nézünk, mindenhol a nő hangsúlyozását látjuk gyengébb vagy erősebb nyelvezettel fogalmazva. Engem ez  olykor kicsit felháborít. Pedig, valljuk be, a nőknek sem ártana egy kis látványosság. :) Hogy milyen mértékben lehet szexisen bemutatni a steampunk férfit, hogy ki milyen mértéket tolerál és fogad el, az már mindenkinek a saját szexuális nyitottságától, moráljától függ.


- Mi a kedvenc steampunk cuccod és miért?

Sajátból az általam tervezett dandy összeállítás, és a legújabb karakteremnek készülő együttes, másokéból pedig Kato ruhái, Catherinette Rings kiegészítői, férfiben Captain Dantes steampunk és dandy öltözékei.



- Szerinted melyek azok a mai divattrendek, amelyek a steampunkból is merítenek?

Én mostanság inkább maga a viktoriánus korszak divatelemeit látom visszaköszönni "tömegdivatban" és egyedi tervezésben egyaránt. Nincs új a nap alatt, viszont az, ahogy kombinálunk dolgokat, a variációk mindíg új külsőket teremtenek. Mostanság blúzok, ingek tekintetében látom a viktoriánus elemeket, kiegészítőkben néhol a tollakat, de még a dandy divat is jelen van újból egy új formában mindkét nem számára.


- Mit tartasz ma a legdivatosabbnak a steampunkban?

Ez nehéz kérdés..... Inkább azt látom, hogy alapvető elemeket azért a rajongók nagy része megtart, mint pl. a google, vagy a különböző mértékű mechanikus szerkezetek, tech elemek. Inkább azt mondanám, hogy jól beleilleszthető a hétköznapi divatba, öltözékbe is. Mivel erős klasszikus alapokon nyugszik divat szempontjából is, kombinálni is könnyebb.



- A magánéletedre mennyire van hatással a steampunk?

Abszolút mértékben, bár annyira nem is választom szét az életem különböző területeit. A steampunkból merítettem és merítek inspirációt ahhoz, hogy alkossak, legyen az festmény, rajz, ruha, bármi, tehát az inspiráció lévén sok szempontból jelen van és hat. Gyakorlatilag mindig és mindenhol inspirálódom.


- Üzenj valamit a lányoknak, nőknek, miért érdemes a steampunkkal megismerkedniük?

Ha úgy érzed, valami hiányzik az életedből, de nem tudod megfogalmazni, mi az, gondold át, mi az, amit szeretsz. Szereted a régi korokat? Érdekesnek találod a viktoriánus masinákat? Rajongsz Jules Vernéért? Igényled még a klasszikus etikettet(amit manapság nem kapsz meg.......)? Nézz utána a steampunknak, hiszen ez egy valóban sokrétű, kreatív, szabad, intelligens stílus. Kell egy stílus, és ez, ha éppen ezt kedveled, mely által közelebb jutsz saját magadhoz, mert egy dolog, amit kedvelsz, az önismereted is fejleszti, és feldobja a szürke hétköznapokat, szépségével energiával tölt fel. Ha ez a steampunk, amit kerestél, találd meg benne a számodra legjobbat!
fotó és további információ:
süti beállítások módosítása