Uborkasaláta - Jusztina beszámolója

Újabb fergeteges steampunk találkozónk volt, két helyszínen, váltakozó létszámban!

 

 

 

Uborkasaláta - Jusztina beszámolója

Újabb fergeteges steampunk találkozónk volt, két helyszínen, váltakozó létszámban!

 

 


Találkozónk a HoldfényConon a bejárat előtt 10re esett, én és Aliza még civil unalmas ám az időre sokkal több tekintettel levő ruhában érkeztünk meg egy kis bolyongás után a helyszínre, ahol Flamara, Réka, Dávid és Vincent már várt ránk, rám még pár iskolatársam is.

Miután sikeresen bementünk és 20 perc után megtaláltuk a WC-t amiben átkellett öltöznünk (végigjártuk a Symát majd kiderült hogy a bejárat mellett volt közvetlen…) sikerült erre is sort keríteni valami kis átjáró szobácskában hisz a toalett tele volt csiripelő tinilánykákkal a ledérség különböző állapotaiban és már nem fértünk el. Időközben megérkeztek Ghoulina és Rodian, Péter és Liu, mikor mindenki kész volt és agyondícsértük egymást (hisz az ismétlés a tudás anyja, de egót cirógatni mindig is kifizetődőbb mint karmolni) bevágódtunk a nagycsarnokba, ahol Halo, Alien és Superman szobrok fogadtak minket, Star Wars és Star Trek emberkék (és egyebek), nagy kedvenc volt a figurakiállítás, lehetett játszani rettentő sokmindennel, legyen az konzol, ritmusjáték, figurásjáték, szerepjáték, karaoké, táncpad, tényleg bármi.

Osztottunk Propaganda anyagot (Steampunk blog, Anakaronista est, Dr. Steel, névjegykártyák). Majd szétszéledtünk élvezni amit a Con nyújthat ki-ki a maga módján. Én személyszerint DDReztem egyet és vásárolgattam.

Valahogy kora délután tájban Aliza és Vincent elkezdte átbeszélni az Anakronista Esti programokat, felolvasásokat hogy s miként, próbáltuk a remek Bordélyházasdit és így tovább. Míg a többiek elmentek világot látni az Árkádba én Wereleopard barátosnémmal és párjával, Rubyrossoval és Bogival beszélgettem el az időt, utóbbi kettő lelépett és jött Liu, így hárman részvettünk a helybenrajzolós versenyen.

Ezután nem sokkal az egyik kisszínpadon volt jelenésünk ahol lényegében a közösségünkről kellett beszélni, kik vagyunk mért mi ez és hasonló kérdésekre. Aliza szónokolt szépen, mi a színpad előtt felsorakozva emeltünk az esemény esztétikai fényét. Vicces volt reggel a szórólapról informálódni, hogy helyet kaptunk egy színpadon.

 

 

Úgy egy óra múlva elindultunk a Bálint Kávézóba ahol az Anakronista estet tartottuk (volna?). Stadionoknál csatlakozott hozzánk Tix a rezidens légkalóz, ám elhagytak minket Ghoulináék.

Megérkeztünk, volt nagy kavarodás, majd azért egy egész kedves házibulis hangulatot sikerült teremteni, sok új vendéggel és a Múltidézős lányokkal. Erről többet majd írnak mások, én főleg nevettem és ittam a szúnyogok is, főleg belőlem.

A felolvasó est szerintem remekül sikerült, bár nem vagyok én irodalmár, én laikus nézőként remekül élveztem magam, minden vers remek volt, a kis előadásunk úgy láttam jobbára tetszett az embereknek, aminek nagyon örülök!

11tájban hazafelé indultunk (ejj, szép tömegközlekedés!), így a sztimpank mag eltűnt a rendezvényről, remélem kik maradtak még remekül érezték magukat és a lányok sem maradtak uborka nélkül. Flamarával kínkeservesen a cipőnktől okozott fájdalomtól hazavergődtünk hozzánk és jóéjszakát kívántunk a napnak.

 

Időutazás a múltba - Vincent Faust élménybeszámolója

 

10 órára érkeztünk a Syma csarnokhoz, Rékával és Dáviddal, ám Flamara jóval előttünk ott volt, egy napernyővel felfegyverkezve, ami ahogy kiderült több mint szükséges kelléke volt a napnak. Hiába a 36 fokos nyári hőség nem alkalmas steampunk cosplayek viselésére. Kisvártatva aztán megérkezett a_a és Jusztina is így úgy döntöttünk, bemegyünk, a többieket ott várjuk meg. Míg a_a és Jusztina belebújtak steampunk szerelésükbe, mi összefutottunk Gabriellel, aztán Liuval. Miután Ghoulina és Rodian is befutott indulhattunk hirdetni az igét, természetesen szórólapok formájában ami ezúttal nem fogyott el olyan hamar mint Animeconon, így gerilla mentalitással végül becsempésztük az információs pultra.

Fényképezkedtünk Star Warsosokkal és magunkban is, ezúttal a_a létesített közelebbi kapcsolatot egy ízben Darth Vader nagyúrral és elküldte üzenetét Obi Wan Kenobinak R2-D2 segítségével, hiába az Ada Byron cosplaye megállta a helyét Steampunk Leia hercegnőként.

 

 

Megtekintettük az emeleti kiállítást ahol Ghoulina rajzaiban és Gabriel fotóiban is gyönyörködhettünk, majd kiderült, hogy a beígért bemutatkozást is tarthatunk, ami külön örömünkre szolgált.

Pihenésképpen a galérián foglaltunk helyett, ahol átolvastuk az estre szánt műveket, majd megérkezett Pepe. Így idejét láttuk enni indulni egy közeli plázába. Végül sok gondolkodás után Flamara, a_a, Pepe, Réka és Dávid valamint jómagam indultunk el, a polgárpukkasztás enyhe ingerével. Megcsodáltuk a robot kiállítást majd korhű ruhába egyáltalán nem korhű ételeket fogyasztva lettünk még anakronistábbá. Eztán betértünk a New Yorkerbe, kamásliért, fűzőért és férfiharisnyáért, ám ilyesmit nem tartottak, ellenben rózsaszín és kék párducbőr nadrágokat igen. Miután végeztünk az időutazósdival, visszatértünk a csarnokba, ahol négy órai kezdettel a_a megtartotta bemutatkozásunkat, melyhez mi mint díszlet járultunk hozzá, igen szép számú kis közönségünk gyűlt össze.

Eztán mindenki újra elmerült a con forgatagában, majd újra összegyűlve, immáron Ghoulina, Rodian és Liu társaságát nélkülözve megindultunk az Est színhelyére, a Stadionok megállóban találkozhatunk Tixszel, így bővültünk is, ám nem sokkal ugyanis Dávidtól búcsút vettünk a Batthyányi téren. Alighogy helyett foglaltunk a metrón szembetaláltuk magunkat egy Naturaqua reklámmal, melynek "Időutazás a múltba" feliratát örömmel ízlelgettük ajkainkon.

Rövidke villamosozás és séta után aztán megérkeztünk a Bálint kávézóhoz, ahol a kapun betoppanva, roppant kellemetlen meglepetés ért minket, a kedves tulaj közölte velünk, hogy volt szíves másnak adni a helyünket, ugyanis az önmagát ötlet gazdaként aposztrofáló goth fiatalember nem jelzett vissza neki az esttel kapcsoltban ennek köszönhetően a több hete szerveződő, lépten nyomon reklámozott és kikiáltott, ugyancsak nagyszabásúnak szánt összejövetelt, a kilátástalanság karmai kezdték marcangolni.

Végül egy szúnyogokkal telt fapados, a tulajdonos által „családiasnak” titulált kerthelységbe tömörültünk be. A vendégek lassacskán megérkeztek és szembesülhettek a kellemetlen körülményekkel, többszöri kérés után végre kaptunk szúnyogriasztó lámpásokat (Flamarával már a dohányzásra való ideiglenes rászokást fontolgattuk, a helyzet enyhítése érdekében).

Ám hogy üröm is legyen az örömben (nem mintha hiányt szenvedtünk volna belőle, és ez nem az abszintfogyasztás miatt volt) a 15.000 ft-os helydíj mellett a pincér fel volt háborodva, hogy nem rendelünk minden egyes alkalommal, amikor csak megjelenik. Végül aztán megérkezett Sisi és Lizzy is, a Múltidéző Találkozókat képviselve, s végképp megtörték a jeget így a csoport már kissé összekovácsolódottabban és jóval felhőtlenebbül társalgott tovább.

 

Sajnos a helynek köszönhetően néhány résztvevő már a felolvasás előtt távozott. De mi azért próbáltunk optimisták maradni, és itt bátorkodom megjegyezni, hogy elsősorban ez tesz minket különbözővé a gothoktól (belépéskor megkérdezték, hogy mind gothok vagyunk e amit nem győztünk megmagyarázni).

Végül egy órás intervallumra megkaptuk a lenti helységet, természetesen a születésnaposok minden óhaját teljesíteni kellett időközben, így nem telt zavartalanul a felolvasás.

A_a megnyitóbeszéde után a közönség változatosabbnál változatos versek forgatagában vehetett részt az én előadásomban ismerkedhettek meg elnök asszonyunk Petőfi átiratával majd Tix olvasta fel Beszterce véres ostromát, Pepe Petőfi, ufókutató versével ismertetett meg minket, zárásképpen a_a és Jusztina pantomim tehetségének segítségével vezettük be a hallgatóságot egy bordélyház rejtelmeibe. Ezt követte az önkéntes felolvasók előadása Pangloss József Attila átirata után, a_a, legnagyobb meglepetésemre kezembe nyomtatta a Díva, kit nem nevezünk nevén romantikus költeményét melynek felolvasása után elnök asszonyunk igazán katartikus élménnyel jutalmazott minket amikor is felolvasta önnön szerzeményét az Ikaruszkát. A felolvasást Tix bűvész trükkje zárta, s egy gyors csoportképet követően sietve kellett elhagynunk a helységet hogy a „fizető” vendégek, elfoglalhassák helyüket.

Visszatérvén szúnyogos kis kerthelységünkbe próbáltuk fenntartani a jó hangulatot, csak a_a találékonyságának köszönhettük, hogy volt zenénk az este folyamán, ugyanis a beígért MP3 kompatibilis hifi helyett egy cd-s magnóval kellett megelégednünk. A hangulat amúgy sem hághatott tetőfokára ugyanis folyton lecsendesítettek bennünket, hiszen az illegálisan fenntartott kerthelységben foglaltunk helyet. Végül is az éjfél-egy órai távozás helyett hamarabb elhagytuk a helyet, reméljük aki tovább maradt jól érezte magát, ugyanis valószínűleg többé nem térünk vissza ide, hacsak nem zár be a Verne vagy ég ki a Café Aloé…

Akik eljöttek azoknak nagyon köszönjük a részvételt, és őszintén reméljük, hogy a szervezési káosz ellenére sikerült jól szórakozniuk.

 

Leia Byrona (Organa) hercegnő kalandjai Pesten és Óbudán - automaton_aliza beszámolója

 

Először is: lesz második Anakronista Est is, mert addig nem nyugszom, amíg a fogaskerekek nem kotyognak az előre eltervezetten! :) Erről mindjárt részletesebben, de lássuk csak mi minden történt a HoldfényConon:
Amikor szimpla csipkés szoknyás leányból Adává alakultam - Jusztinával, aki Jusztina maradt, csak kicsit másképp - többen megkérdezték ki és mi akarok lenni, miután lelkesen lefényképeztek. Steampunk Leia vagy mifene? Aki Darth Vaderrel puszilkodik? Nem. Tudjátok Lady Ada Lovelace, Lord Byron lánya. Erre a válasz: hát mi őket nem ismerjük, látszik, hogy másik generációba tartozunk (idősebbek voltak nálam a kérdezők!). Ilyenek is vannak a világon. Vannak, akik nem tudják ki volt Lord Byron.

 

A mosdóban állandóan nanéééééztak a leányok. Ehhez is hozzá kellett szokni, pedig amint kiderült színpadra szántak minket bejárhattuk a VIP részlegbe hallelujah, hogy kivolastuk a szórólapról, hogy szerepelni fogunk.


És amúgy vettem két képregényt. Az egyikben Superman hosszúhajú. A másik művészi képregény, enyhén neoviktoriánus. Aki nem ezt olvasná, olvassa a Hitler vs Sztálin steampunk csodát.


No.  Tehát adakozott az alkalom, hogy mikrofon elé kerülhessek. Node átmentünk mi annak előtte az Árkádba robotokat nézni. Megettük korhely menünket. És... Betértünk pár üzletbe furcsállni a kombinékat, alsószoknyákat, és lyukas csipkés főkötőket: lásd steampunkok a New Yorkerben. Sajnos még mindig nem árulnak zoknihoz hózentrógert.

 

 

Visszatérve a "Holdfényes" és szerencsére légkondicionált csarnokba, pódiumra pattantam, és elmondtam hát kik és mifélék vagyunk, mik a céljaink, mik várhatóak a jövőben. :)


Pepével teáztunk egy jót, és Tixet megvárva elindultunk az Anakronista Est helyszínére.


A metróban Naturaqua reklám: "Időutazás a múltba".
Hat után érkeztünk meg a Kávézóba, és hümm... Jó lecke volt. Sokat tanultam a szervezésről. Ezentúl aláírandó szerződésekkel a kezemben vagy diktafonnal fogok közlekedni. :)


És ezúton is elnézést kérek minden vendégtől főképp a saját nevemben, illetve a tulaj nevében is az egyórás csúszás miatt!


Utólag elgondolkoztat mi is fontosabb egy hely tulajdonosainak: a jó promóció, az hogy egy sajtósok részvételével is megrendezendő különleges találkozót jól bonyolítsanak le, állva a korábban megkötött alkut, vagy pedig valakinek a negyvenéves születésnapját, amiért esetleg kétszeres bevételt kapnak, de a kutya sem ír róla sehol, hogy jó volt-e vagy rossz. Ők úgy döntöttek az irodalom hallgasson, a pénz beszéljen, így az egy hete lebeszélt és lefoglalt helyszínünket szépen odaadták középkorú újgazdagoknak, akikről jól tudjuk frászt kapnak a ragtime-tól és a The Tiger Lilliestől.


A Bálint Kávézó tulajdonosai saját felelősségükre, illegálisan szorítottak minket a hátsóudvarba. A beigért hifitorony helyett egy szimpla cd-s magnóval, és először pár szúnyogot egyáltalán nem riasztó mécsessel. A kávézó alsó részét a megállapodással ellentétben csak a felolvasás egy órájára kaptuk meg. Azzal a felszólítással: "jó lesz nektek így is fiatalság", pedig magamat és a komolyabb vendégeket is beleértve többen voltunk húszon felül. A beígért ropogtatnivaló természetesen maradt a 40 esztendős ünnepeltnek, akinek utólag is boldog születésnapot kívánunk. Valószínűleg a whistünket is ők itták meg. És helyettünk is ők maradtak éjfélig és hajnali egyig.


A tarthatatlanul szúnyogos állapotok mellett mégis igyekeztünk tartani a frontot, de ezek után az biztos, hogy soha többé nem térünk vissza a Bálint Kávézóba. Röhejesnek tartom, hogy amíg a Váci utcában a Verne Étteremben a tizedét kérték foglalónak, és minden előzetes kérésünket teljesítették (persze mert ők le is jegyzetelték azokat papírra), addig itt az elmaradt ígéretek be nem teljesítése után is a maximális és még a Váci utcában is sokallható helypénzt fizettünk. Arról nem is beszélve, hogy ebből egy szemernyit sem lehetett lefogyasztani, mindenkinek állni kellett a saját kontóját. A kiszolgálás pedig enyhén, sőt csöppet ebrudalós volt velünk szemben.


Soha többé Bálint tulaj, Bálint Kávézó! Goodbye! Szajonara!

Az első Anakronista est, és egyben a nemzetközi steampunk első magyarországi ünnepe  ennek ellenére lelkesen, jókedvűen és nevezhetném úgyis varázslatosan telt. A mi felolvasásainkon túl, kitűnő József Attila átírást kaptunk Panglosstól. Vincent a rekeszizmokat nem kímélve olvasta fel nekünk az "ulala"-t. A Beszterce véres ostroma részlet felkerül majd a steampunk blogra is, felvezetőnek. A Bordélyházi menü reméljük meglepetéseket tartogatott minden hallgatónak, és szerencsére akadt önként jelentkező az extra számú hölgy szerepére. Pepe ufókutató Petőfit szavalt. A végén Ikaruszkával zártam. Tudjuk is, mennyire jobb, ha a napba nézünk ahelyett, hogy megelégednénk a szürke középszerűséggel. Mintha az Ikaruszka egyben a paródiája is lett volna az Estnek. Mintha mi játszottuk volna Ikaruszka szerepét, a születésnapos banda pedig a kiábrándító felszínes szürkeséget. Engem azért is hatott meg, hogy felolvashattam ezt a balladát, mert ez az érzés legbelülről hajtotta ki belőlem az indulatokat, és emiatt a tőlem telhető legnagyob átéléssel adhattam elő.



Örülök, hogy sok új ismerősre leltem és optimista vagyok, és merek a napba nézni. Ahogy a színpadon, még a Syma Csarnokban mondtam, számomra, számunkra ez belső küldetés, ünneppé kell tenni a hétköznapokat, játékosan kell látni a világot: a múltat-jelent-jövőt. Hangulatos, összetartó társaság kell, végtelen számú ötlet (ezekből sosincs hiány). Tehát lesz ez még így is! :)


Jövőhéten Múzeumok Éjszakájára megyünk, szintén felöltözve, szintén tele csupa energiával, ötlettel, és jókedvvel! (Részletek a júniusi programajánlóban)


Mindenkit szeretettel várunk! (fotósokkal és egyéb javakkal, jószágokkal ;))

És el ne felejtsem:

Happy International Steampunk Day! (Ugyanis az ma van)

 

Fényképek folyamatos feltöltés alatt a facebookos albumban

süti beállítások módosítása