Egy merész kijelentéssel élve, azt kell, hogy írjam: megszületett az első olyan steampunk közönségfilm, amely nem csak steampunkokat szórakoztat. Pimasz, modern, nevettetős, akciódús, ködös-gőzös... Minden, amit mi is szeretünk, és ennél sokkal több is!

 

 


Egy merész kijelentéssel élve, azt kell, hogy írjam: megszületett az első olyan steampunk közönségfilm, amely nem csak steampunkokat szórakoztat. Pimasz, modern, nevettetős, akciódús, ködös-gőzös... Minden, amit mi is szeretünk, és ennél sokkal több is!

 

 


Sherlock Holmes első irodalmi szereplése óta kultfigura, akihez nyúlni hol vétek, hol szépség, hol kockázat. Bevallom féltem, amikor a moziba beültem, hogy Robert Downey Jr. alakításban inkább kapok egy okos "Rockyban Chaplint", mint egy szemfüles detektívet. De Sherlock Holmes ott volt és Watson is. Két olyan színész alakításában, akikről  tíz éve el nem tudtam volna képzelni, hogy valaha egyszer a kiváló detektívpárost játsszák majd, ráadásul ilyen "hangszerelésben".

A háttér meglepetésemre is a klasszikus steampunkos attribútumokkal felruházott tipikus viktoriánus London, tele izgalmasabbnál izgalmasabb masinákkal, gőzhajókkal, Isambard Kingdom Brunel portréját idéző gigantikus fémláncokkal. Lord Blackwood a mai trendeknek megfelelően a későbbi korok gonosza. A jó és a rossz küzdelme a világháborúk előtti dekadens békeidők és a háború könyörtelenségének csatája populárisan megfogalmazva. A gonosz nem illik korába, mintha Az elveszett frigyláda fosztogatóinak egyik német tábornoka lenne. Sherlock Holmes, menő steampunk fenegyerek, Watson viktoriánus úriember, Irine Adler a szecessziós, vakmerő és végletes nőideál megtestesítője.

 

 

Míg A szövetségben hiánycikk a humor, Sherlock Holmes tud nevetni önmagán és mi is tudunk Sherlock-on. Sherlock Holmes gördülékeny és szórakoztató. A sztori lassan indul be ugyan - ami számomra A sátán kutyáját, az eredeti regényt juttatta eszembe -, de végére jutó kalandok sora, és a végső leleplezés kárpótol minket a vontatott kezdésért.

Aki krimiért ül be, krimit kap. Aki akciófilmet akar látni, lát elég akciót. Akit a humor vagy a rejtélyek vonzanak, nem csalódik.  Akit a látvány szórakoztat,  szintén elégedett lesz. (Zenéje is megkapó, különösen a bokszolós jeleneteknél.) Sir Arthur Conan Doyle sem forog a sírjában, hiszen a szereplők sem lépnek túl megformált szerepükön. A film végétől bárkinek ajánlom, vegye le a polcról a Sherlock Holmes összest. Így is lehet olvasni, így is el lehet képzelni.

Guy Ritchie steampunkos világa simán belefér. ;)

 

 

IMDb

PORT.hu

trailer

süti beállítások módosítása