Kinematograf

2009.10.25. 19:24

 

A lengyelek tudnak valamit, amit mi nem. Tudom, ütős mondat így kezdeni egy bejegyzést, de ez az igazság. Nekik van a legteljesebb steampunk kronológiájuk, a Platige Image jóvoltából készülnek a ígéretes Hardkor 44 - gyel, ezenkívül még itt van a The Kinematograph is, aminek a forgatókönyvét a magyar magas és alacsonyirodalom kiadófejesei már eleve dobnák a kukába, mielőtt még egy pillantást vetnének rá.

(Bocsánat, hogy beleszövöm a saját tapasztalatomat és személyeskedek, de nem tudok elmenni amellett, hogy egy hasonló témájú, jól megírt novellám megjelentetésével sziszüphoszi kalandokban van részem hazánkban, amikor látom, hogy ha netán Lengyelországba írom, akkor még akár animációt is csinálnának belőle. - szerk. a_a).

Személyeskedésen kívül. A Kinematograf (angol címén a The Kinematograph) Mateusza Skutnika azonos című képregényből készült. A film premierje Lengyelországban júniusban volt - szerencsére sikerült rávenni a rendezőt, Tomek Bagińskit és az animátorokat, hogy ne dolgozzanak rajta a végtelenségig - így hamar forgalmazásba tudták hozni. Trailere alapján persze nem merem kijelenteni, hogy jobb lenne az Elephants Dreamnél, a Gentlemen's Duelnél vagy az Igornál. De a látottak alapján simán felveheti bármelyik produkcióval a versenyt.  Esztétikai érdekességként a Modigliani stílusát idéző nyújtott arcformák emelhetők ki a megszokott 3D dimenziós animációk és a rajzolt háttér látványelemeiből. Hazánkban valószínűleg soha nem fogják forgalmazni a különös találmányon dolgozó viktoriánus házaspárról szóló animációs filmet. A trailer azért itt van. Meg lehet tekinteni:

 


Kinematografról az Opium - lengyel filmportálon

Kinematografról az InfoAddicton

Az animációs film hivatalos weboldala

süti beállítások módosítása