Eddig is láthattuk, hogy a steampunk nem csak Európában és Amerikában keringő hóbort, hanem szerte a világon megjelentek képviselői, olyan művek, melyek magukon viselik a jellegzetességeit. Japán után most Kínából érkezett egy ilyen kisfilm. A Kuangcsoi (Guangzhou) Képzőművészeti Akadémia növendékei által készített rövidfilm a maga bizarr látványvilágával azoknak is érdekes lehet, akik csak az új animációs filmek iránt érdeklődnek.

A film a szellemi elnyomásról szól (érdekes ezt egy olyan országból hallani, amely még ma is erősen cenzúrázza az alkotók szellemi termékeit). A történetben szereplő gyerekeket - akiknek a fejében víz van - arra kényszerítik a hátuk mögött álló gigászi szörnyek, hogy belemerüljenek a véget nem érő házi feladataikba. Ha egy gyerek a nyomástól túlságosan is feszültté válik,  a víz a fejében felforr és az így képződő gőz szolgál a szörnyeknek táplálékul, a hatalmas városnak pedig energiaként.

Valahol az ember nem tudja eldönteni, hogy most mit is lát tulajdonképpen. Allegóriát, vagy egy egyszerű gyerekmesét. Bizonyára lehetne magyarázni a film jelentését, de azt hiszem, ez nem rám tartozik. Ami minket érdekel, az a steampunk jelleg. Gőz, csövek, furcsa szerkezetek. A film utolsó 5 perce pedig egy csodálatos repülés a város felett, hangulatos és szép zenével párosítva.

Akit érdekel a film, itt belenézhet:

 

 

süti beállítások módosítása