Steamboy - Gőzfiú

2009.06.07. 14:40

1863, Alaszka, Orosz-Amerika: (a beszédes nevű) Dr. Lloyd Steam és fia, Edward megszállottan keresik a tökéletesen tiszta vizet, hogy segítségével a gőz új felhasználását valósítsák meg. Ám egy súlyos baleset történik, és ez örökre megváltoztatja apa és fia kapcsolatát.

Három évvel később, Manchesterben Ray, Edward Steam fia gyári munkásként dolgozik. Apjáról a család úgy tudja, hogy Amerikában dolgozik, egészen addig, amíg nem érkezik egy csomag a nagyapjuktól, benne egy furcsa golyóval. A golyót a titokzatos O'Hara alapítvány emberei mindenáron meg akarják szerezni, váratlanul azonban ezt dr. Lloyd megakadályozza, és meghagyja Ray-nek, hogy juttassa el a gőzgolyót Robert Stephensonhoz (aki a valóságban a gőzmozdony feltalálója). Mikor azonban Ray találkozik Stephensonnal, elrabolják és egy óriási Zeppelinnel Londonba viszik. Itt kiderül, hogy Ray apja mégsem halt meg, ahogy nagyapja állította, de súlyosan megsérült, és mechanikus protéziseket kapott. Körbevezeti fiát - és a kotnyeles ifjú Scarlett kisasszonyt, az O'Hara Alapítvány örökösét - a Gőzkastélyon, melyről kidrerül, hogy egy hatalmas mozgó szerkezet, és három gőzgolyó segítségével képes mozogni. A hamarosan megnyíló Világkiállítás keretében Dr. Edward különleges bemutatóra készül, eközben Dr. Lloyd és Stephenson igyekszik ezt mindenáron megakadályozni...

A 2004-es anime Otomo Kacuhiro több évi munkája. Akik járatosan az animék között, azoknak ismerős lehet a neve: ő a kultikus cyberpunk anime, az Akira készítője. Ahogy az Akira az egyik leghíresebb, úgy a Steamboy a legdrágább anime, 4 és fél milliárd forintba került, hogy elkészítsék, és ez a látványon meg is látszik. A legapróbb részletességgel kidolgozott hátterek, szerkezetek és felületek, gigászi monstrumok és fura gőzmasinák, a XIX. század sosemvolt találmányai elevenednek meg az animében. Ugyan a történet maga elég lassú és kicsit unalmassá is válik a végére, a látványvilágért külön megéri megnézni. Az alkotók igyekeztek mondanivalót vinni a filmbe: a tudomány fejlődéséről, hasznáról, felhasználásáról, jó és rossz oldaláról mesélnek nekünk a szereplők, főleg apa és fia, Lloyd és Edward. Szinte előrevetítik az első világháború elgépiesedő és minden addigi háborúnál több áldozatot követelő poklát, mindazonáltal a film a fejlődés mellett foglal állást.

 


 

 

A film vége nyitott, és ahogy azt stáblista mögött futó képek is mutatják, készül a folytatás is, mely, akárcsak az első rész, ugyanúgy éveket és rengeteg pénzt emészt fel.

süti beállítások módosítása