The Amazing Screw-On Head

2009.01.30. 16:38

Mike Mignola, Hellboy szülőatyja, egy interjúban elárulta, hogy valójában azért kezdett el képregénnyel foglalkozni, mert imádott szörnyeket rajzolni. Ehhez rendületlenül tartja magát – lefűrészelt szarvú vörös ördöge füzetről füzetre a különböző népek mítoszainak teremtményeivel és a Lovecraft-ihlette démoni lényekkel küzd. Az elmúlt tizenöt évben egész kis világ épült Hellboy köré, számos mellékfigura kapott önálló sorozatot, visszatérő szereplők fogták egységbe az eleinte epizodikusan pofozkodó figura történeteit.

2002-ben Mignola egy teljesen önálló füzettel lépett elő, ez volt a The Amazing Screw-On Head. Noha a látvány és az ötletek a Hellboy-univerzumból érkeztek, és a sajátos, groteszk humor annak a világnak is szerves része, a Screw-On Head teljes egészében arra épül.

A figura ötletét állítólag a játékfigurák ihlették, amelyek csupán egyes részeiben különböznek egymástól, egyébként ugyanarra a sablonra épülnek, elemeik szabadon felcserélhetőek lennének. A történet főhőse egy különböző testekre felcsavarozható fej – eredettörténetéről semmit nem tudunk, de ez így is van jól. A Fej Abraham Lincoln speciális ügynökeként (Yes, Mr. President – ez a mondat, 24-rajongóként mindig is Aaron Pierce ügynök hangján jelenik meg bennem) menti meg az Amerikai Egyesült Államokat és a világot (jó szokás szerint természetesen ebben a sorrendben) a végveszélytől. Groteszk főhősünk ősellensége a gonosz Emperor Zombi egy ősi, lefordíthatatlannak tartott tekercset lop el egy múzeumból s annak segítségével akar megidézni egy olyan, történelem előtti, rettenetes erőt, amelynek segítségével uralma alá hajthatja a világot.

Mr. Groin, a komornyik és Mr. Dog, a gonoszt bárhol kiszimatoló, vitrinben tartott, kitömött kutya segítségével Screw-On Head hamar Emperor Zombi nyomára akad, aki a tekercs útmutatásai szerint egy elfeledett templom mélyére rejtett fehérrépából szörnyű démont idéz meg…

Hol itt a steampunk? Egyrészt az eszközökben, amiket a szereplők használnak (Srew-On Head különböző robottestei, az utazásra használt rakétája, különleges fegyverek), másrészt abban az alternatív történelemszemléletben, amely különösen a képregény rajzfilmváltozatából derül ki.

2006-ban a Sci-Fi Channel számára egy pilot készült a történetből. Néhány dolgot megváltoztattak az eredetihez képest: Screw-On Head és Emperor Zombi ellenségeskedése személyes jellegűvé vált, a gonosz új segítőket kapott két elvetemült vénasszony (egyikük farkasember, a másik kannibál) és egy géppuskák, koronás majom személyében, a képregényben epizodista vámpírnő figurájával – a Fej egykori szerelmeként – jóval többet foglalkoznak, kidolgozottabb lett a történet és jóval több steampunk-jellegű masinát használnak. A főcímben pedig ragyogóan bemutatják az alternatív történelem koncepcióját: Lincoln elnök narrációja alatt elevenednek meg az amerikai történelem lejegyzett eseményei és kiegészítve azokkal, amik valójában történtek: szörnyekkel, ördögi gépezetekkel.

A rajzfilmváltozat sajátossága, hogy egy az egyben a képregény rajzstílusára épül, szemben a Hellboy Animated-del, amiben látványosan kommerszebbé tették Mignola sajátos, komor vízióját. Talán ezért sem lett a sorozatból semmi sem, és az eredeti is folytatás nélkül maradt. Azért nem lepődnék, meg, ha Screw-On Head figurája egyszer – kissé árnyalva – felbukkanna a Hellboy-univerzumban is…

 

A rajzfilmváltozat teljes hosszában megtekinthető:

 

süti beállítások módosítása