Ausztráliában készült 2005-ben egy igen érdekes animációs kisfilm, a The Mysterious Explorations of Jasper Morello. A kisfilmet 2005-ben Oscar-díjra jelölték Legjobb animációs film kategóriában, és a sikeren felbuzdulva 3 folytatása is született.

A sztori Gothia városában indul. Jasper Morello navigátor a levegőben repülő hajókon, akit új küldetéssel bíznak meg a Resolution fedélzetén. Mint kiderül, ez volt az előző útján is a hajója, és egy rossz számítása miatt egy ember meghalt. A hajó egy távoli államba indul, amivel Gothia nem rég vette fel a kereskedelmi  kapcsolatokat. A hajón utazik az ellentmondásos megítélésű Dr. Claude Belgon, aki a városban dúló Kórság ellenszerét keresi. Az út eseménytelenül zajlik, míg össze nem ütköznek egy üresen a ködben horgonyzó halászhajóval. Ugyan az ütközésben a Resolution és az iránytűjük lezuhan a mélységbe, Belgon unszolására mégis elindulnak a halászhajó korábbi állomására, egy ismeretlen repülő szigetre. Ekkor érkezik a hír, hogy Morello menyasszonyát is megfertőzi a betegség. Sikerül lecsillapítaniuk a megvadult navigátort, és folytatják az útjukat, ahol egy furcsa lény támad rájuk. A lényt megölik, de mint kiderül, ez a szörnyeteg az ellenszere a Kórságnak.

A kisfilm árnyjátékra emlékeztet leginkább, azonban bizonyos színek - szürke, kék, vörös - előfordulnak benne. Az alakoknak csak a körvonalai látszódnak, ez tovább erősíti a steampunk hangulatot, amit a gépezetek és a város már úgy is megteremt. Mind a történet, mind a megvalósítás kiváló, kellemes kikapcsolódást nyújt a nézőnek. Alább megtekinthető a film (26 perc, angol, felirat nélkül, youtube-ról berakva, szóval nem tudom, mennyire bűncselekmény... )

További infó a wikipedián és a hivatalos honlapon, a Gothia Gazette-n (szereplők, folytatások, egyéb érdekességek).

süti beállítások módosítása