Mindenféle kikerülhetetlenül a postaládánkba tuszkolt újságok segítségével összegyűjtöttem néhány szaloncukorfajtát, hogy így egy bejegyzésben nyújtsam át tisztelt olvasóinknak, hogy mit is érdemes egy nosztalgikus karácsonyfára kötni, alá rakni vagy alá se rakni, csak jól befalni szenteste. :D
 
 
1. Nosztalgia szaloncukor
Már a neve is régiesen krémes érzéseket kelt az ízlelőbimbóimban. :) Nem hogy a csomagolása, ami ugyan hagy némi kívánnivalót maga után, de már évekkel ezelőtt is igen ízlésesen összeszerkesztett volt. Na de térjünk rá a "bensejére"!
Sajnos ez a szaloncukor se hozza már azon régi elvárásomat, hogy ne csak egy műanyag sztaniolba legyenek csomagolva az egyes szemek, hanem egyenként papírba is, majd egy színezett alufóliába, úgy, mint valamikor gyermekkoromban.
A "cukrok" viszont elég gusztusosak:
"Konyakmeggy trüffelkrémmel töltött tejcsokoládés szaloncukor.
Összetevők: cukor, kakaómassza, növényi zsír, kakaóvaj, zsíros tejpor, alkoholos meggy és meggylé, tejsavópor, glükózszirup, zsírszegény kakaópor, alkohol, sovány tejpor, emulgálószer, szójalecitin, aromák, tartósítószer."
Ami számomra esetleg visszás, hogy túl sok a növényi szír a bevonócsokiban, a kakaóvaj hátrányára, és talán finomabb lenne, ha igazi (min. 60%-os) keserűcsokival vonják be, de az az árban is érződött volna.
Ára ennek a legkedvezőbb (ósönár: 929 Ft, máshol max. 1200 Ft). Szóval, akinek a csoki nem annyira a szíve-lelke, mint nekem, az nagyon finomnak fogja tartani, így tejcsokisan is, a konyakmeggyes trüffelkrém pedig igazán finom csemege.
 
Csomagolás:4
Íz: 4
Ár: 5
 
 
 
2. Szamos Marcipán szaloncukrok
 
A marcipánmániásoknak kihagyhatatlan! :) A boltokban kétféle változatban találkoztam ezzel a márkával. Az egyik a hagyományosabb, mandulás változat. Ez van a képen is, a piros. A másik a meggy- illetve csokoládékrémes, étcsokis.
Az első leírása:
"Marcipán szaloncukor, tejcsokoládéval mártva. Összetevők: cukor, mandula, csokoládé, ivóvíz, tartósítószer(káliumszorbát), karamell, aroma."
Ennek az ára, úgy 1500-2000 Ft, közül mozog. Előnye, hogy már az összetevőkben se találkozhatunk ilyenekkel, mint szójalecitin, zsíros tejpor, vagy emulgeálószer. Az ízében ez méginkább jobban tapasztalható!
A másik fajta, amivel ritkábban találkoztam az ínyencebbeknek való:
Ez a Szamos desszert szaloncukra. A doboza barnás-arany mintás, egy kicsit talán elegánsabb is, mint ez a piros. Annyiban tér el az előzőtől, hogy a csokija, mintha keserűbb lenne. Ez meggy és csokoládékrémmel töltött.
Legtöbb helyen azt olvastam, hogy ez való a sznoboknak :), de én kiegészíteném, hogy bárkinek, aki egy igazán finom szaloncukrot akar enni. Az igaz, hogy a doboza az valóban talán ennek a legelegánsabb (karácsonyi illusztrációválasztása is tradicionális), rádaásként a cukrok is egyenként be vannak papírba is és alufóliába is csomagolva. Igen jól mutat a karácsonyfán!
 
Csomagolás: 5
Íz: 5
Ár: 4
 
 
 
 
3. Százszorszép válogatás Stühmeréktől
 
A visszafogottabb stílusú virágornamentika, na meg a kispolgári as, modern biedermeier hívei, (mint néha jómagam) egyértelmű vonzódást érezhetnek, már első pillantásra is e termék iránt. :) De! Igen, ez a dobozka már jó régóta létezik, majdnem ugyanilyen formában. (Nekünk az egyik polcunk tetején van egy belőle, egy kb. húszéves dobozka, de csokicsemege helyett most egy tintahal-múmia rejtőzik benne).
Na de a Százszorszépről! :)
Van benne minden jó, mi szem szájnak ingere! Természetesen tele igazi Stühmer szaloncukrokkal. Stühmeréknél egyébként még érdemes körbepislogni, mivel kapható náluk: pl. kávés-mandulás gránit szaloncukor, Korfu szaloncukor (mézes tojásfehérje frappé étcsokoládéba mártva), Marcika szaloncukor (Mandulamarcipán karamelles tejcsokoládékrémmel, tejcsokoládéval mártva), különleges zselésszaloncukor, a Stühmerhezméltóan gyümölcsvelőből készült vegyes ízű (málna, vilmoskörte, cigánymeggy, kajszibarack ízben), és még egyéb "negédes" finomság. Azt mondanom se kell, mert lehet látni is :D, hogy a szaloncukor ezúttal is hagyományos fazonú (kívül alufólia, belül papír), szóval ez is kiválóan mutat a fán. Ami az előnye, hogy itt a csoki az valóban nagyon finom. Hátránya, hogy ez a szaloncukor, holott ugyanannyi a súlya, mint az előző kettőnek, bolti ára (2000-3000 Ft) még spárosan is 2500 Ft, ami valljuk be egy szaloncukor estében, mégha Stühmer is, akkor is nagyon sok. :(
 
Csomagolás: 5
Íz: 5
Ár: 3
 
 
 
 
Akit még érdekel esetleg, hogy hogyan lehet házilag szaloncukrot gyártani, az kattintson a következő linkekre:
 
Szaloncukor készítés saját kezűleg
 
:)
süti beállítások módosítása