Az átlagember kicsit vonakodik, ha az anime szót meghallja. Valószínűleg többen közületek is így vannak ezzel. De én igyekszem most - és a későbbiekben - bebizonyítani, hogy nincs mitől. Sőt!

A Last EXILE című 26 részes sorozatot 2003-ban készítette a GONZO Stúdió, amely híres a különleges történeteiről. A sorozat egy másik világban játszódik, ahol két állam visel háborút. Az államokat a Nagy Áramlat nevű viharképződmény választja el egymástól, melyen lehetetlen átjutni. Az égen hatalmas csatahajók harcolnak, fedélzetükön muskétásokkal, akik XIX. századi módszerekkel lövöldöznek egymásra. A harcokat a Céh felügyeli, mely kontrollálja z összecsapásokat és magasan fejlett technológiájával felülemelkedik a törvényeken. Szinte ŐK a törvény.

Hőseink, Claus Valca és Lavie Head Vanship pilóták. Ezek a szerkezetek amolyan szárny nélküli repülők, melyek - ahogy ebben a világban minden - a Claudia nevű anyag segítségével képes felemelkedni. Egy verseny során Claus és Lavie egy lezuhanó Vanshipre lesznek figyelmesek, melyet egy furcsa, csillag alakú gép üldöz. Claus magához veszi a lezuhant hajó utasát, egy kislányt, Alvist, akit ezután el kell juttatnia a misztikus Silvana nevű hajóra. A Silvanáról különös legendák keringenek, és hőseink először félelemmel vágnak neki útjuknak. azonban hamarosan kiderül, hogy senki sem az, aminek látszik: se a Silvana, se a Céh, se a szereplők.

A sorozat képi világa egyértelműen steampunk világot mutat, ahol az emberek legfontosabb gépei a Wanshipek és a hatalmas csatahajók. Az átlagemberek számára a repülés jelenti a legcsodásabb dolgot - ez a legfontosabb dolog az animében. Ha már korábban szóbakerült Hayao Miyazaki, akkor itt mindenképpen meg kell említenünk. A film készítői a Miyazaki-filmekben megszokott légi világot tárják a szemünk elé, hősei ugyanolyan magabiztossággal mozognak a levegőben, mint a földön. Szót kell ejteni még a film zenéjéről is: az openingje, a Cluod Age Symphony nagyon szép és a hozzá társuló képek bevezetnek minket a Last EXILE egyedülálló világába.

 

Szerző: acélpatkány

1 komment

Címkék: film

süti beállítások módosítása