A tökéletes illúzióhoz a következőkre van szükség:

- kell egy dolog, ami hétköznapi

- ezzel a hétköznapi dologgal valami fantasztikus történik, pl. eltűnik

- de ezzel nem lesz "tökéletes" az illúzió, a tárgynak újra fel kell bukkannia.

És jöhet a megérdemelt taps.

 

 

 

Az illúzió az, amikor a külvilágból érkező valódi ingereket látszólag hamisan értelmezünk. Önámításon alapuló érzéki csalódás.

 

A lényeges kérdés, hogy miért is van szükség az illúzióra?

Főleg arra, hogy ez az illúzió még tökéletes is legyen?

Egyáltalán tökéletes illúzió nem fordítja-e ki önmagát?

Ebben az értelemben a tökéletes trükk tekinthető-e egyáltalán illúziónak?

 Vagy az illúziót pontosan a tökéletesség fosztja meg illúzió-értékétől?

 

 

 

Adva van két bűvész. Közös produkciójuk rosszul sikerül. Versengésbe kezdenek. A versengés egész életüket "megfertőzi", és végül a tökéletes trükkig tart, de ez a trükk már nem csak a "porondon" látott érzékcsalódás, hanem annál valami sokkal tökéletesebb... Hogy miért? Ehhez meg kell nézni a filmet.

A 2006-os The Prestige "A csavar fordul egyet" (Henry James) stílusú alkotásokkal rokon, az utolsó tíz percig nem futnak össze a szálak, nem derül ki, hogy miért is történik úgy minden, ahogy történik. A "szerelmi bonyodalom" sem az végül, aminek látszik (én személy szerint azt hittem, először, hogy csak azért szerepel a filmben a "szerelmi szenvelgés", hogy Scarlett Johanssonnak is jusson valami szerep.) A film tehát maga is egy tökéletes trükk, és ezért is érdemes megnézni legalább egyszer.

Ami steampunk: a különleges Tesla-masina, aminek a működését, ha elárulnám lelőném a film egyik legfőbb poénját, de egy hallatlan freakshow hangulatot teremtő különlegesség, ez az, ami sci-fivé (és egy kicsit horrorrá) is teszi a The Prestige-t.

A film kritikái elég ellentétes véleményeket fogalmaznak meg, "állítólag" mint adaptáció nem a legtökéletesebb trükk. (Az eredeti Priest regényről majd egy következő bejegyzésben!!!) A színészgárda igen "hangzatos" nevekből áll: Hugh Jackman, Christian Bale, Michael Caine, a már említett Scarlett Johansson, és David Bowie (aki több kritikában a legjobban dicsért alakítást nyújtja). A jelenetek kissé lassúak, és a filmet végignézni a végső csavar kedvéért kissé örlő feladat, de aki kibírja a végéig nem fog csalódni!

A tökéletes trükk analízisére sarkallva, pedig álljon itt a film egyik betétdala, egy "majdnem Radiohead" és "majdnem steampunk" videóklip: az Analyse

 

  

   

Hivatalos weboldal

PORT.hu

IMDb

süti beállítások módosítása