Blogszünet

2013.11.13. 17:31

Tapasztalhattátok, hogy egy ideje ülünk a babérjainkon és a kommetdobozukat elárasztja a Stirlingmotor spamüzem. Igen ez így van, ez nem csak a látszat. Bizony előfordul, hogy blogmentesen alakul egy időre az élet, mivel a szerkesztőknek, blogíróknak a blogolás még mindig csak a szabadidejében elkövetett hobbija.
A Facebook azért ugyanúgy működik, és teszünk fel frissítéseket. A lemaradásokért elnézést kérünk. A Ti küldtétek rovatot se felejtettük ám el, köszönjük és meg fogjuk osztani az ajánlott cuccokat! Főleg, mivel úgy látjuk újabban galériát is illeszthetünk a posztokba, ezt a funkciót mindenképpen kipróbáljuk hamarosan. :) Ha nagyon türelmetlenek vagytok, kattintsatok a Facebookra, és kövessétek ott a megosztásokat. :)

Találkozó december 7-én lesz az Élesztőben. Erről még kiteszünk infókat.

Az unatkozóknak pedig álljon is addig itt egy pingvin:

pingvin.jpg

Egy kis külföldi is...

2013.11.05. 20:26

Nemrég került feltöltésre a Kozmosz-Az okosak földje c. zeneszám, de hogy azért a külvilág felé is nyitottak legyünk úgy gondoltam, hogy az egyik legjobb külföldi előadótól is posztolnék egy dalt. A lényege az, hogy a mai hip-hop, és PLAZA világból leereszkedünk a sárgaréz színű fogaskerekes pokolba, és ott vígan éljük az életünket a mi kis szubkultúránkban.

Politikailag meg az élet területén is aktuális témákat feszeget a Kozmosz Az Okosak Földje című szerzeményével. Amolyan jó magyaros huszárvágással és nem csak szubkulturális hájppal terjeng a neten: mert hogy a szöveg kiválóan megmondja, hogy Mohácstól kezdve milyen a magyaros hozzáállás egészen napjainkig, okoskodóként okoskodik az okoskodók fölött, megoldást ugyanakkor nem kínál fel.

Mivel nem vagyunk zenei blog, így a zenei részre inkább nem térünk ki. Talán aktuálpolitikai motivációként pont október 23-án kapott YouTube-on premiert, ami izgalmas vagy nem izgalmas, döntsék el ezt a kedves olvasók, kommentálók. 

Adaléknak tudni kell, hogy a kiegészítők és a háttér létrehozásánál a Cool Gear és Berkes Csilla működött közre, és valóban baromi ütős lett a látványvilága. A felhasznált kütyüket szobrokat szeptemberben az ESC-én lehetett élőben is megtekinteni.

-----
UPDATE: elgondolkozva a szám szövegén és a videklip stílusán utólag az furcsa a végeredményben, hogy míg a legtöbb steampunk zenei videoklip valamilyen steampunk szubkulturális dologgal foglalkozik vagy éppen parodizál (lásd Abney Parktól kezdve Professor Elementalon, Rasputinán át a Beats Antique-ig vagy Dr. Steelig) , addig a Kozmosz politikáról és mentalitásról beszél. Persze ha még találtok politikai témájú steampunk videoklipet, és meg is osztjátok velünk, akár egy poszt is kisülhet a politikai aktualitás és a steampunk stílus populáris zenei kapcsolatából. :)

Handmade magyar Nixie órák

2013.10.21. 22:48


Aki járt az EuroSteamConon reméljük, hogy emlékszik azokra a neoviktoriánus számkijelzős órákra, amelyek a nagyterem egyik sarkában álltak. Szó szerint és egyszerűen megfogalmazva: "baromi jól néztek ki". Alkotójuk Molnár Ferenc Nixie órákat gyárt saját két kezével. Ezek mellett saját cosplayezésével is foglalkozik. Készített már világítós gogglét is. Érdemes a Facebookos albumába is benézni, mert amellett, hogy megmutatja a végeredményt, az alkotás folyamataiba is belekukkanthatunk:

Nixie01.jpg

Amerikai gépfétis 1876-ból

2013.10.17. 21:46

Centennial.jpg1876-ban az Egyesült Államok függetlenségének századik évfordulóján még a földön állt a szabadságszobor fáklyája. Philadelphiában pedig az első amerikai világkiállításával ünnepelték, melyen a legújabb ipari vívmányok különleges figyelmet kaptak. Egy steampunk valószínűleg extrém mértékben csorgatná a nyálát, ha rájönne valaki az időutazás nyitjára, és az adott időpontban Philadelphiában utazhatna.

Amellett, hogy a kertben egy magasvasutat is ki lehetett próbálni a legnépszerűbb épület egy körülbelül öt hektárnyi központi csarnok - a Machinery Hall - volt, mely nem állt másból, mint az akkori modern mechanikus eszközök és gépek hadából. A gőz, a vízenergia, a villamos energia és belső égésű motorok viktoriánus "újításai" először mutatkoztak egy légtérben. Itt hozták nyilvánosságra Bell telefonját, a Brooklyn-híd kábeleinek prototípusát, a Remington írógépet - qwerty billentyűzet -, az ős-cipzárat, ős-hűtőt, varrógépeket és az ágyúkirály Alfred Krupp fegyvereit. Mindenféle akkoriban modernnek tartott szerkezet kápráztatta el a látogatókat, míg a csarnok tetejébe egy gigantikus, ezerötszáz lóerős Corliss-gőzgép magasodott, 50 tonnás lendkerekével. A gőzgép az egész kiállítóteret ellátta energiával.

 

magasvasút.jpgMagasvasút a philadelphiai világkiállításról

 

A kiállításról szerencsére nem csak nyomatok maradtak az utókornak, hanem fényképek is, amelyeket most a Retronauton gyűjtöttek össze.

Rajzon és fényképen a Corliss-gőzgép:

corliss2.jpg

Bosszantó steampunkok 15 típusa címmel jelent meg idén egy írás a WonderWhoTo oldalán, mely ugyan általánosítva betekintést nyújt a steampunkok nem reklámozott világába.

A cikkben tárgyalt típusok túllépnek a megszokott karakterleírásokon, a cím szerint egyetlen közös, de vitatható tulajdonságuk van: igen idegesítőek tudnak lenni. A tipológiából kiderül, hogy a steampunkok körében is vannak ám "nácik", csak épp azok nem a nyelvhelyességen rágódnak, mint a kommentéletben jól ismert "nyelvtan nácik", hanem például egy steampunk film történelmi hiteltelenségen (tehát "történelem nácik"). Vannak olyanok, akik mindent a netről tanulnak, és a steampunkosulást egy önbeteljesítési folyamatnak tartják, míg egyesek csak moddingolnak műanyaggal, mások pedig soha nem öltöztek még steampunk cuccokba, viszont előszeretettel forgatják a steampunk könyveket.

Austin Sirkin írását szabad fordításban közöljük.

1. Játékpuska modderek:

M__Cardea___Nerf_Steampunk_Gun_by_aimeekitty.jpg

Fotó: Dr. Jubal

Az eredeti dalt meglehetősen bugyutának tartom, de ezzel a trióval már díjnyertes. :D 

Október 4-től nyílik Budapesten az Élesztő fedett része, mely steampunk dizájnelemekkel bővelkedik. Legalábbis a Mese habbal sörblog beszámolója alapján, amit itt olvashattok el.

Ahol Jules Verne is sörözött volna

sörsapka.jpg

(a kép illusztráció :))

A II. EuroSteamCon magyarországi rendezvényét hétvégén tartotta meg a The Crew of The Flying Kraken csapat Budapesten az Andrássy úton a budapesti MagNet Közösségi házban. A Facebookra már rengeteg fotó kikerült, beindult a jelöljük be "ki hol, mikor minek öltözött, mit csinált gépezet". Az e-kultúra videócsatornáján részlet videókat közölnek, hogy senki se maradjon ki utólag a jóból.

A "dínom-dánom" tíz óra fele kezdődött két teremben eloszolva. Az egyik leginkább egy nagyobb egyetemi előadóra emlékeztetett, ahol a padok helyett székek uralták a terepet. Oldalt végig az árusok helyezkedtek el. Kényelmesen kialakítva, kinek-kinek kedve szerint éppen okosodni vagy vásárolni, nézelődni akadt kedve. Nagyon ügyesen ruhatárt is alakítottak ki a szervezők, amely azért kellett, hiszen sokan a helyszínen cserélték át a hétköznapi ruhát valami gőzpunkosabb szerelésre. A második terem családiasabb légkört nyújtott az oda betérőknek. A falakat rusztikus fa burkolat fedte be. 

"Dínom-dánom"-ot írtam az előző bekezdésben, de igencsak túloztam, hiszen az ESC-én a mulatozás helyett a kulturális eszmecsere dominált, melyet a helyszín "szelleme" még inkább felerősített a látogatókban, mivel a MagNet közösségi ház tudatosan a trendi, ökogondolkodású, kulturálódni vágyó és nem mellékesen - mivel a szomszédban bank is található - a pénzesebb látogatókat - pontosabban családokat - célozza meg. A belső tér eklektikája sokat dobott azon, hogy az ember egy furcsa XXI. századi "csodaépületben" érezze magát.

Nemrég született egy bejegyzésünk, mely steampunk divattal kapcsolatos csináld magad ötleteket tartalmazott hölgyek részére. Ez az írás lenne annak a maszkulin változata, amelyet azonban férfiasan öltözködő hölgyek is haszonnal "forgathatnak".

Előzetesen azonban meg kell jegyezni, a steampunk férfidivat rejtelmeibe való elmerülés nehezebbnek is tűnik, mint a nőies divat követése. Az alapdarabok megvarrását precízen kell követni, minden részletre figyelve. Ráadásul a férfiszabászat teljesen más műfaj, mint a női. Úgy ahogy a kiegészítők is rendkívül aprólékos munkával megalkothatóak. Sokkal inkább oda kell figyelni az anyagválasztásra és a részletek összeillésére.

Kezdjük a lábnál!

Így készül a kamásli:

kamásli.jpg

süti beállítások módosítása