Nemrég született egy bejegyzésünk, mely steampunk divattal kapcsolatos csináld magad ötleteket tartalmazott hölgyek részére. Ez az írás lenne annak a maszkulin változata, amelyet azonban férfiasan öltözködő hölgyek is haszonnal "forgathatnak".

Előzetesen azonban meg kell jegyezni, a steampunk férfidivat rejtelmeibe való elmerülés nehezebbnek is tűnik, mint a nőies divat követése. Az alapdarabok megvarrását precízen kell követni, minden részletre figyelve. Ráadásul a férfiszabászat teljesen más műfaj, mint a női. Úgy ahogy a kiegészítők is rendkívül aprólékos munkával megalkothatóak. Sokkal inkább oda kell figyelni az anyagválasztásra és a részletek összeillésére.

Kezdjük a lábnál!

Így készül a kamásli:

kamásli.jpg

Kamáslikészítéshez több leírás is elérhető az interneten. Mivel igen sok fotóval van ellátva, és értelmesen leírva, ugyan angolul, a WikiHow cikkét ajánljuk a témában. Kell hozzá megfelelő anyag, bélésanyag, varrógép, ringliző. A cikkhez egy értelmes videó is készült. Megértéséhez nem feltétlenül kell perfekt angolnak lennünk.

A lábfejnél följebb:

összevisszavarrtnadrág.jpg

Nadrág. Nadrág, nadrág... Mielőtt nekiállnánk egy újat varratni magunknak, vagy elővenni az érettségi kosztümünk nadrágját. (Utóbbi nem rossz tipp, ha nem rémesen répaszabású, és kellően elegánsak akarunk lenni.) De gondolkozzunk el elsősorban, hogy milyen karakter számára készítünk nadrágot! A steampunk kicsit koszos, kicsit össze-vissza, kicsit őrült professzoros vagy feltalálós is lehet. Vagy akár egy furcsa "melóst" is megszemélyesíthetünk, így nem kell elvetni a kreativitást. A keresztbe-kasul varrt nadrág pont ilyen. Elég hozzá egy kicsit "szakadt" egyenesszárú, lehetőleg barnás árnyalatú nadrág (Nem mackónadrág! Kord és vászon előnyben!), amelyet szétvágunk egy varrógéppel kreatívan össze-vissza varrogatunk, majd a megfelelő helyeken újra "összeöltünk". Figyeljünk oda, hogy varrás közben még véletlenül se varrjuk össze a nadrág két szárát, vagy a száron belüli tartományokat, mert ilyen esetben kellemetlen következményekkel kell szembenéznünk, például, hogy a nadrág nem fog ránk jönni. :)

A "Skót megoldás":

Bátrabb úriemberek, akár kilt viselésével is próbálkozhatnak. Vászonszoknya bőrrel, gombokkal díszítve.

kilt.jpg

Pólósítás:

Ha a fentebbi laza stílust követjük, simán belefér egy póló is, amit akár stenciles technikával akár nyomtatva elkészíthetünk magunknak. Rengeteg nagyszerű minta található a neten. Íme egy ilyen ötlet.

póló.jpg

 póló02.jpg

 

Amikor nem tróger a hózentróger:

A nadrágtartónak sem kell feltétlenül unalmasnak lennie. Egy példát is találtunk abeautifulpalegreen Etsy oldalán.

hózentróger01.jpg

Cipőfűző néhány pár ringli, ringliző és egy bőrhózentróger kell hozzá. (Utóbbit rövidáru boltban kapható nadrágtartó kapcsok segítségével magunk is kialakíthatunk.) A bőrszalagokon kijelöljük a lyukak helyét, kilyukasztjuk az anyagot, majd ringlizővel, ringliket helyezünk rájuk. Ezután végigfűzünk cipőfűzőt vagy bőrszalagot kedvünk szerünk. Egyszerű és hatásos. Közelebbről nézve:

hózentróger02.jpg

 

Régi, rossz övekből, akár "félhózentróger" is kialakítható:

félhózentróger.jpg

Mellény saját kézzel:

Ha esetleg mellénykészítésre szánnák rá magunkat, hasznos lehet az Instructables oldal két leírása. A mellényhez különleges gombokat is használhatunk.

mellény.jpg

Aszimmetrikus megoldással:

 montgomery.jpg

Vagy térképmintás gallérral:

térképminta.jpg

Gombokkal, láncokkal:

gombosláncos.jpg

 

Mellénytuning profiknak:

Mellénymániások által igen különlegesen megformált darabok is készülnek, mint például ez a hangszeres kifordítható darab.

violin_vest___final_by_sidneyeileen-d3g2ub9.jpg

 

Csak huszárosan:

Ha érdekelnek a huszáros látványelemek, és akár egy huszáros mellény, kabát elkészítése, akkor olyan speciális fórumokat ajánlhatunk, mint az alábbi: (kattints a képre!)

huszárdolog.jpg

 

A kitüntetést se felejtsük otthon:

Igen egyszerűen kialakítható egy vastagabb textilt, szalagot, érméket, fogaskereket, charmokat, láncokat valamint egy kitűzőalapot felhasználva. 

medál.jpg

 

Kitüntetésekkel akár túlzásba is lehet esni:

túlzás.jpg

A viktoriánus nyakkendő titka:

Ha az elegáns megjelenést választjuk, elengedhetetlen kellék a jól megkötött nyakkendő, amely nem az a tipikus nyakkendő, amit manapság annak hívunk. Inkább sálszerű, elegáns anyagból készül, nem merev, így könnyen alakítható. Ha van otthon egy szebb és nemesebb hosszú anyagdarabunk, bevethetjük XIX. századi nyakkendőként. Korabeli forrásokból kiderül, hogy egy ilyen nyakkendőt igen sokféleképpen köthetünk meg, legyen szó írféle vagy lógallérról :D. Íme egy 1818-as leírás a nyakkendők megkötésének módjairól. Tanulságos és haszonnal nézegethető:

neckclothitania-1818.gif

Persze modernebb leírásokat is találni, ilyen a Gentleman's Emporium tutorialja: (a képre kattintva követhető)

cravat_06.jpg

A nyakkendőt fel is turbózhatjuk. Akár saját magunk által készített fogaskerekes vagy óralapos nyakkendőtűvel:

nyakkendőtű.jpg

Vállapok katonai "ezred" nélkül:

Vállapok a kitüntetésekkel egy kategóriába sorolható díszítések. Elláthatók velük igény szerint mellények, kabátok, frakkok, szmokingok. Egy angol tutorialt Steam Ingenious oldalán találtok.

vállap.JPG

Sétapálca függönykarnisból:

Azoknak, akik már nem bírnak betelni a kiegészítőkkel.

sétapálca.jpg

A megjelenést gázálarccal tehetjük még extrémebbé: (kattints a képre a leírásért!)

gázmaszk01.jpg

gázmaszk02.jpg

Szemkötő kólásüvegből:

szemkötő.jpg

Az újrahasznosítás megszállottainak való a fentebb látható szemvédő.

Az "isteni goggléhez" is létezik néhány igen hasznos leírás:

Ezekből a FenrisDesign-é az egyik leghasznosabb. (képre kattintva nyílik)

goggle_1.jpg

Régimódi DJ-éknek:

djéknek.jpg

Fából, fémdísszel egészen egyéni kinézetűvé tehető egy egyszerű fülhallgató.

Cilindergyártás ragasztószalagokkal:

Steampunk fejtetődíszítésnek is létezik alternatív módja, ilyen a következő cilinder. A képen egy női változat látható. Díszek nélkül alkalmazható férfiak kobakjára is:

cilinder.JPG

Akinek pedig mindez még nem lenne elég:

hapsi.jpg

Akit komolyabban a későviktoriánus férfiszabászat, annak elsősorban ezt az oldalt ajánljuk, mely angol nyelvű és eredeti szabásminták digitalizált változata megtekinthető rajta: Costumes.org - későviktoriánus férfidivat.

További tippekhez érdemes lefordítani, átböngészni a steampunk kosztümösködéssel foglalkozó io9-es cikket.

Végül pedig álljon itt még videó, mely a steampunk kosztümösködés alapjait mutatja be:

süti beállítások módosítása