Egy-egy találkozóra készülvén, sokakban felmerülhet, hogy miként lehet egy-egy alap steampunk öltözéket feldobni? Hogyan tudok magam olyasmit készíteni, amivel érdekesebbé válhat a szerelésem?

Ezekre a kérdésekre természetesen úgy is választ adhatunk, ha csak a fantáziánkra hagyatkozunk. Inspirációt gyűjtve mégis érdemes elmerülni a Pinterest bugyraiban, ahol imádnak a felhasználók "csináld magad" holmikat megosztani. Most néhány pinterestes ötletet mutatunk, amelyek elsősorban hölgyeknek - másodsorban nőiesen öltözködő férfiaknak - szólnak.

A válogatás kissé vegyes, egyszerűbbektől a nehezebbekig minden van benne. Reméljük, egy pár olvasónknak azért segítségül szolgál. (Ahol nem tettem ki külön linket, ott a képre kattintva érhetitek el a leírást.)


Virágos-gyöngyös-fogaskerekes póló:

Kato.jpg


Kato tervezése ez a felső, amelynek alapját egy egyszerű atlétaszerű top képezi. Erre épülnek fel az akrilfestékkel díszített gombok, fogaskerekek, gombok, a fodrok, a gyöngysor és a textilrózsák. Akik kézzel már egy picit tudnak varrni, bátran próbálkozhatnak vele!

Galléros blúzképzés unalmas régi pulcsiból:

zsabóspulcsi.jpg

Az egyik lolita-ruházkodással foglalkozó blogon található ez a megoldás, ami egy megunt bordás pulóvert használ alapnak. Ebbe dolgoz bele felül egy fehér anyagot saját szabásminta alapján. Létrehozásához alap varrógépes tudás szükségeltetik.

Óramutatós kontytű:

kontytű.jpg

Bátran ajánljuk mindenkinek, aki be tud szerezni egy pár műanyag vagy réz vagy aranyozott óramutatót. Lényegében csak hosszú óramutatókra van hozzá szükség, összeillesztésül drótra vagy ragasztóra. Ha profibb hajcsatra vágysz az óramutatókat csat alapra is rádolgozhatod. Nagyszerű és igen egyszerű!

Trikóvagdosás magas fokon:

szabdalttrikó.jpg

Mostanában nagyon divatos a trikóvagdosás és fonás. A technikához elég sok oldalt találni. Az egyik legnépszerűbb videó a TV2-től származik, a trendet az Osztodon is megtalálni. Igen egyszerű, és a pesti  hétköznapokban is már sokat lehet találkozni a témával. AnansiTheSpider oldalán találtam eme pókhálós darabot, amely több az egyszerű vagdosott trikónál. Elkészítése pólósajnálóknak nem ajánlott! :)

Zsabó egyszerűen:

zsabó.jpg

A mutatványhoz nem feltétlenül alap a filc. Bármilyen számunkra kedves anyagot bevethetünk a célnak. A tutorial látványosan mutat be egy zsabószabásmintát. Igen egyszerű, akik csak kézzel tudnak varrni, azok is próbálkozhatnak vele. Foszlós anyagoknál ne feledjük el beszegni a textilt!

Lábzsabó:

lábzsabó.jpg

Nemcsak a nyakat, a viktoriánus korban igen nagy vonzerőnek tartott női bokát is takarhatja csipkés-fodros ékesség. Elkészítése igen egyszerű, ha van hozzá elég csipkénk. Mérjük körül bokánkat egy mérőszalaggal, és annak segítségével mérjük ki a kellő hosszúságú 2-3 cm széles csipkét. Ezután az vágjuk le, szegjük el, igény szerint. Lássuk el patentokkal vagy szalaggal. Végezetül pedig fodorként varjunk rá egy kétszeres hosszúságú kb. 10 cm-es széles csipkét, melyet a széleinél vágjunk rövidebbre. Ezt díszíthetjük további csipke feltéttel, gyönggyel, ahogy a képen is látható. Gyakorlott kézzel varróknak, géppel varrni tudóknak ajánlott.

"Nadrágfűzősítés":

ringlis.jpg

A következő ötlet nemcsak steampunkoknak ajánlott, hanem mindazoknak, akik szeretik a fűzős cuccokat. Alapnak kell egy testre simuló fekete nadrág. Ennek a szárait középen benyessük egészen combig. Majd leválasztjuk a lábszárait. A széleket beszegjük a foszlás elkerülése végett. Utána jöhet a ringlisítés, amihez külön rövidáru boltban vásárolt ringlikre lesz szükség. A ringlik helyeit az anyagon előre bejelöljük. A térdnél egy másik anyagból külön térdvédő alakítandó. Miután a ringliket mind elhelyeztük, cipőfűzővel vagy szalaggal húzzuk össze a darabokat. A feladatnak középhaladó varró és ringliskedő szint szükségeltetik.

Zoknifűzősítés:

zokni.jpg

Gyapjúzokni dobható fel a fentiekben "tapasztaltakhoz" hasonlóan, pólómatricával díszítve.

Tornacipő tuning:

tornacipő.jpg

Akár egy hosszú szárú tornacipőt is tovább lehet gondolni díszesebb gombok felvarrásával és a fűző kicserélésével.

Romantikus blúz férfiingből:

blúz.jpg

Steampunk alapblúz, romantikus blúz simán készíthető egy ügyes tutorial követésével. Kézzel varróknak is ajánlott. Egy gyakorlott varró géppel tíz perc alatt, kézzel varrva egy fél óra alatt lehet vele lenni. Csak olyan blúzt vágjunk szét, ami egyébként másra már nem jó, nem fáj érte a szívünk. Magyar leírást a műhelyblogomon találtok.

Nyári hosszú szoknya kicsit másképp:

conskirt.jpg

A blúzhoz kiváló alsó rész ötlet az egyik legegyszerűbb modern nyári hosszú szoknyából indul ki. Gumírozás vagy egyszerű behúzás segítségével megoldható. (Így kell ráncolni: Textilország) A behúzás széleinél az ötletet leíró blogger, Erica egy-egy gombot varrt fel.

"Övtáska" írónő módra:

övtáska.JPG

Gail Carriger írónő nemcsak a regényirodalmat bővíti lelkesen hanem kosztümös ruhatárát is. Az ezen a linken elérhető a leírás miképpen készített egy számára már használhatatlannak ítélt kordnadrágból steampunk övet. Mindenféle izgalmas gombbal és piciny talált tárggyal díszíthető. Kezdő varrók is próbálkozhatnak vele!

Fűzőkészítés profibbaknak:

fűzőkészítés.jpg

Végezetül egy komolyabb cucc következik. Nevezetesen egy mell alatti acélmerevítéses fűző "recept" az Instructables felületén. Magyarul pedig egy fűzőkellékes oldalon találtok szintén részletes leírást szabásmintával: Fűzőkellék és fűző.

süti beállítások módosítása