Szakrális modding

2013.08.14. 22:33

A steampunk tárgykultúrában rengeteg példát találunk a moddingra, azaz technikai eszközök házilag való módosítására. Ilyenkor a készítők az ipari forradalom korának díszítőelemeit használják fel a modern technikai eszközök átalakítására, így érve el az anakronista, azaz korszerűtlen hatást.

Jelenleg a modding nagyon divatos, és már Magyarországon is egyre többen foglalkoznak vele (pl. Cool Gear, Steampunk Garage Company, Dr. Leslie Aromo, Steampunk Alchemy stb.). Az anakronista modding azonban nemcsak a viktoriánus időszak stílusainak jegyeivel "újíthatja" a kütyüket külsejükben, egészen evidens, hogy az alkotók más korszakokhoz, más stílusokhoz is nyúlhatnak.

A német Georg Dinkelre a keresztény vallási rituálék hatottak olyannyira, hogy úgy "érezte", a szakrális élményt az Apple termékeinek hatásával ötvözi. Dinkel egyik alkotó fő alapanyaga a Fimo süthető gyurma, amiről elsőre nem gondolnánk, hogy szárnyas oltárok vagy ereklyetartók létrehozására is alkalmas lenne.

Az áhítat kedvéért "kezdetben vala egy videó"

A moddingon túl Dinkel olyan hatásos vallási jellegű asszemblázsokat készít, ahol például Szűz Mária glóriája tekercsekből áll. Igazán izgalmas kis műve a fél karral hajtható, a szenteltvízosztó fakéz, illetve az elemekből készült oltársorozata. Egy szerzetesszobra pedig akár még a teslapunk stíluskategóriájába is befér.

Hogy mennyire blaszfémia Dinkel munkássága? Ezt a kérdést, mindenki döntse el magában. A szobrok és asszemblázsok inkább művészibb igénnyel készültek, mint az Apple készülékekhez járó "alkalmatosságok". Utóbbiak inkább iróniának tűnnek.

big_25404816_0_614-614.jpgEreklyetartó iPadhoz

big_27792679_0_768-768.jpgEreklyetartó iPadhoz

big_30269650_0_768-768.jpgiPhone kegytárgytartó

big_25404706_0_614-614.jpgEreklyetartó iPodhoz

Cybermoench_2.jpgSzent szerzetes teslapunk automatája

Schutzaltar-01.jpgElektromos házioltár

Bethilfe.jpgSzárnyas oltár, szó szerint

Marien-Reisealtar-1.jpgSzokatlan glória

MarienSchrein-1993.jpgMária-oltár titokzatos üvegcsével

Weihwasserkatapult.jpgMechanikus szenteltvízosztó

Georg Dinkel munkái

süti beállítások módosítása