Ufók a XIX. századból?

2013.06.30. 12:25

Fantasztikus repülőgépezetek illusztrációban nem volt hiány a XIX. század végén. A rajzolók munkáiból mégis kiemelkednek a porosz származású Charles Dellshau munkái, amelyek sokszor titokzatosnak hatnak, újságkivágásokkal tarkított, akvarellel és tollal felvázolt "képzelgései" furcsának tűnhettek már saját korukban is. Dellshau nyugdíjas hentesként több, mint 2500 repülőgépezetekről szóló kollázst készített 1899 és 1922 között. Képeit csak élete végén fedezték fel.

aeromio.jpg

Az a tény, hogy életének egy bizonyos szakaszáról semmit sem tudni, még inkább rá tett egy lapáttal, hogy a rejtélyek rajongói kielemezzék Dellshau kollázsait. Egyesek úgy gondolják, hogy munkái a titokzatos "Sonora Aero Club" - a saját korát ötven évvel megelőző "katonai kísérleti központ" repülő szerkezetei írja le.

Pete Navarro ufókutató például úgy gondolja, Dellshau valójában azonosítatlan repülő tárgyak külső leírásait dolgozta bele munkáiba. Navarro elméletét a The Secrets of Dellschau: The Sonora Aero Club & The Airships of The 1800s, a True Story 2009-ben megjelent könyvében fejtette ki részletesebben.

Egy valószínűbb magyarázat szerint Dellshaunak egyszerűen csak túl nagy volt a fantáziája, és kedvelt kollázsokat készíteni, miközben érdekelték korának jövőképei. Akárhogy is van, az bizony tény, hogy egy XIX. században játszódó fantasztikus képregény jó sokat meríthet a naiv(?) alkotótól. Munkásságát sokan Henry Darger fantasztikus vizionálásához, valamint a kortárs Adolf Wölfli látomásos-művészi kísérletezéseihez hasonlítják.

Íme pár repülő szerkezet Dellshau kollázsai közül, inspirációnak igen hasznos:

Dellshau06.jpg

Dellshau09.jpg

Dellshau15.jpg

Dellshau01.jpg

Dellshau03.jpg

Dellshau05.jpg

Dellshau10.jpgDellshau13.jpgDellshau12.jpg

Dellshau14.jpg

Dellshau04.jpg

Dellshau18.jpg

Dellshau22.JPG

Dellshau21.JPG

Dellshau19.jpg

forrás:

io9

ajánlott honlap:

Charles Dellshau

Charles Dellshau wiki szócikk

süti beállítások módosítása