Kecskemét gyönyörű város, sokaknak reméljük, nem kell bemutatnunk. Legjellegzetesebb épületei csupa-csupa szecessziós vonalú formákba burkolóznak. A Kecskeméti Ifjúsági Otthon is egy ilyen hely, mely galériával, tükörteremmel - akár egy bálterem :) - kávézóval, hangulatos-romantikus teázóval, mozihelységgel, klubpincével bővített, látványos udvarral csupa-csupa önmagában is cifra palota. (Az igazi Cifrapalota néhány utcányival arrébb megtekinthető, és valóban zöld az ajtaja! Náluk borbaráttal lehetett a múzeumok éjszakáján fotózkodni :D). A Múzeumok Éjszakáján idén ide voltunk hivatalosak, egy előadás erejéig. Illetve ezúttal csak egyesszámban beszélek, mert hát végül csak én tudtam menni a blogszerkesztők közül, aminek nagyon-nagyon örültem, mert a Kio csapata élen Kun-Sebők Katával egy látványos, játékos, hangulatos, művészi odafigyeléssel és igényességgel megszerkesztett éjszakát adott vendégeinek.

leány.jpgPillanatkép felhúzhatós, hintázó hölggyel a gőzudvar falra vetített animációjából (fotó: Kecskeméti Ifjúsági Otthon)

Varázslatosság - ez a szó tud csak utólag eszembe jutni, mely jól körülírja a falra fénnyel festett animációsorozatot, amelyet az éjszakán láthattunk, és az est fénypontja mindenképpen ez volt, mely illett a rockhoz (Mad Gun), a jazzhez is (Kerényi Mátyás Projekt). Nagyszerű zenészek vizuális izgő-mozgó masina uralta az udvari látképet egész éjjel.

Az udvar különböző pontjain szintén fényfestéses munkákat rejtőztek. Ki-ki felfedezhette magának a kedvencét. Nekem a tipikus viktoriánus mutató ujj volt az egyik kedvencem az egyik bejárati ajtó felett. De találhattunk zsebórát, mikroszkópot, léghajót.

mikroszkóp.jpg"gigamikorszkóp" a falon

A galériában mindenféle műalkotás bújt meg. Sakkóra melltartót még sose láttam, de íme ilyen is létezik. Sakkozó hölgyeknek ajánlott ruhadarab :D. Az írógépbe befűzött nyomtatott lapok azt az érzetet keltették, mintha valóban képes lenne egy régi darab modern nyomtatás munkákat produkálni.

melltartó.jpgsakkóra melltartó

 

doboz.jpgKülönleges kis szekrény - részlet a galéria tárlatából

laptop.jpgAlternatív laptop

nyomtató írógép.jpgNyomtató írógép

Egyben a Tesla vs Edison papír befűzve, előhozta az újabban legkedveltebb steampunk feltalálós harci toposzt, amikor az egyenáram küzd a váltóárammal, a Mágnás Miska üzletemberség, multiorientált, szuperkapitalista gondolkodás az individualizmussal, a zsenialitással, a tudomány, a kreativitásba és az emberi elme erejébe vetett bizalommal és megszállottsággal. Aki nem ismerné külön-külön Tesla és Edison munkásságát, kapitalista gondolkodás és a mindenkit a sárba taposunk magasan szociálisan dominancia orientált gondolkodás Edison nevéhez fűződik, míg Tesla inkább a maga kis individualizmusában élő saját korát megelőző zseniális elme volt. Ki-ki döntse el, neki melyik szimpatikusabb. Egy kis intermezzónak a küzdelem állásában: Tesla iránt vonzódók már külön -punkságot is létesítettek azért Teslának, a teslapunkot, míg Edisonpunk lényegében nem létezik. De ki tudja, mikor állnak neki a multik saját Edisonpunk üzletáguk kiterjesztésének.

Visszatérve a tárgyhoz. Miután a látogató a galériában elidőzött előbb-utóbb betért a teázóba is, ahol a félhomályban, gyertyafény mellett lehetett elfogyasztani vagy a kávézóban vásárolt italneműt, esetleg az udvarban a tepertős szendvicsek mellett árult borocskát.

szék.jpgEgy szék, ami cilindert hordott

gőzúr.jpgGőzúr a gőzudvarról (fotó: Kecskeméti Ifjúsági Otthon)

 

teázó.jpgA teázó

Aki hűsölni akart, valamint érdeklődött az előadásom iránt az a pincében talált a forróság elől menedéket, hűsítő, szuperfinom limonádé kíséretében. Eredetileg az egy órásra időzített előadás, fél órával kitolódott, köszönhetően a lelkes közönségnek és a családias hangulatnak. Köszönet illeti a The Crew of th Flying Kraken Groupot is, akik reprezentálták a steampunk karakterek öltözködési szokásait. Ami többletet jelentette az eddigiekhez képest, az mindenképpen a zenével és pszichológiával kapcsolatos diák jelentették.

És egy korty limonádé... A tükörteremből már csak a krinolinszoknyás úrhölgyek szellemei hiányoztak. Ilyen csudás teremben ritkán foglalnak helyet steampunk árusok, így hát szívet melengető volt látni az asztalokat: Bodaszilvia Jewelry, Aquila Háza, Steampunk Garage Company, Cydonia Vintage és a kreatív szegedi műhelyt kis sárkányzsebórával és jó pár fémhálós goggléval.

KosztFerenc_2.jpgKoszt Ferenc alkotásai, Steampunk Garage Company

gogglék.jpgGogglék behálózva

baba.jpgCydonia Vintage pult

Cydonia3.jpgCydonia Vintage pult

cydonia2.jpgOlvasó férfi - Cydonia Vintage pult

Aquila_1.jpgAquila Háza - drótékszer pult

Aquila3.jpgOlvasd el az Aquila Ékszerek történetét!

Aquila2.jpgAquila karkötő részlet, régi óraszámlappal

BodaSzilvia2.jpgBoda Szilvia rengeteg csudás kézműves munkája (fotó: Kecskeméti Ifjúsági Otthon)

Főleg a fiatalabbak számára jelentett feltöltődést és nézelődést ez az éjszaka. A legapróbbak is kíváncsian nézegették a kiállított tárgyakat, számítógépeket, ékszereket. Sokakat nemcsak a tárgyak szépsége vonzott, hanem elkészítésük titka is, így le a kalappal a fiatalabb generáció előtt. Lelkesedésük szeretetreméltó atmoszférát teremtett a piachellyé avanzsált bálterembe.

BodaSzilvia.jpg"Hogy készült? De jó! De szép! Nekem kell ilyen! Gyönyörű!" :) Boda Szilvia standja

steampunklány.jpggőzpunk lány

alegkisebb.jpgA legkisebb érdeklődő

képrészlet.jpgKéprészlet - grafika

projekt.jpgKerényi Mátyás Projekt előadás közben

tükörterem3.jpgMég egyszer a tükörterem, a háttérben Koszt Ferenccel - nehéz volt e teremtől megválni

A záróra éjfélre tolódott, amikor is nem a vendégek hiánya, hanem inkább a teremőrökre tekintettel kezdtük meg a pakolást. Vendégek még mindig csődültek volna be, aminek nagyon-nagyon örültünk.

Csudás egy éjszaka volt, még többet, még ilyet, még egyszer!

Nagyon szépen köszönjük a Kecskeméti Ifjúsági Otthon dolgozóinak a szervezést, a meghívásukat, a kedvességüket, odafigyelésüket, a családias légkört.

Képek az estéről:
Kecskeméti Ifjúsági Otthon albumában

-----------

BREAKING!!! FELHÍVÁS! Utólag szomorú hír fogadott minket Facebookon, ugyanis a Múzeumok Éjszakáján a Kio előtt álló Kun László készítette kecsketigrisnek vagy tigriskecskének nyoma veszett. A Kio-ban nagyon örülnének, ha az eltulajdonító visszavinné, mert nagyon hiányzik, mivel szép emlékük fűződik hozzá és nagyon szerették. Kérjük, aki tud róla valamit értesítse a Kecskeméti Ifjúsági Otthont valamilyen formában! Reméljük, mihamarabb megkerül. Kecskemétiek osszátok a hírt, hogy segítsetek megtalálni!

kecstig.jpg

süti beállítások módosítása