Lehet én vagyok vaksi és süket, de mintha ezt nem annyira reklámozták volna az utóbbi években. Nem állítom, hogy ez lenne a legfontosabb hazai összefogás, de mégis csak a történelmünk egy darabkája volt a tárgya. 
Röviden a lényeg: a Hajósnép.hu-n meghirdetésre került a címben említett felhívás, mely arra tett kísérletet, hogy minél többen segédkezzenek a felújításban. Már nem aktuális, hiszen 2010. augusztus 20-a óta, mint Múzaumhajó üzemel és tartja karban a Honvédség, egész pontosan az 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred, melynek egyébként a tiszteletbeli "zászlóshajója" is. 
Túl sokat itt nem beszélnék a hajó egyébként érdekes, de azért olykor igen keserű életéről, ezt megteszi helyettem a Wikipédia szócikk is. Annyit azonban érdemes tudni: részt vett Bosznia elfoglalásában, túlélte az első világháborút, címszereplője volt, testvérhajójával a Marossal együtt a Monitor-lázadásnak, fontos szerepet töltött be a Paksi Atomerőmű építésénél. 
A hajó idén ünnepli meg 142.-ik születésnapját. Tisztes kor egy méltóságteljes hölgytől, mert az ő "asztaltársasága" napjainkra már alig néhány "főt" számlál. 

Lajta_Monitor_feldélzeti_gépfegyver.JPGFedélzeti gépfegyver


1024px-Lajta_Monitor_ágyúja.JPGA lövegtorony belülről, ágyúval

SMS_Maros_Belgrádnál.jpgKorabeli illusztráció

Képek forrása a Wikipédia

süti beállítások módosítása