Hihetetlen zeneszerkentyűk

2013.05.30. 17:45

Az io9-en nemrég megjelent egy válogatás a képtelen hangszerekről, ami megihletett minket, hogy egy összeállítást hozzunk létre furcsa hangszerekről, zenedobozokról és mindenféléről, ami hangot kiad és a steampunkok számára is érdekes lehet. 

fotoplayer.jpg

Fotó: Bioscope

1. Ilyen bizarr masinéria az 1912 és 1925 között gyártott amerikai Fotoplayer, amely amellett, hogy a zongora, vonós hangszerek, pengetős hangszerek és dob hangjait szólaltatta meg egy dobozon "belül", poénos zajok megszólaltatását is lehetővé tette, mint pisztolylövés, madárcsicsergés, égzengés:

2. Az egyik leggőzpunkosabb hangszerféle a gőzorgona. Variánsainak fújtatását a gőzmotorokkal oldották meg.

2. Az üvegek rajongóinak muszáj kipróbálnia egyszer a Benjamin Franklin feltalálta, kísérteties hangú üvegharmonikát. A XVIII. század végének egyik legfurcsább hangszere.

3. Szörnytumbulum már modern találmány. Ilyen, amikor a csatornákat szólaltatjuk meg hangszerként.

 

4. Gépészek és barkácsmesterek kedvence lehet eme franciakulcsokból vagy szegekből álló, házilag is könnyen elkészíthető, ütős hangszer:

5. Valami hasonló születik az orgona és a kerékpár nászából:

6. A földönkívüli muzsikát kedvelőknek a kedvence lehet ez a szél által zenélő hatalmas csövekből épült monstrum az úgynevezett észak-kelet angliai Singing Ringing Tree. A belőle kiszűrődő "hangzat" bizony hátborzongató tud lenni:

7. A múlt század fordulóján természetesen nem maradtak meg csak a Fotoplayer adta egyszemélyes banda lehetőségénél, hanem a lentihez hasonló automatazenekart is alkottak. Ilyen, amikor egy gépezet egy egész zenekart helyettesít:

 

8. Nem csak felhúzhatós óraszerkezet, hanem egy Stirling-motor is működésbe hozhat egy zenedobozt:

 

9. Jó kezekbe kerülve az írógép is lehet hangszer (Leroy Anderson XX. századi zeneművében az írógép a szólóhangszer):

9. Az elektromosság rajongóinak nagy kedvence lehet a theremin. Az első elektromos hangszer, amelyet León Theremin (Lev Tyermen) talált fel a 1919-ben. A thereminen a kezünk mozgatásával zenélünk, olyan érzés, mintha a levegőn játszanánk, ezért sokan éterhangszernek is nevezték kezdetben.

10. A különc hangszerek tekintetében a prímet természetesen a zenélő Tesla-tekercsek viszik el, nem csak Tesla rajongóinak ajánlott, hanem mindenkinek, aki egy kicsit is belegondolt abba, miképpen zenélhetnek a villámok:

inspiráló cikk:

The Oddest-Looking Musical Instruments on Earth

süti beállítások módosítása