Farmer anakronizmus

2013.04.29. 12:53

Sokszor emlegetjük: "a farmer örök". De pontosabban mit is értünk ez alatt? Miért gondoljuk öröknek, amikor a farmernadrág csak a XX. század végén kezdte meg hódító útját. Persze, mindenhez viselhető, de azért számos sztereotípiával találkozunk vele szemben. A farmert amennyire éltetik annyira nyomasztják is a tabuk: nem illik felvenni ünnepi öltözékként, "nehogy felvedd állásinterjúra", csak hétköznapokra való, a farmer a szegények öltözéke stb.. 

Az anyag útjára ruhadarabként persze a cowboynadrágként gondolunk, mint ami a szabadság megtestesítője és a klasszikus Jacob Davis - Levi Strauss - majd ikonikus Levi's - nadrágként gondolunk, holott a szövet ruhaként való használata, ráadásul az indigókéké egészen a XVI. századig nyúlik vissza.

Tessék csak nézni milyen vagány ezt a XVII. századi európai kisember farmerdzsekiben. A fiú alatt található kép alapján viszont kiderül, hogy a korszakból azért nem maradtak ránk ilyen kék farmerek. Valóban a szegények öltözéke volt strapabírósága miatt, és bizony a kevésbé pénzesebbek ruháikat rongyosodásig viselték.

farmerank02.jpg

farmerank01.jpg

szegények farmerviseletben XVII. századi európai festményeken

A napjainkban legrégebben fennmaradt Levi's farmer a Wikipedia tanúsága szerint 1880-ban készült és egy ásatás során került elő Nevadában. Jelenleg nem éppen viselhető állapotban leledzik:

legöregebbfarmer.jpg

nevadai Levi's farmernadrág 1880-ból

Érdekesség azonban, hogy magyar embernek különösen nem illene lefitymálni ezt a kényelmes örök szövetet, mivel a farmernadrág amerikai megjelenése előtt 22 évvel (!), Magyarországon már sorozatban gyártottak olyan nadrágot, amely a mai értelemben vett farmernadrághoz hasonló volt. 1848-ban olaszok dolgoztak a szegedi várban. Vitorlavásznat gyártottak, amit kékre festettek, és ebből varrtak erős nadrágot a katonáknak.

A farmertörténet ismeretében ugyan nem gondolhatunk úgy rá, mint egy új anyagra. A divattörténet változása azonban azt a benyomást kelti, hogy a farmer a XX. századi lázadás szimbóluma, ikonikus darabbá vált a rockzenét kedvelők körében. A hippik maguk díszítették saját farmer ruhadarabjaikat. Hordták tiltakozásul a faji megkülönböztetés, a szegények és gazdagok közötti ellentétek elleni tiltakozás valamint a világbéke jeléül. Nadrágként az 1970-es évekre vált elfogadottá. A divattervezők különös módon pedig lehet, hogy egyszerűsége folytán csak a nyolcvanas, kilencvenes évekre mertek igazán hozzányúlni.

Ma már kvázi mindennapos viselet, mivel praktikus, kényelmes és olcsó, az évtizedek során hozzá fűződő "gondolatoktól" azonban nem megszabadítható. A farmer külön életét éli a többi szövettől, és úgy is kezelendő.

Persze a többlettartalom nem csak negatívum lehet a farmerből készült ruhadaraboknál, hanem pozitívummá is válhat. Ha szabadjára eresztjük fantáziánkat, a tervezés során ledobjuk a farmerhez kötődő konvenciókat,  kreativitásunk kitárulkozását is jelentheti.

TURNŰR FARMERBÓL?


farmer05.jpgLegutóbb, amikor az egyik üzleten egy rockabilly stílusú - ötvenes évek hatású - farmer ruhát próbálgattam, eszembe jutott, hogy milyen extrém ötlet lenne, ha farmerből, ami kiváló alapanyag, és olcsóbban beszerezhető, mint a brokát vagy bármilyen elegánsabb textília, viktoriánus ruhát varrnék. 

Persze már a próbafülképeb sejtettem, hogy ez a lázadó gondolat már másnak is az eszébe juthatott, így online utánakutattam, mik is a fejlemények a témában, és igen ötletes ruhadarabokra bukkantam. Ráadásul a viktoriánus farmeröltözékek vagányabbul néztek ki, mint ahogy elképzeltem őket.

A steampunk divat ott kezdődik, hogy valamit összekeverünk a maival és a viktoriánus felfogással, a viktoriánus ruhák denimből készülve lázadó hatást keltenek, ráadásul feltűnőek. Tökéletesen illeszkednek a steampunk stílusba. Azt fejezik ki: "Hé gondolkodj a XIX. századról másképp!"

A steampunk divatban vannak kialakult formák, amelyektől nehéz elvonatkoztatni. Például ilyen a mindent kényszerűen bőrösítés. A bőrfűzőkből, mellényekből, ruhákból, kalapokból, álarcokból lassan már annyira tele az internet, hogy aki a témával már évek óta foglalkozik, annak óhatatlanul a jobban kivitelezett darabokon is átsiklik a tekintete. "No igen, már megint valami bőrfűző, már megint egy bőrboleró, már megint egy - egyébként igen körülményesen megvarrható - buggyos ujjú bőrkabát", de amikor elkezdünk gondolkodni, milyen vagány anyagokhoz nyúlhatnánk még, akkor bizony csak a kreativitás szabhat határt. Kreativitásból pedig remélhetőleg a steampunkoknak jó adag van még, mielőtt a stílust temetni kezdenénk.

 

farmer03.jpg

Steampunk boleró és derék fűző bőr helyett farmerből

Nem mellesleg a beige vagy barna farmer már a steampunk divattal szinte egyidős, úgy hogy bele se gondolnánk, hogy a cowboy-textília:

farmer18.jpg

farmer14.jpg

farmer15.jpg

Érdekesség, hogy a múltidézők sem teljesen vetik meg az anyagot, mint ahogy az alább egy XIX. századi fotóinspirációk során "formatervezett" cowboy Gibson-lány kollekción is megtekinthető.

westerngirl.jpginspiráció: a divatos amerikai Gibson-kontyos cowboylány 1908-ból

westernleány2.jpg
XXI. századi múltidéző kosztümös Gibson-cowgirlnek öltözve (Dressed in Time blog)

De eddig szinte csak a farmer hagyományos használatáról beszéltünk. Nagy divat manapság a recycling, azaz az anyagok, régi ruhadarabok újrahasznosítása. Ez a steampunkkal nagyon barát fogalom vagy nevezzük úgy inkább eljárás, mivel a steampunk attól "punk", hogy maga próbálja meg elkészíteni a cuccait, és ha jól csinálja a legminimálisabb költséggel, amely azt jelenti, hogy nem a jelen társadalmunk technológia irányította konstrukciókkal él, hanem saját kezével nekilát, és amit talál, abból összerak valami újat. A hulladéknak szánt anyag új formában ölt testet. Így bizony a régi farmerek is jól jönnek, ahogy a következő alkalmi ruhákról is megállapítható:

farmer01meroogal-ingridsteinmetz.jpg

farmer06.jpg

farmer08.jpg

farmer10.jpg

farmer09.jpg

farmer13.jpg

farmer12.jpg

farmergary-harvey-denim-dress.jpgfarmer04.jpg

farmer16.jpg

Ezután már nem nehéz elképzelnünk hogyan is mutatna a farmer a steampunkokon:

farmer19.jpg

farmer20.jpg

A viktoriánussá tett farmer körüli képzeletbeli körutam végét azzal a megállapítással nyugtázom, hogy bizony ehhez az anyaghoz nem véletlenül nyúltak a XIX. század második felében, és bizony a Levi's farmer "filozófiai" tekintetben legalább olyan értékes, mint a hernyóselyem vagy a bársony. Rengeteg mindenre használható, és érdemes az anakronizmus, régiesítés terén újra felfedezni. A farmer használata új megoldásokhoz vezet el a steampunk divatban, új és még járatlan területekhez nyit kaput, többnyire olcsóbban, mint ahogy más szövetek tennék. Nemcsak a westernkedvelők állhatnak neki a steampunk denim ruhák varrásának, hanem olyanok is, akik alkalmibb, de ugyanakkor meghökkentő öltözékekre vágynak.

A végére hagytam két speciális ruhadarabot és egy steampunk kelléket, amelyek inspirációként szolgálhatnak azok számára, akik e bejegyzés hatására vagy már korábban a régi, kopott farmerjeik újrahasznosításáról elmélkednek.

farmer21.jpgDekoranyaggal, horgolt, csipkés anyagmaradékkal vagy akár gobelinnel is feldobhatjuk a megunt farmerdzsekinket

farmer22.jpg

farmer23.jpgÚjrahasznosítás mesterfokon, amikor egy régi fotó által készült ruhamatrica vagy textildekupázs is a farmerdzseki alapú díszes felsőruházatra kerül (Holes In Your Socks)

Ha a megunt vagy kinőtt farmerből gogglét készítenél, akkor nagy szeretettel ajánljuk a Catherine's Creative Contraptions blogján található leírást.

farmergoggle.jpg

Éljen a farmer!

------

Képek forrása:

Etsy

Wikipedia

denimblog

Blue Jeans Company

Yooper Steampunk

süti beállítások módosítása