Ga(rá)zdálkodj okosan!

2013.03.20. 19:54


"Egy gőzalapú világ elrejtett, érintetlen zugában felfedezett ércek és értékes erőforrások vezettek el egy új kolónia alapításához. Nem marad azonban sokáig érintetlen, a világ minden szegletéből szárnyalnak a léghajók, épségüket kockáztatva a Gőz-tenger felett, hogy megkaparintsák részüket a kolóniából. Túl tudod licitálni, vagy éppen kivásárolni riválisaidat, hogy tiéd legyen a legnagyobb gazdasági hatalom?" 


Ez a szöveg üdvözöl minket a Fantasy Flight Games által kiadott, Planet Steam névre hallgató társasjátékában. A játékról további részleteket a "Tovább" után olvashattok. 

Tetszetős doboz, lássuk, hogy mit rejt! 

A játék lényege, ahogy a címből és a bevezetőből is sejthető, hogy jóféle "kapitalistaként", túléljük ellenfeleinket, és gazdasági, ipari győzelmet arassunk. Ehhez telkeket kell szerezni, épületeket felhúzni, no és persze nyersanyagokat termelni és fellelni. Ezen túl a kereskedelemre is fokozottan kell ügyelni, hogy mit adunk, mit veszünk és mit fejlesztünk. 

Íme, a játéktér! 

Azonban, ahogy azt a fentebbi képen látni, ez kicsit több, mint egy szokványos gazdasági táblajáték. Ugyanis a kártyák "ügynökök", akikre minden egyes körben licitálni kell, hogy szolgálatunkba álljanak. Mindegyiknek más-más a képessége, mellyel segíteni tudnak minket az adott körben, de akár a játék során végig. 

Szépen kidolgozott kártyák, melyek akár megfordíthatják a játék menetét

A játékban négy fő nyersanyag van: víz, érc, kvarc és energia. Ezeket a megfelelő eszközök telepítésével lehet kinyerni, elszállítani és tárolni. Persze ennyi nem elég, a kitermelés csupán az első lépcsője a gazdagság és győzelem felé vezető útnak, mert utána el kell döntenünk, hogy mit is tegyünk a nyersanyag készletünkkel. 
Eladjuk szinte azonnal a piacon, profitot remélve? Fejlesztjük belőle az infrastruktúránkat, bevételi lehetőséget kockáztatva? Vagy netán manipuláljuk az árakat visszatartva a nyersanyagunkat, esetleg túlkínálatot teremtve? 
Netán mindegyiket, okosan vegyítve? Ilyen és ehhez hasonló döntéseket kell meghozni a játékban ahol licitálni, építkezni, termelni, fejleszteni, eladni, kereskedni és gondolkodni kell, no meg egy icipicit reménykedni Fortuna kegyeiben is.
Maroknyi "dollárból" kell a hatalmas vagyont alkotni, hogy megszerezzük a győzelmet, mindezt szépen illusztrált, gőzös, olajos, léghajós, steampunk környezetben. 

A maréknyi "dollár" avagy a játék léghajóval díszített valutája

süti beállítások módosítása