Ha a keletre, de főleg Sirázra gondolunk azonnal valami, misztikus, mesebeli, keleti világ juthat eszünkbe, ahol szépséges háremhölgyek nyüzsögnek sejkek olajbirodalmaiban. Azt is gondolhatnánk, Sirázig vagy Teheránig semmi se jutott a popszürrealizmusból vagy más néven a kortárs Lowbrow mozgalomból, ami a különböző szub- és popkultúrákból meríti témáit és szemben sok kortárs mozgalommal bizony keményen a figuralitásra helyezi a hangsúlyt. Főképp az nem juthat eszünkbe, hogy bizony az egyik legjelentősebb iráni művész e kortárs mozgalomban egy sirázi születésű nő lehet.

E hölgyet Afarin Sajedinek, és bizony grafikái versenyeznek a nyugati popszürrealista művekkel. Továbbá nemcsak tehetséges, hanem gyönyörű is, mindezt pedig bizonyítja a Facebook oldala.

Afarin Sajedi Teheránban kapott grafikusi diplomát. Saját bevallása szerint nagy hatást gyakorolt rá Heinrich Böll Egy bohóc nézetei című műve és Gustave Klimt festészete. Keményen felvállalja, hogy szereti az "agresszív színeket" alkalmazni. Továbbá fő ihletője, témaforrása maga a nő, a nőiesség megélése és az ezzel járó szerepek megmutatása szürrealista kontextusban. A steampunk és a neoviktoriánus stíluselemeket halakkal gyakorta alkalmazza a Lowbrow eszközeként.

De szavak helyett inkább "beszéljenek" megdöbbentő rajzai és egy-két festmény.

AfarinSajedi10.jpg

AfarinSajedi.jpg

AfarinSajedi03.jpg

AfarinSajedi05.jpg

AfarinSajedi04.jpg

AfarinSajedi06.jpg

AfarinSajedi02.jpg

AfarinSajedi07.jpg

AfarinSajedi09.jpg

AfarinSajedi08.jpg

Afarin Sajedi hivatalos weboldala

süti beállítások módosítása