A megrögzötten steampunk specialista: író, blogger, életművész G. D. Falksen meghatározta weboldalán a steampunk öltözködés szabályait. Megjegyzésként jelezzük, hogy nem kötelező betartani, amit állít, de érdemes. Gondolatait szabad, lényegre törő fordításban közöljük - némi értelmezéssel tarkítva.

1: Gondolkozz el a steampunk divaton!

dc-steampunk-6-e1342593014315.jpg

A steampunk divat elvileg steampunk fikciós karakterek, irodalmi alkotások, művek ruháinak valóságban való reprodukálása. (Elvekben ennyi lenne, de azért a gyakorlat ennél jóval árnyaltabb, mivel sokszor a nem steampunk fikciós világot steampunkosítják el a steampunk divatban, illetve a cosplayezésben, a steampunk divatba pedig nem csak a cosplayezés tartozik bele, hanem a steampunkos divatkellékek, kiegészítők viselése is.)

2: Alapozd meg öltözéked viktoriánus stílusban!

victorian-dresses.jpg

Mivel a viktoránius korszakban hasznosították leginkább a gőz energiáját, ezért ez az a korszak, ami a legközelebb áll a steampunkhoz.. Ruhádat ihlesse a viktoriánus divat. Ne ijedj meg attól, ha úgy érzed az öltözéked már túl viktoriánus, mert ha túl viktoriánus vagy, akkor csinálod jól.

3: A steampunk öltözék nemcsak magát a viselőjét érinti meg, hanem azt is aki nézi.

steampunk_6.jpg

Próbálj tehát szórakoztató lenni. Gyönyörködtess el másokat! Ne essél a ló túloldalára sem, azaz ne félj attól, hogy esetleg nem leszel elég steampunk. Ne viselj kényszerből steampunknak tartott státuszszimbólukat, ne akarj mindenáron megfelelni! Ha nem illik ruházatodhoz a goggle, mert nem légikalóznak öltöztél, akkor nem muszáj felvenned, főleg ha rosszul áll a szerelésedhez.

4: Nincs olyan, hogy steampunk szín.

steam_punk2_copy.jpg

Vannak, akik azt állítják, hogy a (leginkább) barna, fekete, fehér árnyalatainak keverékét kell felvenned, ahhoz, hogy steampunk légy. Nyugodtan alakítsd külsőd színesebbre, öltözz kékbe, zöldbe, vörösbe, ahogy tetszik. A steampunk technológiai világához illik a sokszínűség és élénk színek, bonyolult minták. Ráadásul a viktoriánusok sem öltözködtek monokróm gondolkodással, a fényképekről hamisan tűnik így. (Ha érdekelnek a viktoriánus korban népszerű színárnyalatok szeretettel ajánljuk a következő színtáblázatokat, mely az 1831 és 1901 közötti színdivatot mutatja be: http://www.slideshare.net/Rosena/victorian-colors-schemes.)

5Szerethetsz más stílusokat, de vigyázz! 

steampunk_platinum_6_by_steampunkoverlord-d34voi1.jpg

Ne akarj minden más divatot a steampunkba beletuszkolni, főleg a vele egyáltalán össze nem illőket (pl. középkor, hatvanas évek divatja). Tiszteld a többi stílus sokszínűségét!

6: Szórakozz, és légy önmagad!

steampunk-silhouette.jpg

Ennyi az egész. Ne érezz kényszert a másoknak való megfelelésre. Ne gondolkozz azon, hogy mások mit gondolhatnak. Főleg azzal kapcsolatban ne folytass vitát, hogy mások elég steampunknak tartják-e öltözékedet. Mindenki egyedi stílussal rendelkezik, és a saját stílusában képviseli önmagát. Divat terén, önkifejezés terén nézeteltéréseknek nincs helye. Mindenki legyen büszke saját stílusára és véleményére, de tartsa tiszteletben a másik embert. "De gustibus non est disputandum". Az ízlésről nem lehet vitatkozni.

forrás:

G. D. Falksen blogja

süti beállítások módosítása