H. G. Wells-t sokan ismerik. A világok harcához készült illusztrációkat szintén sokan. Ezekből nagyjából feltételezhetjük, hogyan képzelhette el egy akkor élt rajzoló a földönkívüli lényeket. Azonban szinte majdnem a feledés homályába veszett, hogy a témához hogyan viszonyultak a kortársnak mondható komolyabb művészek az idegen bolygók élőlényeinek "kigondolásához".

Mokry.JPGEgy XIX. században született sajóecsegi festő viszont szerencsére kilóg a sorból, és a nagy sci-fi lázt megelőzve saját festményciklust hozott létre azon okból kifolyólag, hogy megörökítse, mint látja ő az életet az 1910-es években idegen planétákon. Mokry-Mészáros Dezső egy Sajó menti faluból Miskolcon, majd Párizson át elméjében egészen kozmikus szférákig jutott, amit napjainkban már akár nevezhetnénk művészeti paleofuturizmusnak is. 

Bánszky Pál művészettörténész a következőket írta róla: „Művészete, mellyel… hosszú elvonultság után lép a nyilvánosság elé, a begubózottság nem is egy furcsaságát viseli magán, szinte ideges tartózkodást minden közkeletűnek látszó módtól és dologtól, és azt a gondos óvakodást is, nehogy valahonnét bármit tanuljon, ami különállásában veszélyeztetné. Mokry-Mészáros legtöbbnyire praehisztórikusnak, vagy kozmikusnak elgondolt témákba öltözteti képzeletét, abban a hiszemben, hogy bennük könnyebben virágoztathatja ki misztikus és jelképes hajlandóságait. Úgy fest, mintha egy régen eltünt nép gyermeke volna, nem törődik az arányokkal, a perspektívával, nincsenek árnyékai, nincsen tere és nincs levegője, sőt a színek önmagukban világító, vagy egymásra vonatkoztatott szépségeit is kerüli. Szörnyű lényeket, kígyókat, félelmesen fantasztikus vadállatokat léptet elénk, kihalt világokat támaszt fel.”

Számunkra legérdekesebb festménysorozata az Élet idegen planétá(ko?)n, amelyből elsőnek legismertebb darabot mutatjuk be:

Élet Idegen Planétákon.jpg

Mokry-Mészáros Dezsőt a mikroszkóp megismerése vezette el a sejtszerű ábrázolásmódig, a kukacszerű lényekig. Ha mélyebben belegondolunk a festő fantáziája nem is áll olyan messze a valóságtól, ha korunk asztrobiológiai kutatásaira gondolunk. Napjainkban az asztrobiológusok egyelőre a legapróbb biológiai szervezetekként feltételezik elsősorban a Naprendszerünk más bolygóin az életet.

Élet Idegen Planétákon2.jpg

Élet Idegen Planétákon3.jpg 

Összehasonlítás végett a Marsról származó ALH84001 meteoritban talált vita tárgyát képező láncszerű mikroszkopikus struktúrák:

ALH84001.jpg

Persze nem állítjuk azt, hogy Mokry-Mészáros Dezső valamiféle látnok lehetett, és tudta, hogy más bolygókon a mikroszkopikus élet a legvalószínűbb. Valószínűleg voltak megérzései, de csupán nem tett mást, mint a kortársaitól eltérő módon olyan fantasztikus témához nyúlt, amellyel megelőzte saját korát - nemzetközi szinten is - de magyar viszonylatban legalább harminc-negyven évvel.

Nem mellékesen Makszim Gorkij - aki nem mellékesen H. G. Wells rajongó is volt - szintén ráérzett valamire, amikor képeiből megvásárolt magának egy "Óceániai csigaember"-t.

Ki volt Mokry-Mészáros Dezső?

Mokry-Mészáros Dezső művészete - online is olvasható könyv

------

Képek:

Dobrik István: Mokry-Mészáros Dezső

Artista blog

süti beállítások módosítása