Az Ikea-ban találni mindenféle cuki viktoriánus képeslapokat, amelyeknek ahhoz képest, hogy persze dizájnosak, jól mutatnak, bizony indokolatlanul borsos árat: 795 forintot kell fizetni.

Ikeaképeslapok.JPG

Matt Dinimann képeslapjai egyébként az Etsyn is elérhetőek. Itt drágábban - 2000 Ft - körül vehető egy darab. Szóval, aki inkább spórolna, és maga gyártana a kedvenc állatával hasonlót, rendelkezik némi grafikai és Photoshop ismeretekkel, valamint nem áll távol tőle a fura cukiság, annak most reméljük, tudunk tippeket adni a témában.

Alapanyagok:
1. Keresd meg a központi cukiságot! Először is végy tiszta forrásból pl. a Flickr Creative Commons fotói közül valami aranyos állatot. Mi most itt pandával próbálkozunk. Neked nem muszáj pandát, bármilyen cukiságot választhatsz. A panda innen való: Flickr. Fotó: oopsilon.

panda.jpg


2. És lőn, találj a háttérre! Keress szintén például a Flickr-n vagy más képmegosztó portálokon tiszta forrásból régi lexikonos textúrát. Mi a Deviantarton találtunk egy ilyet. Ez egy bizonyos igen agnosztikus nevű NIHIL-XIII felhasználó szkennelése. Egyébként ha van régi szótárunk, lexikonunk mi is szkennelhetünk belőle oldalt. A felbontást (dpi) ilyenkor vegyük minél magasabbra, ugyanis annál inkább nem tűnik gagyinak és pixelesnek majd alkotásunk.

old_dictionary_texture_by_nihil_xiii-d5o7gnn.jpg


3. Egyéb összetevők: Kutassunk stockfotók között. Ha nagyon nem tudjuk hol keressünk, akkor nagyon tudjuk ajánlani a Deviantart Resources & Stock Images kategóriáját, ahol legtöbbször nem kereskedelmi célokra felhasználva a szerző nevét feltüntetve a műalkotásunk bemutatásánál ingyen használhatunk profi és amatőr grafikai elemeket egyaránt. (A profi és amatőr megjelölés a kollázskészítésnél kissé relatív fogalom, így a továbbiakban óvakodom ezektől a kifejezésektől). A keresgélés alatt gondolkozzunk nyitottan, és töltsünk le inkább minél több képet, amelyet összepróbálgathatunk majd az alapfigurával. Jómagam a következő képeknél többet szedtem le (minimum háromszor ennyit), de csak azokat mutatom, amelyeket felhasználtam. Jó angolos szólással élve a puding próbája az evés, így rengeteget kell kísérletezni. Merjünk selejtezni! Ha valami rosszul néz ki, nem illik oda, dobjuk ki bátran a kollázsról.

MDS_Victorian_Jewelry_by_MorfineDoll_stock.jpg MDS Stock - Victoran Jewelry

Gears_Transparent_PNGs_by_redheadstock.jpgGear TransParent PNGs - ReadHeadStock

Victorian_Mirror_by_mirrorimagestock.jpgVictorian Mirror - mirror-stock

Armor_Stock_14_by_Fairiegoodmother (2).jpgArmor Stock 14 - FairieGoodMother

ottomán.jpg

Sacmaluk - Antique Ottoman Hat

steampunk_glasses_by_justalittleknotty-d52v2ks.png

Steampunk glasses - justalittleknotty

vintage_photo___elegant_man_1_by_omega86-d5n7hk3.jpg

4. Vidám ecsetek, meg egyebek:
A Photoshopban lehetőség van grafikai motívumokat használni ecsettel. Az ilyen ecsetmintákat brushes név alatt találod meg az interneten. Dekorálásnál nagy hasznát veheted. Ugyanis a brushes-ok monokrómok, így tehát kedvedre változtathatod könnyen a színüket, és nem kell velük annyit "vacilálni", mint egy hagyományosan betöltött vektorgrafikával. A brushes-ok formátuma *.abr. Minden Photoshopnál a Brushes mappára érdemes behelyezni őket miután letöltötted a gépedre (vagy eleve oda töltsd le őket). Innen az ecset eszköznél a load beállításoknál tudod a letöltött ecsetmintákat betölteni.

Példa a Brushes-ra:

victorian_lace.jpg

Victorian Lace - kendravixie

Ecsetmintákat különböző weboldalakról tölthetsz le (My Photoshop Brushes , Brushezzy), sokszor szintén free és creative commonsos licence-szel, egyébként a deviantarton is találni brushes-okat. Használd őket egészséggel! Jó móka!

Természetesen felhasználhatsz díszítésre másmilyen képelemeket is. Kivághatsz egy fotóról egy cilindert stb.. A díszítésnek tényleg csak a kreativitás szabhat határt.

Műveletek:
Indítsd el a Photoshopot! :)))

1. Készíts egy új képet: 15 cm X 10 cm, 300 dpi

elsőlépés_1.JPG

2. A File/Place menü segítségével illeszd be a háttérképet:

másodiklépés.JPG
 

3. A háttérképre a leírásban jobb oldalon mutatott koordináták (0,10,1) alapján tegyél egy enyhe dry brush filtert: (Filter/Artistic Effects/Dry Brush) Aki profibb még próbálkozhat más filterekkel, kicsit szürkítéssel, de alapnak ez is megteszi.

Harmadiklépés.JPG

4. Nyissuk meg egy új ablakban a pandákat (File/Open) és vágjuk le róla - ízlés szerint bármelyik lasszóval (a két alsó sárga -, a fölösleges részeket a pandáról. Majd a kijelölt részt a felső sárgával jelölt gomb segítségével másoljuk át a hátterünkre. A panda méretét áthelyezéskor, ha a Show Transform Controls be van kapcsolva könnyen módosíthatjuk manuálisan az áthúzáskor.

Negyediklépés.JPG

Ötödiklépés.JPG

5. Pandácskánk bizony így nagyon szimpla és magányos még, fel kell őt szerelni! :))) Tegyünk rá kalapot a letöltött változatokból, tetszés szerint, meg díszeket stb... Próbálgassuk, mi állna jól neki. Az alkatrészképeket hasonlóan vagdossuk ki, mint a medvénket, és rakjuk rá állatkánkra. Ha medvénkre szemüveget is raknánk, tegyük a tekintetét először kifejezőbbé pl. az Image/Adjustments/Colore Balance segítségével.

Hatodiklépés.JPG

Medvénk random állapotban, kalappal és szemüveggel:

hetediklépés.JPG

Mivel medvénknek nem nagyon van alja, kerítsünk neki egy elegáns ruházatot, az elegáns régi fotó segítségével. 

nyolcadiklépés.JPG

Majd egy picit finomítsunk a kontúrokon vagdosással, radírral, valamint applikáljuk rá a többi elemet (ez talán a legpöpecebb része):

kilencedik.JPG

6. Egyesítsük a rétegeket Layer/Group - utána pedig kattintsunk a Merge Groupra, hogy a rétegekből  valóban egy felület váljék.

tizedik.jpg

7. Ezután jön a "poszterfilter". Amikor a medvénk rétege van kijelölve úgy menjünk a Filter/Artistic/Poster Edges menübe. A csúszkákat az alábbi beállításhoz toljuk körülbelül:

tizenegyedik.JPG

Ha jól csináltuk, valami hasonlót kell kapnunk: (a medvét később kicsit összébb nyomtam, mert az Ikeás képeslapokon is kisebb az állat)

mármajdnemkész.JPG

7. Az utolsó lépést igen könnyűnek gondolhatnánk, pedig bizony trükkös. Nem elég egyszerűen csak áttetszővé tenni a medve-rétegünket! Vágjuk körbe kedvenc medvénken azokat a területeket, melyek jó lennének, ha áttetszőek lennének, hasonlóan, ahogy az Ikeás képeslapokon. Majd, ha körbevágtuk, akkor bal egérgombbal a területre kattintva hívjunk be egy menüsort, amelyben válasszuk ki a "Layer via Cut" parancsot, amely új réteggé teszi a kivágott területet. Ezt az új rétegként megjelenő területet most már halványíthatjuk a Layer oldalsómenünél az Opacity görgőn.

tizenkettedik.jpg

Ha ezt a műveletet végigcsináljuk az érintett területekkel, meg is kapjuk a saját által magunk tervezett művészeti képeslapot.

Végeredmény:

Ottománpandácska.jpg

Ha nincs otthon fotónyomtatónk, akkor bátran hívassuk elő alkotásunkat. A legdrágább helyeken is az előhívatás 60 Ft körül mozog, ami ugyebár igen távol áll a 795-től.

De hogy ne csak egy pandát lássunk, íme egy tengerimalac is hasonló stílusban. (Felhasználva: chamberstock, boxx2geneticastockMDS Stock - Victoran JewelryGear TransParent PNGs - ReadHeadStock, Aeltari,  Victorian Lace - kendravixie) Meg merem kockáztatni jobban sikerült, mint a medve:

Aranyhörcsög2.jpg

Reméljük, kedves olvasóink, hogy tetszett nektek kicsit hosszúra nyúlt tutorialunk. Ha készítetek hasonló képeslapot az ötletért cserébe, nagyon örülünk ha a kész képeslapok nézőképét megosztjátok velünk. :) Cuki képeslapgyártásra föl!

süti beállítások módosítása