Squeampunk jókívánságok

2012.12.25. 08:25

A múltbéli érdekességeket felidéző Retronaut blogon bukkantam a karácsonyra rákeresve egy igen érdekes bejegyzésre, amely XIX. századi(nak tűnő) karácsonyi képeslapokat mutat be, és amelyen a megszokottól eltérően nem karácsonyfákat vagy kis Jézusokat látni, hanem tengeri élőlényeket. Még inkább felcsigázott a bejegyzés, amikor láttam, hogy az 1800-as évek címke alá jegyezték be, és hogy Ernst Haeckelnek a híres filozófus-zoológusnak tulajdonítják.

karácsonyi10.jpg

Ernst Haeckel Darwin munkásságát terjesztette német földön, saját származáselméletet is kidolgozott - az embrionális érvelést alkalmazta az evolúcióelmélet mellett lásd. biogenetikai alaptörvény -, pszichológuskodott, valamint rendkívül vonzódott a tengeri rózsákhoz. Ez a tény még talán alá is támasztaná a hipotézist, miszerint Haeckel tengeri lényekkel illusztrált képeslapokat gyártott. De van itt egy kis bökkenő! Ez az egész túl szép, hogy igaz legyen, valahogy a fentebb ismertetett elképzelés olyan, miszerint azt állítanánk, hogy Hermann Ottó pókos üdvözlőkártyák festésével egészítette volna ki "polihisztori karrierjét".

"Enyhe" tipográfiai-grafikai gyanú és némi utánajárás után erős a késztetést érzek, hogy azt gondoljam, Heackel sosem készített tengerbiológiai témájú karácsonyi képeslapokat, úgyhogy a Retronaut néha "csal", ahogy azt már egy korábbi esetben is megtapasztaltuk. (Az ilyen csalás pedig akár az io9-ig is eljuthat. A Coilhouse "poénból" pedig már úgy közöle a sztorit 2008-ban, hogy Haeckelnek valójában Ada Lovelace az édesanyja ).

Az elkövető minden bizonnyal egy John Holbo nevű dizájner, aki magabiztosan ragasztja művészetére a steampunk szóból eredő squeampunk jelzőt, és valószínűleg a Haeckel-karácsony kacsával akarta eladni művészetét (squid + steampunk kontamináció - Egy újabb "-punkság" - a tipológus szíve ilyenkor oly hevesen dobog! :D )

Hogy mit keresnek tengerbiológiai élőlények Haeckel grafikái nyomán karácsonyi képeslapokon? Ezt nem tudjuk. Talán John Holbo sem tudja. Mindenki maga döntse el tehát, hogy szerinte illenek-e oda, jól néznek ki, van-e értelmük vagy visszaadnak valamit a karácsonyból vagy netalán valami freudi jelentésárnyalatuk is lehetséges. A lényeg az, hogy jókívánságok: "Boldog Karácsonyt!" a megszokottól direkt eltérő grafikai kompozícióban.

karácsonyi02.jpgkarácsonyi06.jpgkarácsonyi04.jpg

karácsonyi07.jpgkarácsonyi09.jpgkarácsonyi01.jpgkarácsonyi11.jpg
karácsonyi08.jpg

John Holbo blogja

További karácsonyi tengerbiológus üdvözlőlapok

süti beállítások módosítása